Jocs 3

Tomb Raider Definitive Edition [PS4]

Portada Tomb Raider DE

Ha nascut una supervivent

El març de 2013 apareixia per a PS3, Xbox 360 i PC la desena entrega de la saga Tomb Raider, programada per Crystal Dynamics i distribuïda per Square Enix.

El títol en aquesta ocasió era un reboot de la sèrie i ens explicava la primera gran aventura de la Lara Croft, que passava a convertir-se en una noia una mica més real i abandonava el posat i l’actitud de “top model” milionària que havia tingut fins aleshores.

Malgrat que el nom del joc és simplement “Tomb Raider”, s’ha acompanyat sovint amb l’eslògan “A Survivor is Born”.

Poc temps després, concretament el gener de 2014, apareixia la versió “Definitive Edition” per a consoles de nova generació, que incloïa tots els DLC i un rentat de cara a nivell visual. Actualment es pot trobar en format digital a un preu molt reduït.

Sobreviu com sigui

Com a arqueòloga júnior, la Lara Croft és una més de la tripulació del vaixell Endurance, que té com a missió descobrir l’illa de Yamatai ubicada en el terrible “triangle del diable”, una espècie de triangle de les bermudes. Com no pot ser d’una altra manera, el vaixell patirà un incident i s’enfonsarà, deixant tota la seva tripulació perduda a l’esmentada illa.

A partir d’aquí passarem a controlar la Lara, i ens haurem d’espavilar en un ambient totalment hostil. Però, per si la pròpia natura no fos prou amenaçadora, descobrirem també que l’illa està habitada pel que sembla ser una secta amb no gaire bones intencions pel que fa als visitants no esperats.

No morir (és clar), caçar animals per aconseguir experiència, recollir i millorar armes, descobrir coves i tombes i, sobretot, veure com la nostra protagonista s’estavella, cau, s’embruta i es forada serà una constant en tot el joc, que ens mostrarà una Lara Croft molt humana i que ens farà patir en moltes ocasions.

Naturalment, investigar què passa en aquesta illa i qui són aquesta estranya gent i les seves intencions serà la trama principal d’aquesta aventura.

Primers moments del joc
Una Lara destrossada i bruta de sang i fang serà la constant durant la nostra aventura

Una autèntica lluitadora

Estem parlant d’un joc d’acció i aventura, i la veritat és que la proposta convenç des del primer moment.

Començarem aconseguint un arc i unes quantes fletxes amb els que podrem fer front als primers enemics i també matar animals per aconseguir experiència. Aquesta experiència que anem aconseguint la podrem bescanviar en diferents campaments o punts de control que trobarem al llarg de tota l’illa. Així que, a mida que anem aconseguint noves armes (pistola, rifle i escopeta), les podrem millorar per obtenir noves funcionalitats.

També al llarg de l’aventura anirem trobant objectes “col·leccionables” que ens permetran obtenir experiència i que ens explicaran les motivacions i la història dels diferents implicats en la trama.

En els combats i escaramusses l’acció és trepidant i les explosions abundants.

Cal destacar, també, que algunes parts de l’acció es desenvolupen amb QTE força ben resolts. Prémer en el moment precís, picar insistentment un botó, etcètera.

El joc compta amb el que anomena Instint de Supervivència, que no deixa de ser una mena de focus que permet centrar-se en els elements importants de l’escenari, com ara els enemics, les caixes amb experiència o peces per a les armes, els objectes destructibles o fins i tot el punt on hem d’arribar. Ara bé, tot i que la idea és molt bona, crec que el jugador tendeix a abusar-ne per resoldre les situacions.

No només hi haurà armes i destrucció, sinó que la nostra protagonista també gaudirà de moments d’acrobàcia. Salts impossibles, tirolina, escalada… i tot i que d’un nivell de dificultat força baix, alguns petits trencaclosques marca de la casa. No són la base de la jugabilitat, però no estan gens malament.

No tot serà fotre trets, també hi ha temps per acrobàcies 100% Tomb Raider.

En aquesta Definitive Edition, a més, tindrem disponibles una sèrie de galeries, dissenys, il·lustracions, models 3D dels personatges i també un còmic, que haurem d’anar desbloquejant a mida que anem avançant en la història. També tenim a la nostra disposició unes quantes indumentàries noves per a la nostra protagonista. La meva preferia és l’anomenada “Blanco Perfecto” (?) que és la que es pot veure en la majoria de les captures que adjunto en aquesta entrada.

Tècnicament impecable (o no)

Gràficament el joc està a un molt bon nivell encara ara, com a mínim pels meus estàndards, que potser no són gaire alts, també ho he de dir.

Crec que cal destacar l’animació de la Lara, que està molt ben treballada. Quan corre o camina (al principi es fa una mica estrany i només cal agafar-hi el costum), quan agafa una arma i la dispara, quan camina per les tombes amb una torxa agafada amb una mà i amb l’altra es va recolzant a les parets, quan es protegeix de la calor asfixiant d’algun incendi, quan camina amb el vent en contra o quan li costa arrossegar les cames dins l’aigua.

Que no se t’emporti la corrent!

El doblatge al castellà és sensacional, amb uns actors que segons el meu parer ho donen tot. Les veus de la Lara i els crits quan cau per una cascada o rep un tret són espectaculars i et fan patir per la seva integritat.

L’únic “però” que li trobaria és que en els combats sembla que la IA dels enemics potser no ha envellit tan bé com es podria esperar. A vegades resulta quasi impossible passar inadvertit i acabes enfrontant-t’hi com si fossis un Rambo qualsevol. Les seves tàctiques per amagar-se i cobrir-se del foc que els dispares no acaben de ser gaire bones i sovint acaben exposant-se més del que semblaria normal.

Els menús i el plantejament jugable s’entenen a la perfecció des del primer moment, no requereixen cap mena d’explicació, i la pantalla neta de qualsevol tipus d’indicatiu em sembla un encert total.

Exceptuant els indicadors d’ubicació i de les armes quan les canviem, el HUD del joc és completament net.

En definitiva, un molt bon joc al qual em sap greu no haver jugat abans. Bé, suposo que mai és tard, oi? I més per aquest preu!

Gràcies per tant, Lara!

▲ Mola!
  • La jugabilitat, diversió i espectacularitat que ofereix el títol.
  • Que actualment es pot gaudir complet amb tots els DLC per menys de 5€.
  • Una Lara Croft que no és una “top model” i sembla una persona real!
▼ No mola tant
  • La IA dels enemics a vegades és una mica dolenta i provoca situacions còmiques.
  • Potser els més exigents a nivell tècnic hi poden trobar errades.
T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

3 Comments

  • Reply
    Moroboshi
    3 gen., 2020

    Gran Tomb Raider, jo el vaig jugar en Xbox 360 i ja em va semblar espectacular, va ser un dels meus jocs d’aquell any. Bé, va ser després, perquè jo també hi vaig jugar “tard” (mai és tard, en realitat), ja que m’ho vaig pensar molt perquè esperava l’edició definitiva amb tot… que després va resultar que eren bàsicament mapes multijugador que no faria servir mai, així que al final va ser l’edició estàndard. Si ho hagués sabut abans…

    Bé, m’alegro que t’hagi agradat!

  • Reply
    Scroll
    4 gen., 2020

    Sí, recordo que ho haguessis dit o inclús que estés en algun r-awards, pot ser?
    Jo el vaig començar amb poques ganes i pensant més en borrar-lo de la llista de pendents que res més i mira, m’ha encantat.

  • Reply
    JoseJavier
    3 abr., 2020

    Jo també vaig trigar molt a jugar a aquest joc, no recordo ben bé quant, pero un parell d´anys potser. La veritat es que mai vaig ser fan de la saga, no em van agradar els aclamadíssims jocs que van sortir per a la primera PlayStation i clar, no el vaig seguir la pista, pero un bon día el van regalar al Gold i com que tothom parlava tant bé d´ell el vaig probar, el resultat es que es una trilogía que em va atrapar completament i que he gaudit moltíssim, que ha superat per molt les meves espectatives i que recomano a qualsevol que li cridi l´atenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics