Consoles Hardware 20

El disc dur de Playstation 2

Introducció:

Primer de tot m’agradaria dir que aquesta no es una guia definitiva sobre com utilitzar la PS2 amb un disc dur. També que quedi clar que aquest no és l’únic mètode o solució per a fer-ho, i que em puc deixar algunes coses ja sigui per desconeixença o perquè jo no ho faig així. Això és simplement una petita guia amb el mètode, que jo a títol personal faig servir, per usar un disc dur de la ps2 per jugar.

ps2HDD001

Aquesta guia és només per a la PS2 FAT. Hi han mètodes per a la ps2 Slim i també per a fer servir un disc dur extern connectat als ports USB d’aquesta, però no estan contemplats en aquesta guia ja que personalment no em semblen bones solucions.

Dit això, comencem:

Perquè voldríem posar un disc dur a la ps2?

Però perquè voldríem un disc dur a la ps2? Molt fàcil, per jugar sense necessitat d’usar el CD/DVD. I que implica això? En essència 3 coses:

 • Menors temps de carrega
 • Menor desgast de la lector de la consola
 • Podem instal·lar jocs descarregats en format ISO.

Crec que aquests son motius de prou pes com per posar un disc dur a la nostra ps2, tot i així hem de tenir en compte que no tots els jocs son compatibles, però si un 80%* del catàleg de la consola. Els jocs japonesos i americans funcionen amb aquest mètode, sempre que el vostre televisor accepti el 60hz NTSC, però això ja son altres histories i els televisors moderns no haurien de tenir problemes amb això.

* números aproximats

ps2HDD002
HD Advance 3.0 al lector de PS2 fat
Què necessitem:
 • Una PS2 FAT (evident)
 • HDAdvance 3.0 o similar. Hi han varies programaris per a fer-ho, però en aquesta guia ferm servir aquest. Si la vostra PS2 no està xipejada (com la meva) o sigui, no accepta CDs “pirates” necessitareu el disc original i sincerament ara ja no se on es pot trobar. Jo fa temps el vaig comprar a discoazul.
 • Network Adapter o adaptador de xarxa de ps2. No usarem característiques online de la consola, però l’adaptador de xarxa és el que ens permet connectar el disc dur. Hi han adaptadors oficials (re-busqueu a ebay) i també clònics xinesos sense funcions de xarxa que pel fet ja serveixen.
 • Un disc dur IDE: Si no sabeu exactament com és un disc dur IDE cerqueu-ho a google. No son compatibles altres tipus de discs durs ja que les connexions son diferents. HDAdvance 3.0 reconeix discs d’entre 40 i 200 GB.
 • Tornavís pla: Per collar l’adaptador de xarxa.
 • HDL Dump GUI: Si volem instal·lar jocs des del pc. Més endavant en parlarem.
 • Caixa IDE to USB: Si volem instal·lar jocs des del pc.
ps2HDD007
Els components que ens fan falta
Muntant el disc dur:

El muntatge del disc no és complicat, però tot i així hem d’extremar precaucions. Connecteu el disc a l’adaptador de xarxa i poseu-lo al “calaix” de la part posterior de la PS2. Aneu amb compte, costa una mica de connectar-ho tot.

A partir d’aquí millor que sempre utilitzeu la PS2 en posició horitzontal, i que no sacsegeu (m’imagino que no ho feu però no està de més recordar-ho) la consola ja que el disc podria desconnectar-se a l’interior.

ps2HDD008
Connecteu bé el disc dur amb l’adaptador de xarxa i poseu-lo al “calaix” que te la PS2 a la part posterior.

 

ps2HDD009
Amb el tornavís pla colleu els visos i assegureu-vos que queda fixat però no cal passar-se collant més del compte.

 

Com a últim apunt dir que el disc dur hauria de tenir el jumper en posició Master. No ho he provat sense jumper però probablement funcioni igual.

Instal·lant i usant HDAdvance 3.0:

Aquí no hi ha secret. Si engegueu la consola amb el disc dur posat aquesta no detectarà res d’especial. Quan poseu el CD o DVD d’HDAdvance per primera vegada us dirà que ha trobat un disc dur i que li donarà format. Acceptarem i al cap d’una estona apareixerà la pantalla principal amb el nostre llistat de jocs. Evidentment la primera vegada no tindrem cap joc posat i per tant la llista estarà buida. Un cop carregat el sistema podem retirar el CD de la unitat.

Ara doncs hem d’instal·lar jocs.

ps2HDD003
Pantalla principal d’HDAdvance 3.0 amb alguns jocs ja instal·lats.

 

Convertint els jocs:

Si volem instal·lar un joc (que tenim físicament) al disc, només ens hem de desplaçar fins l’opció “Convert” i pressionar X al pad. El sistema ens dirà que introduim el joc de PS2 a convertir. Compte! Ha de ser un joc de PS2, no podem instal·lar jocs de Playstation 1. Després d’examinar el disc ens demanarà amb quin nom el volem guardar. Després d’això fem “Finish” i la conversió començarà. Tardarà més o menys depenent de la mida del joc.

Un cop acabi tornarem a la pantalla principal i des d’allà executarem el joc. A partir d’ara sempre que vulguem jugar a aquest títol, simplement engeguem la consola amb el hdadvance, seleccionem el joc i ja podem retirar qualsevol cosa que hi hagi al lector, estarem jugant des de el disc dur.

ps2HDD004
Etiquetant el joc
ps2HDD005
Convertint el joc.
ps2HDD006
El joc ja funcionant.

 

Instal·lant els jocs des del PC:

Si volem instal·lar “copies de seguretat” (és una manera de dir-ho) que tenim en format ISO necessitem HDLDump. Aquest programa és de línia de comandes o sigui que per facilitar-vos la vida lo millor és usar la versió amb interfície gràfica anomenada: HDL Dump Helper GUI. Amb una cerca a google el trobareu a la primera.

Aquest programa funciona amb Java, així que si no el teniu instal·lat el necessitareu, i funciona tant per Linux com per Windows. De totes maneres jo que soc molt linuxaire, sempre l’utilitzo a Windows ja que a Linux no em reconeix el disc dur.

Tenim dos possibilitats: Instal·lar les ISO amb una ps2 connectada a la xarxa o a un disc dur local. Jo sempre he fet servir la segona opció i uso una caixa d’aquelles per connectar discs durs IDE a USB. 

Connectem doncs el nostre disc dur, engeguem HDL Dump Helper (necessita permisos d’admin) i seleccionem la opció “Disco Duro”. Ara si tot ha anat bé en el desplegable trobarem el disc de la PS2 i simplement li haurem d’indicar on està la ISO que volem instal·lar. Si tenim moltes ISOs podem anar fent “Añadir a trabajos” i instal·lar-les totes una després de l’altra. Si no, fem “Instalar” i esperem que acabi.

Ara toca tornar a posar el disc dur a la PS2 i executar el joc. Ja que el procés és una mica avorrit, us recomano tenir unes quantes ISOs preparades i aprofitar pe instal·lar uns quants jocs cada vegada.

HDLDump 2HDLDump 1

ps2HDD010
El famós (i car) Megaman X Collection funcionant des del disc dur.

 

Si el vostre Sistema operatiu diu que ha detectat un disc i que no te un format correcte digueu-l’hi que no voleu fer res, ja que si no aquest li donarà format i haureu de repetir la instal·lació del HDAdvance perdent així tots els jocs ja instal·lats.

Altres opcions i conclusions:

Com podeu veure aquest mètode te un punt feble, ja que sempre necessitarem ni que sigui 1 minut, usar la unitat lectora de la consola, ja que per arrancar el sistema del disc dur ho fem a partir dels discs de HDAdvance 3.0. És evident que el desgast de la lent serà molt inferior ja que la consola no estarà llegint contínuament si no que un cop carregat el sistema el lector ja podrà descansar, i una sessió per exemple de 3 hores de joc, només haurà usat el lector durant els primers moments. Tot i així si el làser s’espatlla no podrem arrancar el nostre disc dur.

Hi han sistemes (que per ara no conec) per a crear una memory card que permeti arrancar el sistema del disc i així prescindir totalment de la unitat de DVD de la ps2, però jo no us en puc dir res. Espero que en breu el meu company de blog Syd ens en faci un tutorial i així complementar tot el que he explicat aquí.

Espero que us sigui d’utilitat, o com a mínim us resulti curiós.

Dubtes? Vosaltres direu.

Salutacions 😉

Editat:

En Bin Loading ens deixa un interessant enllaç per a parxejar els jocs abans de posar-los al disc dur i passar-los a fromat “widescreen real”. Us el deixem aquí: classic-play.blogspot.com.es/…

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

20 Comments

 • Reply
  ivan
  30 oct., 2015

  cagun tot, ja m’has picat… comença l’operació “buscant el Network Adapter”, crec que el tinc tirat en algun calaix… i buscar el Network Adapter per los internetes…

 • Reply
  Bin Loading
  30 oct., 2015

  Jo la tinc així tb la PS2! Bueno, fins i tot tinc l’hdloader a la memory. Aquí no ho dius, però ja de pas que tens les isos al PC, no estaría malament el parxejar-les a widescreen! Jo he fet un tuto d’això al meu blog…
  Déu!!

 • Reply
  Jon
  30 oct., 2015

  Hosti tu aquest mètode el feia servir jo fa molts anys… rellegir les instruccions m’ha creat un xoc mental bastant important. La il·lusió de veure com carrega el primer joc que hi fots és similar a la del dia de Reis ^^

  Salut!

  • Reply
   Scroll
   1 nov., 2015

   XDDD sí que fa il·lusió sí. És un mètode força vell tot i així hi ha molta gent que no el coneix, o que te molts dubtes al respecte.
   Gràcies per passar Jon 😉

 • Reply
  Freaky8
  30 oct., 2015

  Genial tio. Queda claro que los adaptadores chino funcionan para HD. El tema on-line si no me da lo mismo.

  La parte de los programas desde PC un poco liadilla para los que somos de pueblo como yo.

  El tema de leer DVD originales en el propio lector y pasarlos al disco duro me parece más sencillo pero claro….un ISO es un ISO XD.

  Solo hay una cosa que me choca, el DVD de arranque. Depender de la unidad lectora aunque sea poco me da grimilla pero vamos mejor eso que leer DVD’s horas.

  Muy bien!!!

  • Reply
   Scroll
   1 nov., 2015

   El mètode està molt bé, llastima que necessitis de tantes coses…
   Però bé, mica en mica, a veure si en Syd em “cuina” una memory bootable.

   Per cert, sempre li dius HD als discs durs (jo també molts cops) i per evitar confisions amb High Definition, potser lo millor és dir-li HDD Hard Disc Drive.

   Salut hamijo!

 • Reply
  Sito pixelacos
  30 oct., 2015

  Fa molts anys que faig us del disc dur i ho recomane. Per usb carrega molt lent perque son 1.1, per aixo es molt millor la fat amb el broadband adaptor.

  Per altra banda, encara que tinc xip a a consola, faig us del freemcboot que comentes, perque es infinitament molt mes comode tenir tot en la memory card desde un començament sense utilitzar cedeses ni deubedeses. Jajajjajaja.

  • Reply
   Sito pixelacos
   30 oct., 2015

   Ah! Si que pots carregar backups de psx desde el disc dur. Despres els carregues amb el pops (el emulador de la propia sony). Si el tens a la memory es molt mes comode. Jejjejeje.

  • Reply
   Scroll
   1 nov., 2015

   Molt recomanat sens dubte, i molt útil per gaudir d’aquesta consola que sembla que ara tothom critica, que no se perquè… que si és la consola cani, que si es la consola dels cutres… molts mals comentaris sento jo ultimament, quan és per a mi, la última gran consola “classica” (per dir-ho d’alguna manera) ja que a la següent generació canviarien moltes coses.

   Salut sito!

 • Reply
  Salore
  30 oct., 2015

  Gràcies per fer aquest tutorials tant didàctics.

  Em jugaria una mà que de tots els que es passen per aquí o es llegeixen el bloc sóc l’únic que no té la PS2 piratejada i no ha fet servir mai aquest mètode o un de semblant. Sí, sóc així de ruc.

  Salut!

  • Reply
   Scroll
   1 nov., 2015

   Jo tampoc la tinc piratejada Salore! Per a mi això no és piratejar-la! i més tenint en compte que el Network Adapter és oficial de sony. En realitat serviria per jugar a backups dels teus jocs.
   Una altra cosa és aprofitar aquest accessori per a carregar ISOs de jocs que no tens… la qual cosa faig xD… aleshores és pirateo però sense piratejar la consola.

   Salut hamijo Salore 😉

 • Reply
  Altaïr Alpha
  3 nov., 2015

  Jo també el tinc!! i amb dos discs durs de 120 i 160 GB. EL q no tinc és l’Out Run 2 SP per a poder entrenar-me de cara al torneig q organitzeu a Retrobarcelona. Probaré de descarregar-me-la i ficar-la a la USB. A veure si així puc passar-a al HDD.

 • Reply
  Syd
  4 nov., 2015

  Molt bon tutorial company!! Per els hi qui comenten on trobar un disc dur aquestes alsades (perdoneu no tinc c trencada en aquest teclat) podeu tenir sort en un cash/cex o similars o be el podeu demanar per alixpres. La putada per aquest ultim es que l’entrada d’internet es falsa passan dues coses: 1- no podeu jugar online (la comunitat existeix, petita al igual que la de dc,gc i xbox pero activa) 2- no podeu passar dades per ftp (consecuenment l’heu de montar i desmontar cada cop que vulgueu posari jocs o bé punxals d’un original com molt be explica Scroll). TOT I AIXI, el que ens interessa, es poder jugar amb disc dur i aquesta funcio la fa molt bé (us parlo desde la meva experiencia)

  Si sou més hardcores, podeu probar els que porten adaptador SATA o fabricar-vos’el, ja que els temps de carga es noten una barbaritat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics