Jocs 3

Ganbare Goemon: Hoshizorashi Dynamites Arawaru!!

La saga Ganbare Goemon és una de les moltes meravelles que va parir Konami en els seus millors temps, tot i que de forma oficial hem rebut molt pocs títols a Occident. Hi ha dues variants: els jocs de rol (poc jugables, sense saber japonès) i els d’scroll lateral. Com podreu imaginar pel títol de l’entrada, avui parlarem d’un dels exclusius japonesos d’acció i plataformes, però no patiu que l’idioma no serà mai un impediment per gaudir d’aquesta petita joia per a la Game Boy Color. El joc parla per si sol, i fins i tot el sentit de l’humor ens arribarà, gràcies a la seva simpatia.

42420_front


Així doncs controlarem diversos personatges (encara que els principals serien el Goemon i l’Eisumaru), i la varietat serà unaGanbare Goemon - Hoshizorashi Dynamites Arawaru!! (Japan)_11 constant durant el joc, tot i que els nivells principals seran un joc d’scroll lateral, amb bones dosis d’acció i plataformeig on bàsicament saltem i colpegem amb el nostre bastó. Tindrem tres barres de vida, i per norma general els enemics ens buidaran mitja amb cada toc i recuperarem una per cada pinxo de takoyaki que agafem, bastant nombrosos per cert i que apareixen aleatòriament cada cop que matem un enemic. D’aquesta manera la dificultat escala molt progressivament, però tot i que els últims nivells són bastant complicats, mai tindrem aquesta sensació de nivells desequilibrats en els quals un és facilíssim i a la següent fase arribem al mateix infern plataformer que sí que passa en molts jocs de l’estil… a menys que parlem del final boss, que no té res a veure amb la resta del joc i resulta bastant frustrant. Tindrem tres vides i, en perdre-les totes, simplement tornem al mapa del món però amb cap penalització, així que es tracta d’un títol generós en aquest aspecte i, sincerament, més disfrutable que si fes retrocedir quatre nivells i repetir coses.

Ganbare Goemon - Hoshizorashi Dynamites Arawaru!! (Japan)_38

Cada cop que acabem un nivell anirem al mapa del món, des d’on ens podrem moure per avançar o tornar a fer alguna fase, sigui per diversió o per trobar els gatets col·leccionables (Maneki nekos, com el nostre estimat Retrochan!), i per tal de fer una petita parada trobarem de tant en tant alguna ciutat. Allà podrem comprar menjar amb les monedes recollides durant el joc per a recuperar la nostra barra de vida, i podrem descansar a l’hostal per tal de guardar la partida (tot i que en el meu cas per l’idioma no me’n refiava i feia un guardat manual via savestate, que no falla mai). Però a part d’això, trobem també alguns mini jocs molt curiosos, en els que podem apostar diners i guanyar-ne grans quantitats, permetent-nos aprofitar-los com si fossin una mena de casino.

Ganbare Goemon - Hoshizorashi Dynamites Arawaru!! (Japan)_46

Una de les claus del joc és la seva varietat. Tan aviat estem a nivells de plataformes horitzontals com verticals, plataformes mòbils, nivells de dreta a esquerra, nivells que van cap a baix, algun petit segment de shoot’em’up (també vertical i horitzontal), físiques alterades per la gravetat, i fins i tot un parell de nivells controlant un gran robot en primera persona; tot perfectament controlat amb tan sols dos botons… per no parlar dels enemics finals gegants que es troben al final d’algunes fases. D’aquesta manera, un joc que és força curt (m’ha durat un parell de tardes per fer tot el joc amb molta tranquil·litat i una setmana per matar al maleït final boss) deixa un regust definitivament molt positiu per la qualitat i varietat de totes les seves idees.

 

Què més podem dir? Música simple però que s’enganxa molt, i uns gràfics impecables a la Game BoyGanbare Goemon - Hoshizorashi Dynamites Arawaru!! (Japan)_02 Color, amb sprites molt grossos i colorits i amb animacions detallades i divertides. El joc té diàlegs (inaccessibles per a mi) que són suposadament humorístics, però l’aspecte gràfic és ja tan simpàtic que parla per si sol amb els estrafolaris dissenys d’alguns enemics. Tot i així, mai es torna una bogeria amb molts objectes en pantalla. Però tot està molt cuidat i, en cas de fer coincidir molts enemics, no hi ha mai cap ralentització: un detall molt a tenir en compte que, potser, podria afectar negativament al cartutx. Per sort, no és el cas. Konami sempre ha fet una feina impecable en aquest aspecte, i aquí ho torna a demostrar.

D’aquesta manGanbare Goemon - Hoshizorashi Dynamites Arawaru!! (Japan)_33era, ens queda un joc divertidíssim, variat, molt colorit… i amb una jugabilitat impecable que tot i l’amarga dificultat del seu enemic final deixa un boníssim record per totes les coses bones que té i, ja se sap: millor quedar-se amb ganes que allargar massa una idea. Un producte molt destacable que també es llueix tècnicament i amb uns dissenys divertits i estrafolaris que faran recordar el joc durant molt de temps. Llàstima que no ens arribés a la seva època, però amb la quantitat d’emuladors i flashcards que existeixen actualment, ja no hi ha cap excusa per a no gaudir-lo. Personalment, jo ja m’he tret l’espina clavada i m’he estrenat per fi en aquesta saga. I tu? A jugar!

 

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

3 Comments

  • Reply
    Ayate
    15 jul., 2016

    No he probat mai aquesta franquícia, i la veritat és que el disseny no és molt del meu gust. Tot i així, sembla que estém davant d’un altre cas de joc que aprofita bé una franquícia. Enhorabona pel text.

  • Reply
    Salore
    15 jul., 2016

    Encara que no he jugat mai cap joc de la saga, conec de la seva existència pel joc de MSX2 i per la gran reputació que tenen els joc de N64. No crec que arribi a jugar mai el joc que comentes en l’entrada, però el que sí faré algun dia és provar el de MSX2.

    Molt bona entrada 🙂

  • Reply
    Scroll
    27 jul., 2016

    M’atrau molt aquest personatge i mai mai he jugat a cap joc. De fet el primer que recordo del personatge és veure l’anàlisi en alguna HobbyConsolas pel joc de N64.

    Ara amb la pi i si no a la PSP sens dubte he de provar aquest joc. Gràcies per aquesta recomanació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics