Emuladors Reflexions Gamer 23

El més important és jugar.

Últimament en xarxes socials i fòrums he vist que està de moda un debat, que la veritat mai m’havia arribat a plantejar. Què és millor els emuladors o jugar en el sistema real?

Abans d’entrar en polèmiques estèrils, com veurem més endavant, analitzem els dos vessants.

Sistema original

Pros: Podem jugar als jocs tal i com van ser concebuts. Tenen aquest aire nostàlgic que dóna jugar en el sistema original.

Contres : Molt costós tant en diners com en espai. No tothom pot ni vol assumir el cost que pot significar tenir una àmplia biblioteca de videojocs.

Emuladors

Pros: Podem jugar a tot el catàleg del sistema còmodament. Pràcticament gratuït. Permet gravar en qualsevol moment.

Contres: Molts sistemes i jocs no estan emulats al 100% donant algunes fallades tant gràfiques com a sonores.

Com podem veure tenen molt de diferent, però una cosa molt important en comú. En els dos podem JUGAR. Si senyors, aquesta és la finalitat d’aquest hobby, poder jugar i divertir-se. Tret que un sigui un col·leccionista, llavors seria un altre tipus d’hobby, compatible evidentment amb el jugar.

Però si l’única cosa que un busca és jugar, gaudir tant de títols que va tenir en la seva infància com descobrir molts jocs desconeguts, les dos vessants són igual de correctes i per descomptat, són compatibles. Un pot tenir un emulador de NES i una consola Super Nintendo al costat, gaudint del seu Donkey Kong Country original durant una estona i després de Super Mario 3 emulat.

No vull ser hipòcrita. Entenc que tothom té les seves preferències i està bé debatre-ho amb amics i companys d’afició. Jo mateix prefereixo jugar en el sistema original, sempre que es pugui, pels avantatges que he dit. Es pot jugar al joc tal com va ser creat, amb les seves virtuts i defectes.

Consola VS emulador. Un dels debats mes esterils mai plantejats.
Consola VS emulador. Un dels debats mes esterils mai plantejats.

No obstant això, que tingui aquestes preferències no m’impedeix que moltes vegades posi un emulador i gaudi de tal joc, simplement per pura comoditat. Per exemple, aquests dies tot i tenir una Super Nintendo amb Everdrive, he preferit jugar a Final Fantasy VI emulat en PSP per pura comoditat.

Desprès de dinar, l’únic moment que tènia per jugar per falta de temps, l’últim que em venia de gust era asseure’m en una butaca davant de la tele. Preferia tombar-me en el sofà i gaudir del títol, a més de que gràcies a que podia salvar en qualsevol moment, aquests escassos 20 minuts diaris em donaven per a molt. Com veieu, sóc un jugador que tenint les seves preferències, sap gaudir de tot el que m’ofereix el gran ampli mercat del videojoc.

El problema, i aquí està el quid de la qüestió, és la moda “Hater” que sembla existir avui dia. Està de moda odiar per odiar, i sobretot maleir als quals no pensin com tu, simplement per moda o “postureo“.

haters_gonna_hate_mario

El debat que us deia al principi era simplement un exemple. En moltes d’aquestes xarxes socials i fòrums, no es debatia de forma educada quina manera era la millor de jugar videojocs.

Per la meva banda una discussió absurda perquè com us he explicat les dos formes són iguals de correctes, aquests debats arribaven a ser un autèntica galeria d’insults d’una banda i d’una altra. Una autentica batalla campal.

Els que “preferien” jugar en emuladors eren titllats d’estúpids i se’ls crucificava per jugar en un sistema emulat, quan moltes vegades era per necessitat, no tots podem tenir totes les consoles del món al costat dels seus respectius jocs. I d’altra banda als “col·leccionistes” se’ls taxava d’especuladors, de sofrir la síndrome de Diògenes i de ser elitistes, quan simplement eren persones que gaudeixen col·leccionant consoles, com pot fer un servidor col·leccionant plaques de cava.

Encara que pocs intentaven posar sentit comú, la veritat és que aquests debats feien vergonya. Gent “adulta” insultant-se per simplement preferir consola o emulador. En lloc de gaudir junts de la seva afició i de passar hores jugant al seu sistema preferit, van preferir passar hores davant del PC insultant a absoluts desconeguts.

Com no anem en compte, aquest cuadre pasara a anomenarse "Garrotades entre Gamers"
Com no anem en compte, aquest quadre passarà a anomenar-se “Garrotades entre Gamers”

Desgraciadament, com he comentat abans, sembla que odiar per odiar és una moda que ha calat profund. Aquests insults no només el podem veure en l’absurd debat “Consola VS Emulador”, això és la punta de l’iceberg.

Gent que s’arriba a insultar perquè un sistema és millor, gent que no dubta a destrossar el treball d’altres només pel fet de fotre, comentaris despectius en blogs i xarxes socials. Usuaris que vilipendiant i destrossant jocs només per moda. Youtubers amenaçant-se de mort. Fins i tot fins als mitjans ha arribat aquesta moda hater.

Hem passat d’anàlisi on s’enaltia els jocs fins a l’infinit, a anàlisi on es destrossen els jocs, es critica el més mínim detall. La qüestió és quedar molt cool i destrossar qualsevol joc que es passi per davant. He arribat a veure articles on gairebé s’insulta al lector tractant-ho d’idiota si li agradava al joc, tot perquè al senyor analista de torn no li agrada el títol en si. I a sobre no és perquè no li agradi el joc en si, és perquè odia al gènere.

Una completa ximpleria, ja que aleshores per a mi, tots els jocs de futbol serien una merda. Com que no m’agrada l’esport, tindria dret a criticar i destrossar qualsevol joc de futbol. Doncs no senyor, com a usuari puc opinar si m’agrada o no el títol, però si tècnicament és correcte i està ben programat, no puc destrossar-ho perquè si.

És més, ningú té dret a destrossar el treball de tercers. Podem criticar, podem fins i tot denunciar si el treball ens sembla una aixecada de camisa a l’usuari, però sempre amb educació, criteri i argumentant les coses. No em val el rotllo “perquè sóc molt llest i ho dic jo”.

Aquesta es la cara de un Hater, qui ni juga ni deixa jugar
Aquesta es la cara de un Hater, qui ni juga ni deixa jugar

Si fem una crítica constructiva, que enaltit errors i virtuts del criticat, ningú ens podrà treure la raó. Si comencem a insultar i a criticar perquè si, perdrem tota la raó.

Debatem, que no discutim, sobre el que ens vingui de gust, però amb educació i respecte. Lluïm amb orgull les nostres opinions i gustos, però no insultem als altres per pensar diferent. Denunciem els que ens sembla incorrecte, però sense faltar el respecte a ningú. Argumentem perquè això o allò ens sembla denunciable.

Acabem amb aquesta estúpida moda hater. Gaudim del nostre hobby junts, com a bons companys. Aprenguem dels altres, deixem-los parlar, dialoguem amb ells. No hem de donar-los la raó si els seus arguments no ens convencen, però com a mínim deixem que s’expressin i valorem els que ens han dit. Defensem la seva oportunitat a expressar-se amb educació i respecte.

Companys, al final, l’important d’aquest hobby és jugar i passar-ho bé.

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

23 Comments

  • Reply
    Morbooshi
    16 oct., 2014

    Bon article. En la meva opinió de comprador de consoles i jocs, he de dir que entenc tots els punts de vista menys els dels que insulten, moment en què hom perd el dret a ser escoltat i respectat.

    Jo ho he provat tot, reconec que he pogut provar jocs gràcies als emuladors i que em va anar molt bé en el seu moment poder gravar en qualsevol moment en un títol tan senzill com el Super Mario Kart. També he patit els problemes de MAME, amb jocs que em funcionaven un dia i el següent ja no, i viceversa. Sé que els jocs que tinc de l’MSX, llevat d’un que vaig trobar fa un parell d’anys en un Cash Converters, com que estan gravats en disquets perquè així els aconseguia el meu pare són el mateix que les ROMS: jocs no autèntics. Per tant, conec els avantatges i els desavantatges dels emuladors.

    I també vaig tenir la meva etapa de descarregar “còpies de seguretat” per a Playstation 2 i Dreamcast (consoles que vaig adquirir de segona mà en un moment tan tardà com 2006) i Nintendo DS.

    Però llavors vaig descobrir l’amor pels jocs autèntics, originals, amb capsa i instruccions. No en diria col·leccionisme, en el meu cas. Considero col·leccionista aquell que es compra tots els que pot i fins i tot els posa en vitrines i després juga amb ROMS. Jo els faig servir, els jocs. Se’m desgasten, agafen pols, etc. Senzillament volia que això passés amb les versions originals dels videojocs, comprar-me aquells que em cridaven l’atenció i que potser de petit/adolescent no em vaig poder permetre, i posar-los a les corresponents consoles.

    Sóc conscient que és una despesa de diners molt gran, de fet sóc més aviat pobre i fa molt que no compro res, i quan ho faig fujo dels especuladors que demanen 200 euros per segons quins jocs. O els trobo barats o no perdo el son si no els tinc. D’espai sí que n’ocupen molt, tantes consoles (jo en tinc 20, diria, res d’extravagant a banda d’una Neo Geo AES de segona mà) i jocs. Ocupen massa. Però m’encanta la sensació de posar els videojocs a les respectives consoles i tocar els comandaments de debò. Per a mi és inigualable.

    • Reply
      scaramanga
      17 oct., 2014

      Ondi, company, també ets aquí? Et trobo al 3xl, Animelliure, Planeta Sikarra, al grup “Que torni Lamu en Català de Facebook”… Veig que tenim molt en comú.

      • Reply
        Moroboshi
        17 oct., 2014

        Vaja, i jo que em pensava que tenia poca presència a la xarxa, malgrat que porto 5 blocs diferents! 😛

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Veus, tu ets un usuari com cal. Disfrutes comprant sistemes, pero respectes a qui no pot o no vol.

      Es tan valid el que prefereix coleccionar que el que prefereix emulacio. I es valid debatir els gustos de cadascun, lo que no te logica es insultar a la resta per ser diferents.

  • Reply
    Dani M
    16 oct., 2014

    Bona reflexió. Aquet sí que es un article i no ho que va fer jo abans XD. Jo també per comoditat, espai i diners, prefereixo els emuladors. Ara, mai com ter el original. Peró sí, el mes important es jugar.

    Perdoneu per el meu catalá Galaico XD

    Salutaciós.

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Tant de bo, tothom fos com tu. Valores el millor de les dues opcions i respectes als demes per fer-ho.

  • Reply
    sito_pixelacos
    16 oct., 2014

    Que cadascú faça el que l’isca dels collons. Clar que es mes bonico jugar al sistema original, pero sense emuladors no coneixeriem ni una decima part del que coneixem. Es com discutir si es millor baixar per les escales o per l’ascensor. Molts diran que son mes sanes les escales. Pero clar, si ten artritis va a ser que no…

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Aixo es el que dic jo. Que cadascu faci el que vulgui, pero alucinaries la que es lia a foros y reds socials. Insults per una banda i un altre.

      Sense valorar el cas de cadascun, com dius pujar per les escales amb artritis no es bo, tots dos bandos es diuen de tot. I aixo es el que denuncio amb el article.

  • Reply
    Scroll
    17 oct., 2014

    I tant! Jo de fet estic aquí, per jugar!! I jugo al que em ve de gust, de la manera que vull o puc… emulant o en la màquina original, com vingui.

    Polèmiques absurdes que deriven en insults son la salsa de cultiu d’internet xD, i la veritat les opinions que m’interessen ja se on trobar-les 😉
    Bona entrada Sikus!!

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Gracies. Doncs si, debats inutiles i esterils son el pa nostre de cada dia a internet.

      Jo sincerament estics fins els nassos. Menys ma lque queda gent amb seny, si no fa temps que hagues engegat tot a fer punyetes.

  • Reply
    JoseJavier
    17 oct., 2014

    Estic molt d’acord amb tu. L’important es gaudir del hobby en cuestio, tanto se val quin sigui el mitja pero fer-Ho. Pasa que hi ha gent que gasta mes esforç en criticar que en pasars’ho be, aquesta es el vritable motiu de que existeixin aquesta tipos de debats.

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Aixo es el que no entenc. La gent prefereix insultar i descalificar a un complert extrany que a jugar. Desde luego com es diu “Que s’ho fassin mirar per cuatre que n’ entenguin”

  • Reply
    scaramanga
    17 oct., 2014

    Precisament al post sobre Apple II que us he tuitejat faig referència això: he ce reconèixer que m’acolloneixen tant els trolls que hi he posat una nota de desgruege dient que “els emuladors no sín el amteix que la cosa real”.

    El Hater és un càncer d’internet i el pitjor és que tots ho som una mica. Sé del que parlo: per exemple, sóc un brony d’aquells (i això que no veig els dibuixos: és la fanbase que m’encanta). Dins del món brony hi ha haters d’altres bronies. Dins del món otaku hi ha haters dels bronies com a fanbase. Dins del món freak hi ha haters dels otakus. Dins del món del culerisme hi ha gent a qui no agradem els vulers que busqem el punt preak a la Història del Barça. Dins del món del futbol hi ha haters dels culers. I aquí ja passariem a qüestions sociopolítiques i es crea un cercle viciós tan gran com el cercle de la vida budista… Lamentable.

    En resum: al final tots hem de fer els que ens surti dels collons, perquè si hem de fer cas del que diqui el primer marrec anònim que s’amaga rere una pantalla pensant que no parla amb altres éssers racionals, la ballarem. Sempre…

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Pero es que es absurd! La emulacio no ha de ser motiu de vergonya ni de persecuccio.

      Es cert que alguns sistemes no estan emulats al 100% del tot, pero avui dia son els menys. A mes, que farem el dia de dema, quant petin les maquines? No jugarem mai mes?

      Jo sincerament, no entenc aquesta moda de odiar per odiar. Nomes per ser el “mes gallito del corral”

  • Reply
    elXuxo
    17 oct., 2014

    Molt bon article.

    Jo sempre em pregunto que és respecte? Etimològicament parlant la paraula respecte, del llatìrespectus,… huhuhuhu. Ja paro ja paro!!!!

    Jo tinc molt clar que els que jugueu amb emuladors sou uns cabrons i els que nomes jugueu amb jocs originals us fastigosos.

    La veritat és que el millor que podem fer és aprofitar el millor dels dos mons. Com molt sàviament reflexiones, si la intencionalitat és jugar doncs juguem. Que tots preferim el joc original, amb el sistema original, els pads originals, la tele original….molt cert, però desenganyem-nos…els únics no originals som natros: els jugadors. Per nosaltres el temps s’escapa [Tempus Fugit].

    Se’ns dubte els emuladors han fet molt bé al jugador i han estat una eina indispensable per a molts. Qui no els vulgui utilitzar que no ho faci.

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Molt bona reflexio. Tens rao, nosaltres podriem jugar. Perque no som els mateixos que fa 20 anys.

      Entenc que agradi coleccionar, soc el primer, pero tambe me agrada disfrutar de un joc. L oque no fare es gastarme 200 € en un copia del joc X, nomes pel fer de tenirlo a les mans. Emulador i arreando!

  • Reply
    Bin Loading
    17 oct., 2014

    Molt ben dit!

    Quina tonteria ¿no? Qué més donarà allà on jugis el joc en cuestió, mentre el disfrutis…

    Jo no puc opinar massa sobre aquests haters consola vs emulador perqué em costa molt possarme a la seva pell, no entenc on està el problema… Estic més acostumat al hating retro vs actual.

    Això últim que has dit sobre el hating als anàlisi de jocs sí que ho he vist. Ja es trist que aquesta gent no disfruti amb cap dels seus jocs, quin oci tan chungo, ¿no? Apart que es molt més fàcil i “cool” fer una crítica destructiva que una constructiva. Però fixa’t que tenen el seu públic… Jo ja sospito si no ho fan a propósit per captar visites…

    Actualment m’estic pegant uns vicis a un emulador de PSX amb Tomb Raider i estic disfrutant que t’hi cagues ; ) Al principi era de l’opinió de deixar els ajustos en default per gaudir d’una experiència més propera a l’original peró tunejant una mica els gràfics i l’audio obtens una millora tan guapa que ho prefereixo així ara. Si ho penses, en alguns casos el que fas fent aixó es apropar-te més a la realitat del joc, saltan-te les limitacions de la consola. A PS2 és molt evident amb els hacks widescreen, que recuperen porcions d’imatge que estaven ocultes al joc “de serie”.

    Adéu!

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Aquesta pregunta em faig jo. Si lo important es jugar, tant se val on i com ho facis. Aquest pas acabarem discutint si es millor jugar en una butaca o en una cadira de fusta.

      I en quant els analisis, i tant que ho fan per aixo. Despres de que la prensa fos criticada per estar comprada, ara van per la altre banda. Anem a destrossar jocs perque si.

      I tant que ho fan guanyar public, qual veleta es van movent cap a on lis digui el vent. Ara, que ja et dic que aixo les pasara factura. Quan acabi la moda, tornaran a llepar culs.

      En lloc de buscar un identitat propia, van cambiat de jaqueta segon la moda. Com es podem fiar de gent aixi?

  • Reply
    FREAKY 8
    17 oct., 2014

    Gran reflexión Sikus. Existe una gran diferencia entre decir no me gusta la Coca-Cola (estas en tu perfecto derecho) a decir no me gusta la mierda de tu coca-cola. Puedes no compartir pero sin ofender.

    Esta moda hater de la que hablas entiendo que se puede extrapolar a muchos debates de todo tipo. Entiendo que aparte de ser debates estériles son bastante cobardes. Las personas que debaten así simplemente no están interaccionando con una persona in situ si no delante de una pantalla y sacan la parte más miserable de su verdadero carácter o mejor dicho ausencia de el.

    En definitiva que cada uno juegue con lo que más le guste y…me alegro que en este blog afortunadamente predomine el respeto.

    Saludinis!

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Ahí esta Rafa, no es lo mismo decir “la Coca-Cola no me gruta por esto, aquello y lo otro pero respeto que a ti te guste” a “la Coca-Cola e una mierda porque yo lo digo y si la bebes eres subnormal”.

      Por desgracia, abunda mas el segundo tipo de argumento que el primero. Todo porque esta de moda destrozar todo lo que se pille y porque lo que lo dicen son gurus que todo lo saben…

  • Reply
    Salore
    17 oct., 2014

    Sikus, no ase falta desir nada mas.

    Molt bona i interessant reflexió que no perquè sigui recurrent l’hem de deixar d’abordar.
    Crec que un dels grans problemes és que l’ésser humà tendeix més a anar en contra de les coses que no a favor de les altres, cosa que pel meu tarannà no entenc. Un exemple: sóc seguidor del Barça i sempre prefereixo mil vegades més que guanyi el Barça que no que perdi el Madriz; doncs conec molt cules que s’estimen més que perdi el Madrid que no que guanyi el Barça; o sigui, són més antimerengues que culés.

    Ningú té la veritat absoluta, per tan, que cadascú faci el que li vingui més de gust sense molestar ni faltar als altres. De debatre amb respecte sempre es pot fer però, com diu Moroboshi, quan apareix l’insult i la falta de respecte es perd tota base d’argumentació.

    No sabeu l’orgullós que estic de formar part d’aquesta gran família.
    Sikus, enhorabona per l’article i per fer saltar l’espurna per crear aquest gran debat.

    Salut!

    • Reply
      Sikus
      29 oct., 2014

      Segurament tens rao, el ser huma prefereix insultar a valorar altres opinions, pero es que ultimament…

      Se ha possat la moda de ser un hater per ser el mes guapo i tot s’ ha de destruir. Com vaig a sentir fa poc a un pdocast “La prensa del videojuego es la que peor trata a sus lectores”

      I estic d’ acord. Cuatre iluminats pretenen imposar la seva versio i si li portes la contraria, et descalifiquen.

  • Reply
    Molsupo
    19 abr., 2015

    Aquesta va ser una gran entrada plena de grans veritats, Sikus!

    Com dius, lo més important és gaudir jugant, que cadascú ho faci com pugui o preferixi, i deixar-se estar del que pensin els talibans o “odiadors” professionals.

    Totalment d’acord en que, si t’agraden els jocs de molts sistemes diferents, és impossible tenir-los tots (ningú pot tenir totes les recreatives que ens agraden del MAME… si no deixaves que el prota del Moonwalker et fes cosetes de petit), per tant, l’emulació no només és una opció, sino que molts cops és una necessitat per conèixer obres d’art.

    D’Altra banda, si puc, prefereixo sistema original com la majoria dels d’aquí, però en el sentit màquina/consola connectada a una tele i jugar amb els seus comandaments…per a mi hi havia més diferències quan els emuladors es limitaven esencialment a jugar a un PC, en monitors i molts cops amb teclat o comandaments no gaire potables…en canvi, ara que moltes consoles emulen o la gent es munta PCs per jugar connectats a teles i amb pads com els originals, les diferències són minses (tot i que això també costa uns diners i un temps que te’ls estalvies a la consola, i a les consoles hi han mètodes tipus everdrives o discs usb per carregar jocs sense cap diferencia amb l’original i sense ocupar espai físic als nostres prestatges).

    Per cert, al meu parer la idea de col•leccionista estrictament es troba a les antípodes del concepte d’especulador, un col•leccionista compra per acumular un conjunt més o menys homogeni d’objectes (aquí, videojocs) mentre que l’especulador el que fa és comprar (barat) pensant en vendre més car i treure’n benefici, no en conservar el joc i fer-se una col·lecció.

    I sobre lo dels debats passats de voltes i sense educació, això ho portem a la sang i va amb el carácter i tipus d’afició (sempre hi han extremistas en tot, en cinema, en esports, música, política, còmics, motor…) …però per suposat, d’acord amb tu en que s’hauria d’acabar amb aquestes tendències o almenys, ignorar-los i no donar-lis veu (en comptes de convertir-los en gurús i ídols de fórums i youtubes)

    Salutacions!

    PD- I per suposat, que perdi el Madrid sempre, després si guanyem nosaltres, millor! xD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics