Altres 9

El dolor gamer

Després de molta estona jugant amb les consoles les parts del cos que més es resenteixen son els dits polzes i índex, ja que aquests son els que més es fan servir. De no ser ateses les molèsties es poden transformar en en tenonitis (tendinosos) a nivell del colze.

Les lesions son produïdes per l’execució de moviments repetitius. Implicant un alt nivell d’estrès a nivell musculoesquelètic que comporta inflamació tendinosa, contractures musculars i dolor articular.

Anem a veure algunes de les afeccions, dolors i deformitats més “comuns” relacionades amb el mon dels videojocs.

Síndrome del túnel carpià:

Es produeix quan el nervi mitjà es comprimeix a nivell del canell. Aquest nervi controla la sensibilitat del palmell de la mà menys del dit petit; i ens permet moure els dits índex i anular. Quan patim aquest síndrome tenim sensació de formigueig (parestèsia) a la ma i dificultat per moure els dits

tunel carpiano
Un cas extrem d’un jugador amb el mouse
Artritis (Nintendo artritis):

Deformació, inflamació i dolor en les articulacions de les mans causada per la poc ergonòmica ubicació dels botons del comandament.

nintedoartritis
Jugador amb les mans deformades i un comandament de game cube
Dit en gatell (polze playstation):

Afectació del tendó del flexor llarg dels dits. Fet que provoca rigidesa en el dit polze. Pot ser que al moure se senti un “clec” com de bombolla explotada.

dit el gatell

dit en gatell radiografia

Escorxament de pell d’Atari:

Anomalia de la pell del palmell de la ma i dels dits. Després de jugant durant unes quantes hores apareixen petites ferides (ulceres) a la ma per pressió , fregament i per la suo. Per sort es cura amb uns quants dies de repòs.

atari
Les puntes dels dits “gastades”
Xbox hipertrofia:

Forma destructiva de artritis que destrueix les petites articulacions e les mans. Pot arribar a causar discapacitat permanent. Es manifesta amb un augment visible de la ma. Patologia generalitzada als Estats Units i al Regna Unit, però rara al Japó.

xbox
Augment visible de les mans
Dislocació humeral per Wii:

Alteració de la relació glena-húmer. En alguns casos és necessari cirurgia per reparar els teixits que envolten l’articulació i així retornar l’estabilitat. En d’altres és preferible fer un reemplaçament complet per aconseguir plena llibertat de moviments.

wiii

Consells per evitar lesions

Primer de tot. Si us fa mal alguna cosa pareu.

  • Utilitzar tots els dits: Molts jugadors de consoles utilitzeu bàsicament el dit polze; i de fet, la majoria dels comandaments estan dissenyats per que es faci servir aquest dit. Sempre que sigui possible es preferible utilitzar també els altres dits. D’aquesta manera no nomes es reparteix la pressió i l’estres a les mans, sinó que també potser pot millorar el rendiment en el joc.
  • Mantenir una posició còmode de les mans: Molts dels comandaments obliguen a contusionar les mans cap a fora per arribar be als botons. Pot semblar una posició molt natural i relaxada, però no, en realitat s’està exercint una gran pressió sobre els ossos del carp (canell).
Per una posició més adequada:
  • Col·loca el comandament de tal manera que les tecles de direcció s’inclinin lluny de tu i les de comandament s’enfrontin cap amunt.
  • Col·loca la mà esquerra sobre el comandament de direcció, i els dits sobre els botons d’acció. Les mans et quedaran més relaxades.
  • Per disminuir una mica més la pressió i minimitzar els efectes de la suor i el fregament, col·locar un mocador de roba sobre els botons o embolicant la ma.
  • Desactivar la funció de vibració per evitar danys als canells per micro-traumatismes.
Exercicis preferiblement a realitzar després de 30 minuts de joc.
  • Tancar for els punys i obrir-los de cop. Repetir varies vegades.
  • Sostenir el braç estès davant del cos amb el palmell de la ma cap amunt. . Amb l’altre mà portar els dits cap abaix. Desprès realitzar lo mateix però començant amb el palmell de la mà mirant cap abaix. Fer 3 repeticions de cada estirament i canviar de braç.
  • Elevar un braç a l’altura de l’espatlla. Flexiona l’avantbraç i portar la ma cap a l’espatlla contraria. Fer 3 repeticions i canviar de braç.
  • Estiraments bàsics mans i dits: http://www.elpulso.es/Salud-y-Belleza/Salud/Estirar-bien-manos-y-dedos.html
Referències i fotogràfies:

http://noticias.universia.cl/vida-universitaria/noticia/2009/04/18/291516/videojuegos-pueden-causar-lesiones.html

http://www.levelup.com/usuario/215208/Luis-Fernando-Iniguez-Guerrero/blog/3821/Precaucion-Deformidades-por-jugar-videojuegos/

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00464

http://lifehackery.com/2008/10/07/health-9/

http://www.nukleoblog.com/game-arthritis-videojuegos/

 

L’autora:

Verònica Merino, fisioterapeuta diplomada i creadora del blog fisiorelax.com.

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

9 Comments

  • elXuxo
    18 set., 2014

    Licenciada Doctora Vero! Quina entrada més bona e interessant!!!

    Jo per sort no tinc cap d’aquests pads, només el de Atari i no he patit mai cap accident a la ma. Jo sempre hi poso en el pad un gel lubricant. N’hi ha de molts tipus i tot van bé, l’únic que no aconsello es en format ‘esprai’.

    Ara que hi penso amb el pad de atari si que em va produir certs dolors una nit de estiu quan sense voler hi vaig seure a sobre. Per sort i com ja he dit abans aquest pat sempre el tinc lubricat així que no cal que patiu per la meva integritat física.

    Moltes felicitats! Espero més entrades teves!

    • Molsupo
      24 oct., 2014

      jajajaja! T’estic imaginant amb el joystick de l’Atari al culet, tiu, jajajaja!

  • Scroll
    18 set., 2014

    Molt interessant! Crec que aquests son casos extrems, perquè joder si veus que et fa mal pares no?
    Jo crec que el que més perill tinc és el primer, perquè passo moltes hores davant el PC amb el ratolí, males postures…
    M’ha impactat que la afecció XBOX sigui més frequent a USA que no pas a japó. serà perquè la xbox s’ha vengut més allà o perquè els asiatics tenen les mans més petites i potser no pateixen tant aquest mal? Curiós també que a l’exemple surti un asiatic.
    Gràcies per passar per aquí vero 😉

  • Freaky8
    18 set., 2014

    Interesantisimas las explicaciónes. Se suele informar en el trabajo de ergonomía, higiene y seguridad pero como sentarse y coger un mando jugando….interesantisimo.

    En mi caso con el mando de PS3 anpollas en el pulgar y dolor de uñas.

    Tomo nota de tus consejos.

    Felicidades, muy buena entrada!

  • Salore
    21 set., 2014

    Interessant entrada per estar informat de possibles afectacions. Com bé dius, aquests exemples són casos extrems i per sort o desgràcia, amb les poques estonetes que puc dedicam a jugar no arribo en cap moment a patir cap efecte dels exemples que exposes. Fent servir el sentit comú, en cap cas hauriem d’arribar a els exemples exposats.

    El què sí pateixo és que quan jugo a una consola portàtil, les mans se’m cansen molt més ràpid i he de descansar-les molt més sovint que no jugant amb un comandament d’una consola de sobretaula. La posició de les mans en una consola portàtil sempre són molt més forçades.

    Sempre és bo saber el què et pot passar en casos extrems.
    Gràcies per la informació 🙂

  • Rokuso
    21 set., 2014

    Boníssima entrada, Verònica! Tocant els jocs des d’un altre punt de vista, amb un tema que gairebé tots els que hem jugat potser hem sentit algún cop, si bé no arribant a les deformitats de les fotos, sí que em sembla que és freqüent sentir cert dolor després de llargues sessions amb segons quins mandos…

    El del “polze playstation”, admeto, em sembla que jo l’he patit. La movilitat al dit la tinc una mica per sota del que és normal en mí (tinc els tendons laxes, així que puc tocar-me el revers de la mà i els dos costats del braç amb el polze sense problemes, però potser no tan fàcilment com abans), i mentre jugo no me’n adono per la forma d’agafar el pad, però quan deixo de jugar sí que m’en adono que, si era un joc de lluita i es fa servir molt el polze, em fa un “clec” al moure’l. Aniré amb molt de compte i, em sembla, l’hauria de substituïr per un stick arcade, que sembla menys perillós.

    Molt interessant. Hem de cuidar-nos la salut!

  • Sikus
    24 set., 2014

    Primer de tot, un article molt interesant. Hem de ser conscients que un abus de les nostres maquinetes pot resentir en la nostra salut.

    Lo segon es ajancandemor! Aixi es pot quedar un? La veritat es que s’ li treuen a un les ganes de tocar un mando o teclat despres de les fotos!

    Jo entre consoles y que soc programador, m’ anire demanan unes mans de fusta perque em quedare amb munyons.

    La veritat es que no he notat cap molestia, pero seguire els consells de la doctora per paliar el maxim els posibles efectes.

  • Moroboshi
    1 oct., 2014

    Evidentment es tracta d’una exageració humorística, i cadascú hi pot dir la seva, per exemple crec que és indiscutible que el comandament de la Xbox 360 és comodíssim (cosa que no només els usuaris japonesos, sinó la majoria d’espanyols, molt encegats amb els productes Sony, no deuen saber).

    La meva única experiència “traumàtica” són els calls que em surten a la primera articulació del dit polze de la mà esquerra, el trapezi, quan jugo una mica més sovint del compte als jocs de lluita 1 contra 1 que empren exclusivament la creueta del pad. Prémer amb força la part més òssia del dit contra aquell petit però dur objecte… no pot tenir conseqüències gaire positives.

  • Molsupo
    24 oct., 2014

    Amb un imperdonable retard, però enhorabona per una entrada tant bona, instructiva i diferent, Verònica, i gràcies pels consells!

    No em sona haver patit cap d’aquests símptomes, però si que recordo fer “call” al dit polze als meus anys de súperviciat a la playstation (la primera), ja que en comptes de posar la punta del dit sobre la creueta, jo ficava la part on es doblega l’articulació del dit al centre de la creueta i se’m feia duricia jugant al ISSPro (a part d’un ull vermell com si m’hagués fumat algo…ara me n’adono que potser li dedicava massa hores seguides, jajaja!) . Ara després d’escriure m’he llegit el comentari d’aquí dalt del Moroboshi i ens passa exactament el mateix.

    També em passa de tant en tant que se m’adormin les mans si jugo a algunes portátiles força grans (tipus tauleta-tablet) quan estic estirat al llit i passo moltes hores…és greu doctora?

    Per cert, als exemples m’ha faltat un pacient amb 8 o 9 dits torts a la mà per poder jugar amb el comandament de Nintendo64 xp!

    Salutacions!

Verified by ExactMetrics