Hardware 20

Blanqueig i restauració de carcasses.

Per què groguegen les carcasses i tecles dels nostres vells ordinadors?

Per la llum solar i la composició del plàstic, aquest està format per diversos químics entre ells el Bromur (si, el que es donava als homes fogosos en èpoques passades per calmar la libido). El bromur és un metall i s’oxida en presència del sol. Realment el plàstic no està brut, està rovellat! Per més detergent que li passeu no es netejará, realment ja està net.

El bromur s’utilitza com agent ignífug en els plàstics per si sorgeix una guspira interna a l’aparell, d’aquesta manera el plàstic no prendrà foc a la primera de canvi sinó que quedará una fogonada negre. Aquest químic reacciona amb els raigs UV de la llum solar i perd àtoms d’oxigen, adquirint el típic to groguenc.

Com tornar al color original?
La resposta és: tornar al plàstic el que era seu, els àtoms d’oxigen que ha perdut.

Però Com?
Amb aigua oxigenada i raigs ultraviolats com a catalitzador (es a dir, el sol). Existeixen alternatives de làmpades de raigs UV però el sol funciona i tampoc cal un laboratori …

No cal afegir blanquejadors tipus Oxypower etc…. No dic que no ajudin al procés (no els he provat) però realment no són necessaris en absolut.

Què és l’aigua oxigenada i quina utilitzo?
Doncs la més barata! Carrefour, aigua de 10 volums i ja està.

Explico el tema dels volums per no gastar diners de més. L’aigua oxigenada no és barata quan necessites 4 o 5 litres i la més suau i econòmica de 10 volums funciona. Existeix el mite d’utilitzar 110 volums i sí funciona però com et passis de temps i sol (cosa fàcil) el plàstic dóna-ho per destrossat i mans abrasades com no portis guants.

Explico els volums de l’aigua oxigenada.

 • 1 volum és 0,3% de peròxid d’hidrogen i 99,97% d’aigua.
 • 10 volums és 3% de peròxid d’hidrogen i 97% aigua. (La que utilitzarem).
 • 110 volums és 33% de peròxid d’hidrogen i 67% d’aigua. (Fortíssima, és el límit legal de venda).

Més del 33% de peròxid d’hidrogen, per exemple un 90% és senzillament combustible aeroespacial per donar combustió màxima als motors oxigenant-los. Volàtil i altament explosiu.

En definitiva passar del límit del 33% de peròxid d’hidrogen és perillós.

Quins passos segueixo per blanquejar el meu ordinador?

 1. Desmuntar. Paciència, la paciència és la mare de totes les ciències. Què vull dir amb això? Doncs que no tracteu de desmuntar-ho de pressa, trencar o perdre peces i blanquejar-ho en un dia. Primer s’ha de realitzar fotos del teclat (per recordar) i desmuntar a poc a poc, sobretot la placa base inferior. Fer fotos va bé per recordar encara que creguem que ja ens en recordem.
 1. Netejar i aspirar la pols i repassar amb pinzell tecles i carcasses.
 1. Esbandir amb aigua i netejar-les amb paper de cuina per treure pols i brutícia. Millor res de sabó. Que no afecti al procés químic citat més amunt.
 1. Submergir les tecles desmuntades prèviament en un pot transparent, Important! que sigui transparent, en l’aigua oxigenada. Tot seguit segellar amb paper film transparent, només a la tapa per evitar que l’oxigen es perdi el menys possible.
  Consell: No ompliu de gom a gom el pot de tecles i remogueu el pot de tant en tant perquè el sol doni per igual a les tecles. Un parell de pots són suficients. (veure fotos al final del article).
 1. Submergir les carcasses en un contenidor transparent amb tapa i donar-los la volta de tant en tant. Puntualitzar que el millor és que estiguin submergides i que els toqui el sol però algunes, com la de l’Amiga 500 medeixen gairebé 50 cm de llarg (mig metre) pel que es necessita força aigua oxigenada. La qüestió és que els mateixos vapors de l’aigua oxigenada ja són suficients per blanquejar, encara que la carcassa no estigui submergida del tot. Tanmateix donar-li la volta de tant en tant per a millorar el procés.
 1. El temps… quant de temps? …depèn! Si vius en una zona enjardinada i toca el sol com al desert de Mojave, doncs un dia o dos màxim. Si vius en un pis i et toca el sol tot el dia només unes hores, 3 o 4 dies són suficients. Importantíssim segellar el contenidor perquè no s’escapi l’oxigen i quan doneu la volta a la carcassa anar ràpid i tornar a segellar amb paper film transparent. Això que acabo d’esmentar és realment el truc, per això hi ha persones que el mètode li funciona i d’altres no.
 1. Més paciència. Tranquils l’aigua oxigenada de 10 volums és prou suau per no danyar el plàstic (no us borrará el text de les tecles) i prou fort com per blanquejar. No obstant, aconsello guants. Al principi no crema però al final trastejant amb els estris humits els dits fan mal! I sobretot no pretengueu resultats el primer dia!
 1. Treure l’òxid de les xapes metàl·liques. Poliu amb paper de vidre fi o Dremel, o com jo a lo bèstia XD. El més important és passar després una fina capa d’oli tipus 3 en 1 perquè no tornin a oxidar. Molt important: CAPA MOLT FINA!!!! Vull dir que si les pringueu d’oli, aquest amb el temps deixarán l’ordinador per dins llardós i potser fins i tot averiat. Posar una gota o dos i escampar amb el ditet o paper de cuina, que pràcticament no us taqui les mans quan toqueu la xapa ja greixada.

Val la pena treure l’òxid, almenys les zones més danyades. Aquest genera pols que fàcilment s’introdueix en la disquetera.

 Per acabar vull puntualitzar el següent:

 • Puc donar fe que el mètode funciona (veure fotos). No obstant, això no vol dir que altres mètodes d’altres persones no funcionin igual de bé. Aquest és el que jo he utilitzat i m’ha sortit barat. No vol dir que no hi hagi altres sol·lucions, però recordeu: És plàstic oxidat, no brutícia.
 • Si no estàs segur de poder realitzar aquest tema NO HO FACIS! EL GROC NO ÉS TAN DOLENT! Dóna un toc retro XD. Ho comento perquè és fàcil donar una estirada i fer malbé una disquetera, perdre cargolets, trencar alguna cosa etc… Per tant no ens fem responsables del que pugui passar.

Si us veieu en condicions i ho desitgeu a blanquejar s’ha dit! Quan acabes la satisfacció és tremenda!

Us deixo una galeria de fotos del meu MSX i el Commodore Amiga 500 en el procés de blanqueig.

Galeria de fotos del procés.

[slideshow_deploy id=’2599′]

Val la pena. ¿no?

 

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

20 Comments

 • Reply
  Moroboshi
  11 des., 2014

  Molt interessant, tot i que jo sóc un manasses i ho veig molt complicat.

  Pregunta, ja que hi som: per a netejar, diguem, una Playstation perquè amb el temps s’ha enfosquit més del compte, què faríem servir? En aquest cas no hi ha tecles, i suposo que seria més ràpid i fàcil.

  • Reply
   sito_pixelacos
   11 des., 2014

   Seria lo mateix! fixat que en el tutorial diu també de ficar les carcases a remull. XDDD Osiga que també serveix per a les consoles!.

   Molt bon tutorial, Rafeva!

   • Reply
    FREAKY 8
    11 des., 2014

    Hola Sito!

    Tal y como comentas, lo mismo para otras carcasas. Me alegro que hayas disfrutado con la entrada.

    Gracias por el comentario!

    Saludos.

    • Reply
     elXuxo
     12 des., 2014

     he posat tota la consola en remull dins d’un cubell ple de aigua destilada…així també quedarà ben neta la placa, fusibles, i connexions!

     Genial!

  • Reply
   FREAKY 8
   11 des., 2014

   Hola Moroboshi!

   Realmente no lo se pero…no te confíes aunque no exista teclado etc. Siempre esta el maldito muelle que salta, alguna pieza rara…

   Tal y como comenta Sito más abajo el proceso es el mismo. Claro esta para carcasas que no estén pintadas, me refiero a que el plástico no lleve ningún recubrimiento o sea oscuro. La tipografía no creo que pasará nada pero…siempre una prueba antes por si acaso!

   Saludos!!!

 • Reply
  Salore
  12 des., 2014

  Espectacular i molt interessant entrada, a més tot molt ben explicat i amb moltes fotos per il·lustrar-ho tot.

  Per sort tot el material que tinc està en molt bon estat, les úniques que estan més enfosquides són la NES i la SNES, però no tinc cap intenció de fer-los-hi el “blanqueamiento an..”

  Dóna gust llegir entrades així.

  Salut!

 • Reply
  Freaky8
  12 des., 2014

  Gracias Dani!

  Con el mimo que cuidas tu colección estoy seguro que no hacen falta blanqueamientos. No hay más que ver la caja dectu msx Toshiba, esta impoluta! No obstante ponte las gafas de sol por si ha xuxo le da por hacerse un blanqueamiento An… XDDDD

  Saludos.

 • Reply
  elXuxo
  12 des., 2014

  La MegaDrive no hace falta ser blanquada. Es puro diseño entusiasmo y diversión.

  Gran entrada Rafa. Esto sirve solo para los MSX Hit-Bit?

  • Reply
   Freaky8
   12 des., 2014

   Hola Xuxo!

   No también sirve para limpiar tu cerebro de pensamientos degenerados u obscenos. Ahora en serio teóricamente podría blanquear tus partes bajas, aunque creo que antes necesitarías preparas la superficie con salfuman y lejia y una imprimación para las humedades. XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.

   Saludos golfa!

 • Reply
  Scroll
  13 des., 2014

  Una passada aquesta entrada Freaky. És ben clar que lo principal és la paciencia en aquest tipus de coses. Les presses es paguen cares, ho dic per algun susto que he tingut toquetejant.
  Jo per ara no tinc res per blanquejar però ho tindré en compte pel futur.
  Salut catacroker!!

  • Reply
   Freaky8
   15 des., 2014

   Paciencia…la madre de todas las ciencias. XDD

   Lo tuyo es la pintura, un día nos tienes que explicar como se mueven en tus manos los botes de pintura en spray xD

   Saludinis!

 • Reply
  Sikus
  17 des., 2014

  Gran tutorial Freaky! Tot un exemple de com blanquejar, encara que em pasa com a Moroboshi.

  Soc massa manases per atrevir-me a ferho amb la meva Super Nintendo… Em fa una por carregarmela. Per cert, tambe seviria per una Mega Drive?

  Es la que tinc esta una mica negra XD

  • Reply
   Freaky8
   17 des., 2014

   Gracias!

   La verdad que si uno no esta seguro mejor no tocar. Otra cosa es que la carcasa la tengas de una consola de recambio que no va etc. Si la fastidias en total ya estaba fastidiada XD

   Para la MD elxuxo tiene un producto único. No la blanquea pero le da brillo… XDDDD

   Saludos.

 • Reply
  Dani M
  18 des., 2014

  Un post molt interessant. Jo també tinc alguna carcasa més negre que una altre cosa. Dels millors tutorials que hi ha ara mateix.

  Seguiu andavant així.

  • Reply
   Freaky8
   19 des., 2014

   Hola Dani!

   Gracias!

   La mugre invade nuestras queridas máquinas pero lucharemos por preservarlas!!! XDDDDDD

 • Reply
  Bin Loading
  23 des., 2014

  Que complet està el tutorial, sí senyor!
  Aquest procés de retornar l’oxígen perdut a les coses rovinades només serveix per tornar el color blanc com en el cas d’aquest ordinador o té algún efecte sobre coses com claus, ganivets, etc.? Sería un punt…

  • Reply
   Freaky8
   23 des., 2014

   Hola,

   Gracias!!!

   Desconozco todos los usos que se le puede dar pero se que tiene muchos usos de todo tipo. Será cuestión de investigar. XD

   Saludos

   • Reply
    Bin Loading
    27 des., 2014

    Sí, gràcies a aquest post si algún dia em trobo amb el cas ja ho podré probar ; )

 • Reply
  kamencesc
  27 abr., 2015

  Important posar sempre la part plana per sobre, en el meu casl’he posat cap per aball per aprofitar més esta submergit en aigua oxigenada pero no ha fet correctament la reacció i ha quedat una mica més groga que la part interior que si ha estat mes exposada. Si cal gastar una o dos botelles mes d’aigua oxigenada millor no correr riscos.

  • Reply
   Freaky8
   27 abr., 2015

   Toda la razón me paso lo mismo. De hecho blanquee dos A500 exactamente de la misma manera y uno quedo mejor que el otro. Imagino que tiempo sol no sol etc. Por cierto las lamparas de rayos ultravioleta son económicas. En su momento no las utilice por que pensaba que eran muy caras. No es así. Núnca las he utilizado pero con eso no falla el tema.

   Saludos!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics