Consells i reparacions bàsiques de Hardware en Microordinadors

Als que ens agrada trastejar amb màquines, sobretot amb ordinadors, ens trobem que molts cops quan les obrim, ja sigui per reparar-les o per fer una posada a punt, ens trobem amb molts components complicats: condensadors, cintes, cables, tecles… i no està de més rebre algun consell sobre bones pràctiques o actituds a tenir en compte al fer aquestes reparacions bàsiques del nostre hardware.

Perquè falla el meu teclat?

Existeixen errors molt típics, com per exemple les tecles que no funcionen. Normalment netejant les membranes amb alcohol aquest tema es soluciona. Això és degut a que la membrana porta pistes de metall i la tecla carbó vulcanitzat conductor que quan entren en contacte funcionen. Si la brutícia s’apodera el nostre amic l’alcohol ens salvará.

En el cas de les fotos que veureu més abaix del meu MSX2 el tema no va ser tan senzill. Existeixen teclats amb mecanismes independents i la seva substitució és realment tediosa. Podeu aprofitar les tecles del teclat alfanumèric (és el que vaig fer) i substituir els mecanismes. Heu de tenir coneixements bàsics de soldadura i sobretot compte! Provar sempre amb una tecla que ja no funcioni.

CAM00818

Teclat mecànic.

CAM00778

Alfanuméric.

CAM00800

Creuta amb protector.

 

 

El succionador d’estany

Un succionador d’estany us anirà molt bé per aquestes tasques, ja que a vegades és difícil treure l’estany dels forats de la placa. Un altre tema a tenir en compte són els connectors de cinta a la placa. Cal tractar-los amb gran cura, solen estar molt envellits i és fàcil trencar-los.

CAM00815

Deixar el forats lliures i nets per encaixar el mecanisme de la tecla de manera neta i sense problemes.

CAM00813

Molta cura amb la cinta que va del teclat a la placa mare!!! obriu i manipuleu amb precaució..

 

Inspecció visual i pistes deteriorades.

Es bona una inspecció visual? Si! És el millor. Observar si hi ha falsos contactes, pistes deteriorades, etc, abans de tocar res. Per exemple: amb pintura de plata podeu recompondre les pistes (la venen en qualsevol botiga d’electrònica). Personalment recomano Onda Ràdio o Diatronik. (A Barcelona prop de Plaça Universitat o Carrer Muntaner) allà hi trobareu de tot.

CAM00971

Pistes. Si alguna esta mal feta rasqueu, netejar i apliqueu pintura de plata.

 

Components que fallen.

Un altre tema a inspeccionar de forma visual és els components. No cal que sàpigues perquè serveixen!!! Només mira que estigui en bon estat, si no és així compra-ho a les botigues esmentades i a soldar.

CAM00987

Un simple fusible de 10 cèntims pot ser el gran problema!!!! Molt senzill d’arreglar.

CAM00968

Una pila que sulfata? Doncs rés una nova per un parell d’euros.

CAM00978

I si el condensador està marró i amb mal aspecte? doncs… un de nou i a soldar.

CAM00958

Zona de transformador amb fusible revisada i sense pols. (gran enemic).

CAM00955

Cables, revisar que no hi hagi cap cable solt.

CAM00969

Tot en ordre. Sense símptomes de taques ni components que supuren.

Connectors i slots que no funcionen.

És bo repassar soldadures quan un connector de qualsevol tipus no funcioni. En el cas del meu MSX2 (veure fotos) eren falses soldadures. Un slot de cartutxos no funcionava i simplement repassant les soldadures es va solucionar. El mateix passava en els connectors dels joysticks (norma Atari) també fallaven. Aquí el tema és més complicat ja que han de suportar els esforços de les nostres manasses quan inserim el connector del joystick. Recomano soldar i després amb molta cura repassar amb el nostre estimat amic Loctite donat que els cargols amb el temps “ballen (aquest connector no es deixa anar de per vida).

CAM00985

Loctite, el gran amic!!!

CAM00986

Aquest no torna a ballar en la seva vida!

CAM00984

Reparat!

CAM00982

Slot de Cartutxos.

CAM00970

Netejar els connectors. Que no hi hagi cap doblegat o desalineat. Alinear si fa falta amb un tornavís molt fi.

 

En definitiva, una imatge val més que mil paraules i per això us deixo unes fotos mes amb tot el comentat.

Perfecte!

L’últim Consell

Si la màquina a reparar no està “tocada de mort” i té una fallada lleu i no et veus capaç… no l’obris! Però si la màquina ja està perduda doncs… a divertir-se!

Autor
Freaky 8
Freaky 8
[www] [twitter] Sóc un enamorat nat dels videojocs des de que tinc ús de raó. La meva infància transcorria entre la bicicleta amb els xavals del carrer i les recreatives dels bars... [Continua]

Comentaris

 • DaniM ha dit:

  Un article útil i com sempre, ben explicat. Enhorabona

 • sito_pixelacos ha dit:

  Muy buen articulo Rafa. Lo de sustituir unas teclas por otras desoldandolas es algo que vengo haciendo con la caja registradora de mi madre desde hace un tiempo. Al final se me acabaran las teclas que no tienen uso y a ver de donde las cojo. jajajajaja.

 • Altaïr Alpha ha dit:

  Awesome!!!
  Sé tanto del espacio exterior y del funcionamiento del universo como de un microordenador por dentro. Me encantaría saber de ello, tanto como tener un MSX en su versión FS-A1GT.
  A reveure!!!

 • Salore Salore ha dit:

  Genial entrada Freaky8, molt ben explicada i il·lustrada amb les fotografies.

  Com t’he comentat moltes vegades en persona, sóc un manasses i sempre em fa molta cosa obrir i desmontar qualsevol sistema, sigui ordinador o consola, i crec que no tindria la paciència suficient per fer una reparació com les que expliques tu. Això sí, tinc clar que si mai n’he de fer una, t’ho preguntaria a tu o miraria un tutorial dels teus.

  Salut!

  • Freaky8 Freaky8 ha dit:

   Hola!

   Se que no eres un apasionado de trastear harware. Como ya sabes yo o Scroll nos encanta petar todo! XDDD

   Es curiosidad. Eso si cuando la maquina de turno esta perdida y una nueva vale….

   En este caso o me arriesgaba o quedaba para exposición.

   Nos vemos grandullón!

 • Scroll Scroll ha dit:

  Molt bona entrada! Tot i que jo no tinc un MSX veient les fotos i llegint els consells sempre s’agafen bones idees per tenir les coses més clares al obrir les nostres màquines.

  PD: Lo del succionador m’ho has d’explicar bé que no li he pillat el truc encara 😉

 • Freaky8 Freaky8 ha dit:

  Hola!

  Abrir máquinas, petarlas, urgar, cotillear, inspeccionar, desmontar, soldar, desoldar, limpiar, follar!!! XDDDDD Que te lo digan a ti perrete. Tú si que nos tienes que mostrar tus trasteos.

  El succionador ya te comentaré. Es un poco chapucilla pero para cosillas va bien. No es mi caso y ni me hace falta para lo que hago pero hay gente que tiene estaciones de soldadura que son la ostia!

  Saludinis.

 • Molsupo Molsupo ha dit:

  Hosti, aún no había comentado aquí?

  Impresionante la entrada, de aquí a Bricomanía, y las fotos son erotismo puro (bueno, mejor dicho, “pornografía microordenadoril”, que no dejan nada a la imaginación 😉

  Algún día te dejaré meterle mano a mi C64…y no escribas artículos tan buenos, que subes mucho el nivel de la web y luego venimos los “monetes” a hacer el podcast y se nota mucha diferencia, jajaja!

  Un saludón!

 • FREAKY 8 FREAKY 8 ha dit:

  Espero que las fotos te hayan puesto! XDDD

  Hombre algo podemos hacer con ese teclado del C64. Creo que fallaba si no recuerdo mal. Lo malo que si la jodo… No hay garantia. Pero en principio no tiene que pasar nada. En definitiva si quieres tu tranqui lo toco…Heeee!!! sin mal pensar.

  Gracias Molsupo!

Deixa un comentari

*