Reflexions Gamer Temàtics 20

Minecraft: fins on arribi la teva imaginació.

Últimament he treballat molt proper a nens i nenes d’entre 7 i 17 anys, i una de les coses que més m’ha cridat l’atenció és que molts d’ells (sobretot els més petits) estan absolutament viciats a Minecraft. La veritat és que la primera vegada que vaig veure com se’ls il·luminaven els ulls només de sentir a parlar del joc, o inclús només veient una figura d’un Creeper o d’una espasa, vaig quedar força sorprès.

Els veia a jugar i pensava: “Què hi ha d’interessant en això? Els gràfics son tirant a lletjos i el control sembla estrany. Perquè els te tant obsessionats?”

Així que vaig decidir provar-ho jo mateix. Què amagava Minecraft que ho feia tant interessant a petits i grans?

Què és Minecraft?

Minecraft és obra del suec Markus Persson (alies Notch) que va publicar la criatura el 2009 en versió alpha i no seria fins el 2011 que apareixeria una versió definitiva per a PC. Actualment trobem versions per a PC (multiplataforma), Android, Xbox 360 i One, PS3 i PS4, PSVita i Raspberry.

Minecraft és en essència un joc de supervivència i construcció en “món obert” on el jugador es mou en primera persona (tot i que hi han dos càmeres exteriors) per un entorn en 3D generat procedimentalment, o sigui: quan comença una partida el món només està creat fins on arribem a veure però un cop comencem a caminar aquest s’autogenera aleatoriament, creant així entorns que no estan prèviament definits (excepte algunes estructures com temples o pobles).

El joc no te un objectiu definit i no te final, o sigui no s’acaba mai. Si bé un dels objectius populars per a molts jugadors és matar el Drac d’Ender, que roman amagat en una dimensió pròpia. Tot i així un cop mort el joc continuarà igual.

Que és digui que el món és infinit ve donat pel fet que com més memòria ram tingui el nostre ordinador, un món més gran podrà generar. De fet es calcula que tècnicament Minecraft podria fer una replica del món real a escala 1:1, però que no existeix (ni existirà properament) un ordinador capaç de moure un mapa tant descomunal.

En versions anteriors a la 1.8, quan arribàvem al límit, el nostre PC generava les anomenades “Far Lands” o “Bug Lands”. Llocs sense sentit on es generaven estructures estranyes i on el comportament dels objectes i les lleis de Minecraft quedaven alterades. Notch reconeix que aquestes zones li agradaven molt.

2015-11-21_13.55.17
Un món infinit (o no) és genera al nostre pas.
Com es Juga?

És tant evident que quasi m’oblido de dir-ho. Els móns d’aquest joc estan formats per cubs. Quan comencem una partida un nou món serà generat aleatòriament. En ell es formaran selves, boscs, deserts, coves, i demés ecosistemes. La nostra tasca doncs serà sobreviure en aquest món aconseguint recursos a partir dels blocs i construir edificacions, eines, armes i demés utensilis.

Existeixen en essència 2 modes de joc: Creatiu, on tindrem disponibles tots els tipus de cubs i materials per fer i construir el que vulguem, i on a més de tenir la capacitat de volar, els enemics no ens faran mal, així que en principi no podrem morir; i el Supervivència, on haurem d’obtenir tots els recursos de forma manual. Destruint blocs i obtenint terra, pedra, ferro, i demés materials.

Existeix una variant del mode supervivència anomenat extrem, que es exactament igual però que si morim mai més podrem accedir al món. És una mort definitiva.

Minecraft no te aquest nom per casualitat. Una de les feines més importants és treballar a la mina.

Els móns estan plens de vida i animals com: ovelles, ànecs, vaques, llops, pops… podrem criar-los i obtenir recursos com: llana, carn, llet…

2015-11-09_01.02.21
Criar animals o conrear son feines habituals i necessàries a no ser que sigueu nòmades i viviu de la caça.

El joc te cicle dia-nit (20 minuts reals son un dia a minecraf), i justament a la nit (o a les zones fosques) apareixeran una sèrie de monstres (Els més habituals son els Zombies, els esquelets i els Creepers tot i que n’hi ha molts més) que es dedicaran a fer-nos la vida impossible, destruint les nostres creacions i per sobre de tot intentant matar-nos. Son un autèntic mal de cap.

2016-01-12_01.29.42
Un Creeper prop de casa sempre és una mala idea.

Una de les claus per a sobreviure és crear la taula de manualitats (o Crafting), que ens permetrà combinar els diferents elements per a crear eines, armes i utensilis varis. La quantitat de coses que podem crear és pràcticament infinita. Normalment a aquestes combinacions se les coneix com a receptes.

carfting2

carfting1
Receptes bàsiques per crear un pic d’or i una pala de fusta

 

Ecosistemes i Biomes.

Els móns generats tenen diferents ecosistemes amb les seves particularitats especials. Actualment existeixen 61 biomes diferents, tot i que els podem resumir en 7: Bosc, desert, planes, pantà, jungla, tundra, taiga, muntanyes, boscs dens, meseta, oceà, illa de xampinyons (?) i Tundra espinosa.

 

2015-11-09_14.37.23
Els climes i la meteorologia depenen del bioma i/o altura sobre el nivell del mar.

 

minecraft-deep_ocean-mesa-seed
Un continent apareix a l’oceà
Llavors de móns

Tot i que aleatoris, els móns de Minecraft son replicables ja que son generats a partir del que s’anomena llavors. Les llavors son un número que es generarà aleatòriament per a cada nou món que creem, però que podem definir en comptes de deixar-ho en mans de la sort.

Els jugadors normalment busquen llavors que creen móns més atractius, amb pobles propers, temples amb secrets, o en el que resulta una mica més fàcil sobreviure-hi. Qui te una bona llavor te un tresor.

minecraft-seed-village
Les bones llavors son un producte preuat pels jugadors.

 

Mestres constructors, textures, mods i l’infinit.

Tot i que no és codi obert, el joc te una comunitat molt activa que ha creat tot tipus de material al seu voltant, com modificacions del joc que afegeixen nous materials o animals, mapes amb minijocs o aventures concretes, textures per convertir els gràfics en super realistes, o construccions impressionants.

Us enllaço un vídeo de la construcció d’un castell que deixarà a més d’un bocabadat.

Programant a Minecraft: ScriptCraft

Si creem un servidor de minecraft, ja sigui local o obert a Internet, podem afegir el plugin Scriptcraft, que permet programar amb javascript i generar estructures a partir de comandaments o scripts.

He pujat un vídeo al canal de youtube de retroscroll on construeixo una casa amb un parell de comandaments.

Conclusió:

I tornant a les preguntes inicials. Què fa que Minecraft agradi tant? La resposta és la més simple de totes: perquè és divertit i molt curiós. 

Minecraft te moltes coses dolentes això és evident. Per començar el joc en si es confús, no reps indicacions de quasi res i aprendre a jugar pot ser complicat, a més la gestió del inventari és caòtica. Les primeres partides et semblaran segurament un rollo. També te una comunitat plena de nens rates, vídeos cutres a youtube i demés parafernàlia que pot no agradar gaire. Un cop superat això però, es descobreix  un joc que la seva senzillesa el converteix en una cosa molt complexa, i que malgrat no ho pugui semblar aporta moltes sensacions, però sobretot fa pensar.

Fa rumiar amb com ho hauràs de fer per construir una casa bonica i útil; com combinaràs diferents elements per a construir les eines que usaràs per sobreviure; on pots trobar l’or, el ferro o el carbó; sobretot però et fa imaginar i investigar sobre què hi ha després d’aquella muntanya, com de gran és aquell oceà o què s’amaga al final de la gruta. En definitiva el joc posa a la teva disposició centenars d’opcions que no deixen de presentar-te reptes sense ni tant sols donar-te una pista del què o com ho has de fer.

Minecraft és un univers de sensacions, un joc realment infinit. Minecraft t’enganxa, t’il·lusiona amb el seu esperit lliure i creador, et deixa embadalit mirant una posta de sol o et sorpren la forma d’aquella muntanya o aquell bosc. La naturalesa virtual que crea és bonica i interessant. La música i l’ambient general t’endinsa en una experiència de joc que no has vist mai abans i aleshores entens perquè agrada tant.

Habitualment es te la tendència a pensar que Minecraft és una tonteria per a nens per a perdre el temps, no apte per a jugadors de veritatPerò és mentida, Minecraft és per a tothom. Amb això no vull dir, amic lector, que hagi d’agradar a la força a tothom, tots tenim els nostres gustos, però si que tal vegada el target d’usuaris no és tant el que tenim en ment habitualment ja que: joves, adults, programadors, dissenyadors, universitats i com no nens i nenes de tot el món, l’han convertit en un dels videojocs més venuts de la història per la seva peculiar forma de ser.

creeper_love

 

Menjant-me el cap:

Però el que realment m’ha impactat de minecraft (i aquí ja acabo) és un fet que passa habitualment desapercebut i que en general d’una manera o altra està present en tots els videojocs.

Els móns de Minecraft no estan vius sempre. Només quan l’usuari està interectuant amb ells estan en funcionament. Dit d’una altra manera: si jo planto un arbre en un punt qualsevol del mapa (punt A), i marxo cap a un punt situat 200 blocs al nord (punt B), l’arbre no creixerà ni experimentarà cap canvi durant el temps que estic al punt B. Quan torni apropar-me al punt inicial (A), el seu “rellotge biològic” s’activarà per continuar el seu procés normal. En definitiva: només aquells elements que tenen un observador (o quelcom que interaccioni amb ells) experimentaran una realitat, de fet hi ha teories que afirmen que el món real podria funcionar d’una forma molt similar.

L’experiment de la doble escletxa, la hipòtesi de la simulació el gat d’Schrödinguer, són només alguns exemples d’experiments i raonaments que ens fan pensar que el món podria funcionar d’una forma molt diferent a com la mecànica clàssica de Newton ens ha ensenyat.

És simplement el fet d’observar i/o interactuar amb l’entorn el que crea la realitat? Existeix la realitat si no hi ha res o ningú per a demostrar-ne la seva existència? Podem assegurar que fa soroll aquell arbre que cau al mig del bosc sense ningú que el senti a caure?

Potser el món real és un Minecraft elevat a la enèsima potència. Som habitants d’un món generat i formem part de l’escenari per algun jugador? O potser som el simple avatar d’algun nen que estan jugant en comptes de fer els deures?

Somien els habitants de Minecraft amb ovelles cúbiques?

Sheep

 

Enllaços d’interès.
T'ha agradat? Comparteixe-ho!

20 Comments

 • Reply
  Moroboshi
  14 gen., 2016

  Cada cop veig més clar que no és joc per a mi, perquè si bona part de la gràcia consisteix en crear (que, per cert, després de crear què fas amb aquell món? Hi pots jugar en modalitat supervivència?), tal com sóc jo em semblaria avorrit. Al Super Mario Maker per exemple el que m’agrada és jugar xD

  Però l’entrada m’ha servit per desfer-me del prejudici que és un joc per a nens. Ja veig que no ho és.

  I no et preocupis per si no és “retro”, que amb aquests superpíxels una mica l’esperit sí que el té xD

  • Reply
   Scroll
   15 gen., 2016

   Doncs pots fer el què vulguis xD. Em refereixo a que si, que molta de la gràcia consisteix en crear, però no vol dir que hagis de perquè necessàriament passar a creatiu, pots jugar sempre amb supervivència i crear a partir dels recursos que vas obtenint. El creatiu s’usa normalment per crear mapes i aventures.

   Salut company!

 • Reply
  Ayate
  14 gen., 2016

  Bona explicació de mecàniques del joc. Em penso que a més és un joc que requereix invertir un bon grapat d’hores, veritat? Jo aquests jocs amb dos nens ja ni els probo perquè sé que no tindré temps suficient.

  • Reply
   Scroll
   15 gen., 2016

   Home! Tu i dos nens ja sou tres! Podries fer un món molt xulo amb un servidor local i tres jugadors eh? XDDDD no ara en serio, si no tens gaire temps més val que no t’hi posis.

 • Reply
  Jon
  14 gen., 2016

  Gran article! Sempre n’he sentit parlar però no el coneixia en detall. Jo he jugat molt a un joc de mòbils similar (en part), anomenat The Blockheads. Hi he dedicat desenes d’hores, i ara veig que al Minecraft m’hi enganxaria igual. Potser m’animo i provo el Minecraft.

  Salutacions!

  • Reply
   Scroll
   15 gen., 2016

   Blockheads no el conèc, ja buscaré. Compte amb Minecraft que enganxa xDDD. Gràcies per passar 😉

 • Reply
  Salore
  14 gen., 2016

  Molt interessant explicació del què ens podem trobar a Minecraft. La veritat és que el concepte de joc en una altra època amb temps lliure m’hagués atret molt, però ara…

  És una llàstima que un títol com Minecraft estigui estigmatitzat per certa part dels seus usuaris, ja que com a eina per a l’educació podria ser molt vàlida. Personalment, Minecraft ho veig com un Lego, o si us fa més gràcia un Tente, virtual. Llàstima que vaig escàs de temps i sobretot d’imaginació per donar-li una oportunitat.

  Una entrada molt pedagògica 🙂

  • Reply
   Scroll
   19 gen., 2016

   Me n’alegro que t’hagi agradat l’entrada i tens raó que és com un lego virtual, però lo curiós és que això és només una part del joc xD

   Salut amic Salore.

 • Reply
  FREAKY 8
  15 gen., 2016

  Genial!!!!!! Me has tocado tio, touche! ¿porque? Por la mecánica cuántica. Cuando estaba leyendo antes de llegar a tu comentario final ya estaba pensando en ella. (comentario del árbol y su reloj biológico solo cuando lo observas) Scroll no son solo teorías se esta empezando a demostrar con experimentos serios de manera empírica. Por ejemplo La tele transportación ya es una realidad pero… muy pequeña. Un jodido átomo tele transportado a solo a 28 Km por un cable de fibra. El entrelazamiento cuántico ya esta demostrado de manera empírica, es ya una realidad.

  En el mundo “real” si lanzas un dado dentro de un cubilete y sale por ejemplo el numero 4 lo veas o no antes de levantar el cubilete esta el numero 4. En el microcosmos de la mecánica cuántica todos los números estarían a la vez y en todas las caras del cubo antes de levantar el cubilete. Solo se define el numero cuando tu lo observas, tu defines la realidad! Alucino que esa lógica se aplique a Minecraft. ¿porque? pues por que existen teorías que afirman que al igual que un ordenador tiene unas capacidades limitadas y genera el mundo que te rodea solo cuando lo observas e interaccionas con el en la realidad también puede pasar. Obviamente esto no esta demostrado solo es una teoría pero… ¿La realidad es Matrix? ¿Estaremos dentro de un Minecraft? ¿dentro de un ordenador? ¿existe un programador universal? XDDDDDDDDD

  A Enstein seguro que no le gustaría Minecraft. Dios no juega a los dados… XD El lo llamaba acción fantasmal no podía asimilar o mejor dicho se negaba a aceptar que la física en el microcosmos se comportara así. Pues si el microcosmos de lo pequeño, de lo que estamos hechos (partículas atómicas) funciona así. El entrelazamiento cuántico es una “realidad” ya demostrada empíricamente en laboratorios de universidades de prestigio. El mundo subatomico es como una muñeca rusa cuanto más miras a lo pequeño más partículas encuentras que conforman a su vez otras partículas. No hay final!

  Otra cosa de la mecánica cuántica que me recuerda a Minecraft es los cuantos. Todos esta cuantificado. Es como dibujar sobre una rejilla en Autocad. Puedes ir de un punto A al punto B pero nunca en medio de entre los dos puntos. Experimentos están demostrando que vivimos una matriz tridimensional o sea cubos! como en Minecraft. Por así decirlo somos pixeles tridimensionales pero con una resolución de la ostia!!!! (cubos muy pequeñitos) Una partícula subatomica puede situarse entre A y B o C o D (cualquier arista del cubo) pero nunca en medio. A de saltar de un punto a otro. un cuanto, la distancia esta cuantificada. Este hecho esta también ya demostrado con ciertas partículas subatomicas. ¿que habrá entre los dos puntos?…XDDDD

  Las explicaciones que he dado las he escrito muy deprisa y de mala manera, además de hecho la mecánica cuántica es muy compleja de asimilar dado que no la observamos en nuestra realidad, a nuestra escala de macrocosmos y no experimentamos sus efectos directamente por lo que no se entenderá del todo bien lo que he citado. Te recomiendo leas o veas documentales sobre este tema es apasionante y así si se entiende. Por ejemplo observar no se refiere a la vista… es simplemente que una partícula detecte tu propio campo gravitatorio, solo con eso ya estas “observándola” he interaccionando con ella. Es un follón entenderlo pero mola que te cagas.

  Molaría un ordenador cuántico… Ya existe uno! solo tiene 4 átomos… vamos que no vale para nada pero por algo se empieza. Ya no serían 0 y 1 sería mucho más. Se esta trabajando en ese campo muy seriamente. La potencia de procesado sería espeluznante.

  Muy buena entrada me ha gustado mucho. Me apasiona la mecánica cuántica y la analogía que has hecho con Minecraft me ha encantado.

  • Reply
   Scroll
   19 gen., 2016

   Ostres tu! Això quasi és un annex a la meva entrada! Me n’alegro que t’hagi agradat l’entrada i sobretot pel que veig la reflexió final.
   Ja saps que a mi també m’agraden molt aquestes coses i sovint m’hi menjo molt el cap, n’hem parlat sovint.

   Moltes gràcies pel teu “peaso” comentari!!

 • Reply
  sito_pixelacos
  19 gen., 2016

  Porte ja molts anys veient com parlen del joc a tots els puestos, pero no m’atrau gens ni mica. Per que? perque no tinc temps aquestes alçades de la vida d’anar construint pacá y pallá. Lo mateix m’ha passat amb el mario maker. Tandebo hagues tingut aquestos dos jocs quan era un criajo. Els hagues disfrutat molt. D’aixo n’estic segur.

  • Reply
   Scroll
   19 gen., 2016

   Suposo que com tots els jocs Minecraft també te un moment per a cada un. Jo vaig pensar el mateix: “De petit m’hagués tornat boig” el tema és que al final m’he tret de sobre tots els prejudicis de sobre i m’ha flipat xDDD.

   Salut company!

   • Reply
    Sit pixelacs
    19 gen., 2016

    No es tracta de prejudicis, sino de que abans tenia tot el temps del mon i ara no. Xddd

    • Reply
     Scroll
     21 gen., 2016

     Si, si, ho entenc, de fet parlava una mica del meu cas xD. Si no t’atrau i no tens gaire temps, la veritat és que estàs de sort xDDDDDDD

 • Reply
  Rokuso
  19 gen., 2016

  La veritat és que, durant anys, la meva percepció del Minecraft ha anat canviant. Quan tot just començava, les webs més centrades en projectes independents el laurejaven com a gran proposta única i molt original, i com a joc pràcticament infinit. En aquella època no em va cridar mai l’atenció, la veritat: es diu això de tants jocs que tú després proves i no tenen res d’especial, que mai no saps què creure. Amb el temps Minecraft es va fer molt, molt popular (amb una explosió increíble que he vist en pocs jocs, no sé ben bé com va passar), i ja semblava que era un joc de merda per a “niños rata” i que per a un joc d’aquest estil un havia de marxar al FEZ perquè era molt més selecte i independent, on només hi havia el sector d’adults que els hi agradaven els “jocs de veritat”. Encara així vaig seguir ignorant el Minecraft (i el FEZ més encara, tot s’ha de dir. Ara que sé que s’assemblen li tinc més interès, però).

  Al final no havia tocat el Minecraft mai ni tenia la intenció real de fer-ho, però el teu interès i comentaris em donaven poc a poc més curiositat, doncs em refio de la teva opinió i sé que no ets ni un “niñorrata” ni un “superindiehipster”, així que ho havia de provar tot i les mil conyes al respecte que t’hem fet. I quan vas muntar el petit server per a fer unes partides, vaig flipar amb tot el que tenies creat. La meva primera partida va ser una tarda, jo soleta el sis de gener després de saludar-te i que m’expliquessis els controls perquè el meu monigote anava fent el monguer a totes bandes. Quan vas marxar als pocs minuts, em vaig quedar fent la meva primera caseta (em vaig carregar la meitat del sòl: cada cop que volia posar blocs m’equivocava, sort que ningú ho va veure XDDD), ja saps quina, molt del meu “estil peculiar”, i quan la vaig acabar, tot i saber que era lletjísima, vaig acabar força contenta (i tots dos sabem que és la millor construcció de la ciutat per tots els secrets que amaga, oi? :D).

  Però vaig marxar del server i no hi vaig tornar fins que vam poder-hi jugar junts, i és aquí on m’ha flipat a tots els nivells. Perquè et pot agradar com a joc de construcció (jo pensava que només anava d’això, ai quina innocència!), però quan vaig veure tot el rotllo d’exploració, recopilació de materials, sintetitzar-los fent nous objectes que ens facilitaràn més l’exploració i la supervivència per, al seu torn, recopilar més materials… Buff, aquí em va explotar el cap. Era com la meva part preferida dels jocs “Atelier”, aquest bucle de sintetitzar objectes i potenciar el teu diógenes interior fins als topes. Si t’agrada aquest estil, al Minecraft acabes trobant una mina (literalment) que et pot durar anys amb la suficient imaginació. És agafar el millor d’Scribblenauts, d’Atelier, i de qualsevol joc de gestionar recursos. Al menys això és el que jo li vaig veure, i aquesta barreja explosiva m’ha encantat.

  Però el millor va ser quan l’altre dia vam anar junts a explorar un d’aquells temples aleatoris, em va encantar. Minecraft em va tornar a sorprèndre i es va transformar en una espècie de King’s Field Roguelike en el cual vam pèrdre tot el nostre equipament dos cops per no ser suficientment precavits a la masmorra, i així ho vam pagar (sort de les nostres reserves de ferro). Em va explotar el cap i vaig pensar: fins a on arriba aquest joc? Es pot convertir, veritablement, en el que vulguis. M’agrada moltíssim aquesta vertent aventurera, i a sobre pots tenir una granja i un hort per a moments de relax, que eren una de les meves activitats estrella a NieR. Què més li podria demanar?

  Li vaig ensenyar el joc a la meva mare i la meva germana i ara volen que fem el nostre propi server a casa per provar cosetes. La meva mare el va veure com el Playmòbil i la meva germana com el Theme: Hospital. Cadascú hi troba el que més li agrada, i hi ha per a tots els gustos.

  Així que només afegir: moltíssimes gràcies per aquest descobriment, Scroll!!!! He gaudit moltíssim lo poc que he jugat i, sobretot, les nostres partides junts i totes les maravelles que m’has anat ensenyant (que sé que jo sola no hagués arribat a imaginar mai), i m’has demostrat que realment el joc val molt la pena si estàs disposat a deixar de banda els teus prejudicis. Molt xula la reflexió final també, i m’ha encantat també el comentari del Freaky8. Però havia de comentar la meva pròpia experiència, donat que me’l vas descobrir tú 🙂

  Ara, me’n vaig a xafardejar què hi ha de nou pel server…

  • Reply
   Scroll
   19 gen., 2016

   Fuaaa la meva història és similar a la teva amb la diferència que han sigut els nens els que me l’han fet descobrir XD
   Gràcies per aquest genial comentari i per totes les hores que passem fotent el cabra al servidor o al fightcade xDDDDD

   Salut!

 • Reply
  Sikus
  3 febr., 2016

  Malait! M has fet jugar a Mincecraaaaaaaaaf!

  Un gran article que fa veure que el joc pot ofrerir molt mes del que sembla a simple vista.

  • Reply
   Scroll
   7 febr., 2016

   I lo bé que t’ho has passat? I perquè no has anat a descobrir i fer aventures pel món amb la vicky i amb mi que si no “lo flipas!” xDDDD

 • Reply
  elXuxo
  17 febr., 2016

  Molt bona entrada company!

  La veritat es que l’he provat i molt bé. He jugat unes 3 o 4 hores pero ja saps que tot el que no sigui 2D em costa força.

  És super ADICTIU un mon al nostre avast!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics