Altres 3

Reproscroll: repros de Game Boy i com detectar-les

Tot i que no és cap novetat, en els últims anys, i gràcies en gran part a la popularització de les botigues online xineses, ha proliferat un mercat que pot ser tan interessant como controvertit, el dels videojocs “repro”. Per a aquells que no sigueu coneixedors d’aquest terme, l’explicaré a continuació:

Una “repro” és una reproducció, una rèplica, un clon, una imitació. Li podeu dir com vulgueu, però en resum es tracta d’un joc pirata amb l’aspecte del joc original. Les repros que podem trobar a les botigues esmentades a les primeres línies d’aquesta entrada normalment són rèpliques de cartutxos. Podem trobar des de repros de Game Boy fins a cartutxos de Nintendo 64, passant per repros de Mega Drive o Master System, que repliquen fins i tot capses i manuals.

Ara que ja tenim clar què és una “repro”, parlem d’un tema que pot fer patir més d’un col·leccionista: com diferenciar-les d’un cartutx original. I és que, amb l’auge de les reproduccions, sempre ens podem topar amb algun venedor de dubtosa moralitat intentant aprofitar-se de la bona fe d’algun comprador despistat. Jo he comprat repros tant de Game Boy com de Game Boy Advance, però en aquesta entrada deixaré de banda les repros de Game Boy Advance i em centrare només en les de Game Boy.

Abans de començar he de ser sincer: és bastant difícil distingir en una foto una repro ben feta. I és que les diferències poden ser tan subtils que, sense tenir al costat un cartutx original, poden passar fàcilment desapercebudes.

Per aquesta comparativa faré servir els jocs següents:

                               – Metroid REPRO

                               – Batman ORIGINAL

Comencem:

El color

Com podeu veure, la primera diferència, i potser la més evident a nivell visual, és el color del cartutx. En el cas de la repro (Metroid) és d’un gris lleugerament més clar que el del cartutx original (Batman).

Les lletres

Abans de començar aquest capítol, m’agradaria fer un petit aclariment. No totes les repros porten el gravat de “Nintendo Game Boy”, en algunes només hi posa “Game” i en d’altres directament no hi diu res. Aquestes són molt fàcils de detectar, però en el cas que hi posi “Nintendo Game Boy” podem trobar lleugeres diferències. I és que en el cas de la repro, com podeu apreciar a les fotos, el relleu no està tan definit com al cartutx original i, a més, la tipografia canvia.

Etiqueta

En aquest apartat amb prou feines notareu res a les fotos, i és que la diferència es molt subtil. Tot i ser d’una qualitat més que acceptable, les etiquetes originals tenen un millor acabat i estan més ben enganxades. A la repro és possible que trobeu les cantonades lleugerament aixecades (res que no es pugui resoldre passant-hi el dit). El disseny també pot canviar respecte a l’original, i en el cas del Metroid que il·lustra aquesta entrada, si us hi fixeu bé, en petit diu “DX”. No hi va haver versió DX del Metroid de Game Boy. Per tant, és un altre factor que podeu tenir en compte si voleu comprar un joc original i sospiteu que aquell no ho és.

També es pot observar que la tipografia de les lletres canvia i és més gruixuda en el cas de la repro.

Aquestes serien les diferències que podem trobar al frontal del cartutx, però ara li donarem la volta, a veure què trobem.

El cargol

Aquest diferència possiblement és la més evident de la part de darrere del cartutx. Els cartutxos originals de Game Boy feien servir un cargol Gamebit, però en el cas de les repros (almenys les que tinc jo) trobem un cargol Triwing. A més, tal i com podeu veure, la posició del cargol canvia. A l’original es troba a la part inferior, i a la repro a la superior.

Amb això acabem amb la part de darrera del cartutx, per passar a veure l’última part, que seria la ranura.

Ranura

Aquí la diferència més evident és el “tall” que porta la repro, que no veiem a l’original. No sé pas si això tindrà alguna mena de funcionalitat oculta, però es tracta de la diferència més significativa que podem trobar. Llegint comentaris de la gent que compra repros habitualment, hi ha qui diu que la placa de les repros és més gruixuda. Si ho és, no soc capaç d’apreciar-ho. De tota manera, no noto que hi hagi més fricció a l’hora de posar o treure el cartutx de la consola.

I amb aquest últim punt acabaríem la comparació. No he tingut en compte les diferències a la placa, més que res perquè dubto que si contacteu amb un venedor en busca d’un joc de Game Boy estigui disposat a obrir el cartutx, però pel que sé, la placa dels cartutxos repro de Game Boy acostuma a ser la meitat d’una placa original. Tampoc he parlat de les diferències palpables, ja que la finalitat de la comparativa és poder reconèixer una repro mitjançant una foto, però a nivell de qualitat, el plàstic de les repros que jo tinc és, lògicament, inferior al plàstic del producte original.

Dit això, a continuació m’agradaria fer alguns aclariments sobre les preguntes més habituals sobre aquest tipus de cartutx.

Es poden jugar en el sistema original?

Sí. És mes, totes les repros han estat provades en sistemes originals abans de fer l’entrada.

Més enllà de les diferències a nivell físic, el joc és el mateix?

Depèn. La resposta curta seria sí. No deixa de ser un cartutx flashejat amb la ROM que podries emular al teu emulador de confiança. Tot i això, podem trobar versions, com per exemple el Metroid que ha il·lustrat aquesta entrada, que, a diferència dels originals, estan acolorides. Però, per norma, el joc és exactament el mateix.

Es pot desar la partida?

De moment, en els jocs que originalment ho permeten, m’he trobat que sí. Ara bé, no puc garantir la fiabilitat del sistema de guardat. Pel que he pogut llegir, hi ha gent a qui se li esborren partides al cap de poc temps.

Aleshores, val la pena comprar repros?

Això ja depèn de cadascú. Primer de tot hem de tenir sempre clar que no deixen de ser còpies d’un producte original i que, per tant, no tenen cap tipus de llicència. En el meu cas, penso que sempre que siguis conscient del que estàs comprant, són una bona manera de gaudir de jocs -avui dia estan disparats de preu per l’especulació- al sistema original i a un preu reduït, o simplement poder jugar al sistema original a jocs cancel·lats (que podeu veure a la imatge de capçalera d’aquesta entrada) com per exemple el Resident Evil de Game Boy Color, o la demo tècnica del Resident Evil 2, que tot i durar amb prou feines 5 minuts, és un espectacle de veure en una Game Boy Advance. Per descomptat que es podrien emular, però sempre fa gràcia, almenys als més nostàlgics, tenir un suport físic que reprodueixi la sensació original.

Ja per acabar, què opineu vosaltres de les repros? En sou partidaris? En teniu? Deixo obert el debat, segur que surten opinions molt interessants…

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

3 Comments

 • Reply
  Salore
  6 març, 2021

  Entrada molt interessant i molt didàctica, les fotos amb gran qualitat també ajuden molt. Jo per ara només tinc dos “repros” i em sembla perfecte la seva existència, això sí, sempre sabent a l’hora de comprar-la que ho són. El problema és quan algun llest intenta vendre una “repro” per un joc original, però sempre que s’avisi, cap problema. Tal com comentes a l’entrada, la prohibitiva valoració que tenen alguns jocs fan que una “repro” sigui la millor manera de tenir el joc en qüestió en físic. M’ha agradat molt l’entrada però encara m’ha agradat molt més que hagis tornat a escriure en aquesta santa casa després de tant temps.

  Salut i peles!

  • Reply
   Suso
   6 març, 2021

   Moltes gràcies, company!

   Jo opino igual que tu, penso que són una opció més a tenir en compte i més amb els preus d’escàndol que es veuen cada cop més. Per mi son una forma més propera a l’experiència original que per exemple un Everdrive. Vull dir, no es el mateix seleccionar un joc d’un llistat de roms, que agafar el teu cartutx i posar-lo a la consola tot i saber que no es tracta d’un producte original.

   Malauradament, sempre hi haurà algú que tracti d’aprofitar-se dels altres intentant vendre repros com a originals, per això creo que es interessant saber com detectar-les.

   Me’n alegro moltíssim que t’hagi agradat l’entrada, de veritat. Per mi sempre es un plaer tornar a escriure una entrada a Retroscroll 🙂

   Salut!

 • Reply
  Sazz
  24 abr., 2021

  Genial article! Tot i que no sóc partidari de les repros, entenc que han d’existir, doncs tenen un públic que les demana. Tan mateix, els prohibitius preus dels cartutxos originals, fan que haguem de recórrer a altres eines que ens donin la satisfacció de jugar a tot allò que sempre hem desitjat. Jo sóc mes partidari de el cartutxos flash, tot i que com dic, repros o inclús emuladors, ens poden donar aquestes alegries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics