Consoles Ordinadors Temàtics 28

MegaComboDrive

Tenia pensat fer primer una entrada parlant sobre un altre tema, però després de la trobada que vam tenir uns quants integrants d’aquesta santa casa; entre els que ens trobàvem el Retroscroll (el nostre Big Boss), elXuxo (community manager del bloc), la Rokuso (la nostra especialista en rareses), el nostre –alerta espòiler– futur company Rafeva i un servidor de vostès junt amb la meva dona i la meva filla –a la resta d’integrants de Retroscroll us vam trobar en falta-; em va sorgir la inquietud d’escriure sobre el tema que ara us explicaré. La trobada va ser el dissabte 14-12-2013 en la 44ª reunió d’usuaris de l’Associació d’Amics del MSX, AAMSX. En ella, va sorgir una conversa parlant dels diferents híbrids que havien aparegut sent la Mega Drive integrant d’aquests, i a algun dels protagonistes de la conversa els hi va sorprendre saber que la Mega Drive va formar parella precisament junt amb un MSX o inclús que va ser presentada junt amb PC’s.

elXuxo, Rokuso, Rafeva i Retroscroll. Van esperar que marxés per fer la foto xD
elXuxo, Rokuso, Rafeva i Retroscroll. Van esperar que marxés per fer la foto xD

 És conegut per bastants afeccionats als videojocs, i en concret a la gran consola Mega Drive/Genesis (nom de la consola als Estats Units), de la existència de varies versions i models de la consola de 16 bits de SEGA com ara: la Super Aladdin Boy (nom de la Mega Drive coreana manufacturada per Samsung), la Mega Drive/Genesis II (revisió de la consola original llançada el 1993), la Genesis 3 (només en territori americà, feta per Majesco el 1998 amb la llicència de Sega), la Mega Drive 3 (només en territori brasiler, feta per Tectoy el 2007 i també amb llicència de Sega), la Mega Jet (una consola portàtil sense pantalla, exclusiva en el territori japonès apareguda el 1994, que només servia per connectar-la en les pantalles dels avions, on només la companyia japonesa JAL flights la va utilitzar –gràcies a Retromaquinitas la vaig descobrir a la RetroBarcelona-) o la Nomad (una Mega Drive/Genesis portàtil evolucionada del Mega Jet només apareguda als Estats Units el 1995).

Samsung Super Aladdin Boy
Samsung Super Aladdin Boy

 

Mega Drive II
Mega Drive II

 

Genesis 3 fabricada per Majesco exclusiva dels Estats Units
Genesis 3 fabricada per Majesco exclusiva dels Estats Units

 

Mega Drive 3 fabricada per Tectoy exclusiva de Brasil
Mega Drive 3 fabricada per Tectoy exclusiva de Brasil

 

SEGA Mega Jet, portàtil  exclusiva a Japó pels avions  de la companyia JAL flights
SEGA Mega Jet, portàtil exclusiva a Japó pels avions de la companyia JAL flights
Sega Nomad, Mega Drive portàtil només apareguda en terres nord-americanes
Sega Nomad, Mega Drive portàtil només apareguda en terres nord-americanes

 

Ja entrant al camp dels que us volia parlar, els híbrids, n’aparegué un totalment oficial i fabricat per la mateixa Sega, on és fusionava una Mega Drive/Genesis amb un Mega-cd/Sega CD, anomenat Multi-Mega a Europa i CDX en territori americà comercialitzada el 1994. En aquest enllaç http://www.retromaquinitas.com/index.php/consolas/cuarta-generacion/sega-multi-mega , el nostre company Retromaquinitas ens il·lustra sobre les singularitats de l’aparell.

Inclús anteriorment al Multi-Mega, va aparèixer una consola on ja és fusionaven la Mega Drive i el Mega-cd, anomenada Wondermega, on les companyies JCV/Victor i la mateixa Sega van fabricar el seu model entre els anys 19921993. Posteriorment, el 1994, aparegué un model més barat en el territori americà anomenat X’Eye.

 

SEGA Multi-Mega
SEGA Multi-Mega
Un dels models de Wondermega que van aparèixer
Un dels models de Wondermega que van aparèixer

 

Endinsant-nos en els combos més poc coneguts i estrambòtics trobaríem: l’Aiwa CSD-G1M, una fusió de Radio-cd amb Mega Drive, on en aquest enllaç: http://susoelfuelte.blog..., el nostre company Suso ens fa una clara explicació del funcionament del “lloro”.

Per reblar el clau, l’any 1993 al Japó i als Estats Units, aparegué el Pioneer Laseractive; un LaserDisc que a part de reproduir aquest cd’s gegants que eren els LaserDisc, permetia acoblar-hi mòduls (PAC) addicionals. El curiós és que hi havia un mòdul de Mega Drive/Genesis i un altre de Pc Engine/Turbografx16, o sigui, podies tenir un aparell all-in-one on convivien LaserDisc, Mega Drive i PcEngine, molt temptador.

 

El super "lloro" AIWA CSD-G!M. Us recomano que llegiu l'entrada que va fer el Suso en el seu blog
El super “lloro” AIWA CSD-G1M. Us recomano que llegiu l’entrada que va fer el Suso en el seu blog
El curiós Pionner LaserActive
El curiós Pionner LaserActive

 

I arribem als protagonistes dels que us volia parlar, la fusió perfecta de dos grans sistemes, la consola de 16bits de Sega junt a l’estàndard d’ordinadors 8bits MSX. Entre el final dels anys 80 i principi dels anys 90, Al-Alamiah va fabricar pels països àrabs i d’orient mitjà varis models d’ordinador MSX que portaven inclosa la Mega Drive en el seu interior. Així els models AX-330, AX-660 i AX-990 son meitat MSX –portant el microprocessador Zilog Z80- i meitat Mega Drive –portant el microprocessador Motorola 68000-. L’ordinador porta les dos ranures de cartutxos, la de la Mega Drive a l’esquerra i la del MSX a la dreta, on a través d’un commutador pots fer anar un mode o l’altre. Els models AX-660 i el AX-990, a més, porten preinstal•lats una cinquantena de programes. Al-Alamiah va donar molt suport i cobertura als seus sistemes; la marca venia accessoris, programes i llibres per programar en BASIC. Com a curiositat, dir que hi havia un programa de l’Alcorà i que alguns dels models distribuïts van ser fabricats per Sanyo i Yamaha.

 

Al-Alamiah AX-660
Al-Alamiah AX-660

 

Per acabar, us parlaré de la unió de la Mega Drive amb el PC. En aquest cas trobem dos exemplars que van aparèixer amb els circuits de la 16bits de Sega en el seu interior.
El primer en aparèixer va ser el SEGA TERADRIVE l’any 1991 i exclusivament pel territori nipó. Fou desenvolupat conjuntament entre la pròpia SEGA i IBM. Fabricat per aquest últim, consistia en un ordinador 286 amb una Mega Drive incorporada i corria sota el sistema operatiu propi d’IBM PC-DOS J4.0/V que permetia interactuar sota la mateixa interfície els dos processadors. L’híbrid es presentava junt un teclat i un ratolí amb connexió PS/2 i el logotip de SEGA en tots dos. També incloïa dos pads de Mega Drive de tres botons i un joystick.

 

SEGA TREDRIVE
SEGA TERADRIVE

 

Posteriorment, i agafant com a punt de partida el SEGA TERADRIVE, aparegué l’any 1993 pel territori europeu i australià l’AMSTRAD MEGA PC. Aquest fou integrament desenvolupat i fabricat per Amstrad amb la llicència de SEGA. En aquests cas l’híbrid era amb un processador de 386 i ja no compartien la mateixa interfície. Té una tapa al davant on si la desplaces cap a la dreta et queda descobert a l’esquerra l’entrada de cartutxos de Mega Drive per poder jugar-hi, i a l’inrevés, et queda descobert a la dreta la disquetera per poder fer anar el PC que corria sota el sistema operatiu MS-DOS 5.0. Tots els perifèrics per aquest ordinador eren de color blanc, inclús el pad de tres botons de la Mega Drive. Posteriorment, va aparèixer una revisió d’aquest mateix ordinador anomenada AMSTRAD MEGA PLUS, que actualitzava les seves especificacions tècniques a un processador 486 amb més velocitat de treball i més memòria RAM.

Amstrad MEGA PC
AMSTRAD MEGA PC

Bé, fins aquí el repàs de rareses de versions o d’híbrids on la Mega Drive està embotida. Sé que m’oblido de noms de versions on la Mega Drive no es va publicar sota el seu nom habitual, de models clonats o no llicenciats apareguts al llarg dels anys, però després de la conversa en l’AAMSX, crec que queda ben reflectit en aquesta entrada el que volia explicar i donar a conèixer als que no sabien de l’existència d’algun dels casos que exposo. 

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

28 Comments

  • Reply
    Marçal
    24 des., 2013

    Excel·lent article Dani! No coneixia l’existència d’aquesta ràdio Mega Drive, jaja, quina pinta que fa. Això si, t’haig de reconèixer que un dels meus somnis humits (però molt molt humit) és la Laser Active amb els dos mòduls corresponents. No crec que mai em pugui fer amb un, i els pocs que he vist son caríssims, especialment els mòduls, i solen no funcionar, però com bé dius… és un combo de somni.

    Felicitats pel repàs!

    • Reply
      Salore
      24 des., 2013

      Doncs l’article del Suso parlant de la radio amb la Mega Drive està molt bé.
      Pel poquet que et conec, no m’estranya gens que el teu somni humit sigui el LaserActive. El meu és el Al-Alamiah AX-660, això de una Mega Drive i un MSX junts és molt temptador per mi.

  • Reply
    Moroboshi
    24 des., 2013

    Interessantíssim. Jo també havia fet entrades sobre altres models de la Mega Drive, però la fusió amb l’MSX se m’escapava, ni n’havia sentit a parlar. Enhorabona!

    (per cert, compte que teniu algunes faltes i sobretot una que fa molt de mal a la vista, “ho sigui”! 😛 )

    • Reply
      Salore
      24 des., 2013

      Gràcies per comentar. Com a seguidor que sóc del teu bloc, sé perfectament que vas publicant articles parlant de diferents sistemes i les seves singularitats, sempre aprenc i descobreixo alguna cosa.

      A mi, l’híbrid entre Mega Drive i MSX em té totalment enamorat.

      (respecte a les faltes sóc totalment responsable dels errors i la que fa més mal a la vista 🙁 ja l’he modificat. Gràcies per avisar 😉 )

  • Reply
    Freaky 8
    24 des., 2013

    Aquí Rafeva “Alerta espòiler” jajaja. Muy buen articulo, ya sabía de la existencia de híbridos entre PC y MSX pero no Mega Drive-PC y todo lo que has comentado, flipante!

    PD:Pronto estaré aquí oficialmente estoy redactado biografía etc.

    • Reply
      Salore
      24 des., 2013

      Bones Rafa. La veritat és que aquest article va néixer de la conversa que vaig tenir amb vosaltres durant la trobada a la RU. Crec que estàvem parlant el Retroscroll, elxuxo i jo, i els hi comentava de l’existència d’un MSX amb la Mega Drive incorporada.

      Tinc moltes ganes de llegir la teva presentació i el teu primer article. Una abraçada company.

  • Reply
    sito_pixelacos
    25 des., 2013

    jajaa, molt bona recopilació. Sens dubte la megadrive es la consola que te mes versions oficials. Al loro, que el Msx arab no te llicencia oficial.

    • Reply
      Salore
      27 des., 2013

      Gràcies sito pel comentari.

      Repassant un article molt semblant que van fer en El Píxel Ilustre el 21 d’agost d’aquest any, hi ha un comentari on es deixa l’enllaç d’un vídeo molt extens, dura 3 hores de les quals en vaig veure la meitat a l’estiu, sobre tota l’historia de la Mega Drive i totes les seves diferents versions i noms. El tros que vaig veure és molt interessant i hi ha moltes dades que desconeixia totalment.
      Aquí deixo l’enllaç http://www.youtube.com/watch?v=zv7zJsANHyw&noredirect=1

      • Reply
        sito_pixelacos
        31 des., 2013

        esta prou be, pero es dedica molt de temps amb coses trivials i es deixa unes altres mes importants. No et perdes el nostre especial de 4 hores. xddd

        • Reply
          Salore
          31 des., 2013

          Ara acabo d’entrar al teu bloc i veig l’entrada de l’aniversari de la Mega Drive. Espectacular, realitzar 4 hores de contingut, això si que és treure molt suc al tema. Haig de buscar temps per poder-lo escoltar. Gràcies per avisar.

        • Reply
          Molsupo
          1 gen., 2014

          4 hores! Segur que va ser culpa d’un infiltrat de retroscroll que es va passar tot el podcast xerrant i enrollant-se XDDDDDD …però obviant això, val la pena escoltar-lo, molt recomanable!

          PD- El vídeo de gameback sobre megadrive que deia el Salore també és sensacional, a mi em va agradar moltíssim!

  • Reply
    Molsupo
    30 des., 2013

    Boníssima entrada Salore, no t’has deixat ni un dels més curiosos!

    No puc dir que no els conegués (de vista, que mai he tingut ni tindré un bitxo d’aquests), però sempre m’agrada llegir sobre els models de megadrive. I crec que l’empresa que va fer aquest combo MSX-megadrive era de Kuwait…t’imagines que haguessin vengut un pack amb l’ordinador i el Desert Strike de megadrive? jajaja!

    Salutacions i bones festes!

    • Reply
      Salore
      31 des., 2013

      Molt bones Molsupo; gràcies i tot un honor l’elogi venint de tu, tot un entès amb la Mega Drive.

      Com explico en l’entrada, l’idea em sorgí després d’estar parlant en la RU; només vaig tenir que repassar articles ja llegits en webs i revistes i documentam una mica més, la resta ja ho saps de sobres com funciona, escriureu a la manera de cadascú.

      Tenir un MSX-MEGADRIVE seria el èxtasis personal per tenir junts dos dels meus sistemes preferits. Gràcies per dir d’on era l’empresa que les fabricava.

      Bones festes igualment.

  • Reply
    elXuxo
    31 des., 2013

    Boníssim article! Els col·leccionistes de MD ens tornarem bojos si volem tots aquests híbrids!

    Lo del ‘lloro’ molt bo! Ara que qui s’enduu la palma és l’ Al-Alamiah AX-660. Llastima però que no tingui dues entrades per a Cartutxos MSX. I lo del Amstrad Mega PC no té desperdici!

    Per cert amb la SNES va passar el mateix?

    • Reply
      Salore
      31 des., 2013

      Bones elXuxo. La veritat és que sí, si un col·leccionista es vol fer amb totes les versions i híbrids a de tenir molt bona butxaca per fer-se amb elles.
      Lo del “lloro” el Suso va fer una molt bona entrada explicant el seu funcionament.

      Tan el Al-Alamiah-660 com el Amstrad Mega PC són els dos que més m’agradaria tenir. Si el Al-Alamiah hagués tingut dos entrades per cartutx de MSX ja hauria estat la repera.

      Com que no vaig tenir mai una SNES, i encara no en tinc, el meu interès per a ella no és tant gran com amb la Mega Drive i desconec si se’n van fer moltes versions o va aparèixer en molts híbrids. Sé que va aparèixer amb un combo de tele i consola, el que desconec era si era oficial o no. Això el Sito o el Retromaquinitas segur que ho saben més bé.

      Bones festes!

      • Reply
        sito_pixelacos
        31 des., 2013

        No. Amb la Snes no va passar per la simple rao de que el seu hard era molt mes complex i mes dificil de replicar i reduir. jejeje.

        • Reply
          Salore
          31 des., 2013

          Gràcies per la informació, Sito. Desconeixia que la raó fos pel seu hardware més complicat.

          • sito_pixelacos
            2 gen., 2014

            Si. Es un cas similar al de la saturn, que en cara avui dia es molt mes complicada d’emular que consoles mes potents com ara psx, dreamcast i fins i tot gamecube. Tot es per culpa del seu enreversat hardware!.

  • M´agradat aquesta entrada, hi havia alguns combos que no conexia com el del laserdisk, del msx vaig lleguir algo, pero poca cosa, interessant la veritat.

    • Reply
      Salore
      5 gen., 2014

      Moltes gràcies per passar-te i m’alegro que t’hagi agradat l’entrada.
      La veritat és que el LaserActive és una raresa difícil de trobar i sobretot els preus són astronòmics.

      A passar uns bons Reis!

  • Reply
    Scroll
    5 gen., 2014

    Poques més coses a afegir del que ja s’ha dit. L’entrada és una passada, i tot i que coneixia alguna d’aquestes MegaDrives, la gran majoria eren desconegudes per mi. Em criden molt l’atenció aquests ordinadors-megadrive o el MSX-MegaDrive, una fusió perfecte. Tot i que tinc la MD no em faria res tenir un combo d’aquests i de passada podria conèixer el MSX que com ja he dit repetides vegades és un sistema que conec poc (o gens)
    Bons reis a tots amics!!!

    • Reply
      Salore
      5 gen., 2014

      Bones Roger i gràcies pel comentari.

      A mi no em faria res tenir-les totes 😛 , però les que m’agradrien més són la del MSX i el Amstrad Mega Pc.

      Que us portin moltes coses els Reis.

  • Reply
    Sikus
    8 gen., 2014

    Mare meva! La de Mega Drive que existien! I no jo no coneixia ni la meitat. Si que em sonaven la de Mega Drive PC pero Mega Drive/MSX??

    Aixo ho hagues petat aqui, amb la passio que habia pels dos sistemes.

    Gran reportatge Salore, vaya currada te has futut.

    • Reply
      Salore
      8 gen., 2014

      Gràcies Sikus.

      La veritat és que ho he passat molt bé fent aquesta entrada i acabant de buscar informació per fer-la el més completa possible dins les meves possibilitats.

      El Mega Drive/MSX ho hagués petat moltíssim, amb un model adaptat al mercat europeu i un preu raonable hagués arrasat.

  • Reply
    juan carlos
    5 febr., 2014

    Per mi la millors de totes va ser la primera , no se si els models de america de la genesis 3 aceptaben regiò PAL , pero una data important es que poden emular “mediant una nintendo 3ds y la capacitat que te per el fecete 3d , quant estaben fent el rom de sonic 3ds , vaig leguir que tenien poblemes amb el rom, van tenir que parchar els archius orginals, y crear un nou emulador anomenat GIGADRIVE te la doble de ram que una megadrive y aixi podien fer el efecte en 3d , y van millorar algunes capes del joc perque donaven errors al fer el efecte en 3ds.
    saluts

  • Reply
    Elretroconsolero
    1 juny, 2014

    Muy buena recopilación Salore! Pensé que conocía todas las versiones de Mega Drive en todas sus modalidades, pero ya ves, la de la fusión con el MSX se me había escapado. Tirón de orejas para mi ya que esa parte me la asigne para hablar de esto mismo en el podcast que hicimos sobre el 25 aniversario de Mega Drivey no dije nada.
    Como apunte diré que la Mega Jet salió primero en exclusiva para la mencionada compañía aérea, pero luego se puso a la venta pudiendo optar a ella cualquier japonesito de a pie jejeje.
    Un saludo crack!

    • Reply
      Salore
      3 juny, 2014

      Hombre Luis, el gran elretroconsolero por estos lares, menuda alegría me acabas de dar.

      Cuando escuche el podcast de pixelacos sobre la Mega Drive es la única que eche en falta cuando nombraste versiones, pero tal cómo dice Sito, la fusión de MSX y Mega Drive no era oficial y tu nombrabas las que sí fueron oficiales; así que no se puede considerar que se te escapo 🙂

      Un saludo y me alegrado mucho leer un comentario tuyo aquí.

  • Reply
    Freaky8
    24 set., 2014

    Eres la ostia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics