Jocs 4

SNK 40th Anniversary Collection: la prehistòria d’SNK

D’un temps ençà he obert els ulls davant la realitat que jugar als videojocs més antics en el suport o format original és una qüestió de molts diners, molt d’espai i molt de temps lliure, i no tinc cap de les tres coses, així que m’he adaptat a la possibilitat de gaudir d’aquesta afició de la manera més eficient o optimitzada possible, i és aquí on entren els clàssics rellançats, sigui de manera individual o en recopilatoris com el que porto avui.

Pot semblar una ximpleria, però mirant enrere diria que en tot l’any 2018 cap llançament m’havia excitat tant com aquest, i és que des que es va anunciar, cap a l’abril, que abans d’acabar l’any sortiria una col·lecció de títols d’SNK anteriors a la presentació de la Neo Geo, l’arqueòleg videojoquístic que duc a l’interior estava esperant-lo amb candeletes. Va trigar, sí, però per fi va arribar.

L’SNK 40th Anniversary Collection -sí, SNK va néixer el 1978-, exclusiu de la Switch, duu un títol trampós, és veritat: no repassa els 40 anys de trajectòria de la companyia, sinó el període 1979-1990, que a sobre tampoc no comença el 1978 -aquell primer any va llançar algun títol no recuperable per raons diverses, com el Micon Kit– i, per tant, serien 39 anys. Però també és veritat que sempre s’ha explicat què seria, se n’han donat molts detalls al llarg dels mesos i algunes crítiques que afirmen que els jocs no són gaire atractius perquè no són els grans clàssics de Neo Geo estan fora de lloc, sobretot quan tenen aquell to de sorpresa negativa.

El llistat de títols és el següent:

  • Alpha Mission (arcade i NES)
  • Athena (arcade i NES)
  • Crystalis (NES)
  • Ikari Warriors (arcade i NES)
  • Victory Road (arcade i NES)
  • Ikari III: The Rescue (arcade i NES)
  • Guerrilla War (arcade i NES)
  • P.O.W.: Prisoners of War (arcade i NES)
  • Prehistoric Isle in 1930 (arcade)
  • Psycho Soldier (arcade)
  • Street Smart (arcade)
  • T.N.K. III (arcade i NES)
  • Vanguard (arcade)

Hi ha jocs de diversos gèneres, tant shooters verticals i horitzontals com plataformes d’acció, un beat’em up, un títol de lluita 1 contra 1 o un RPG, amb noms destacats com Psycho Soldier, “seqüela” de l’Athena que va suposar el primer cop que una recreativa tenia una cançó cantada (i que també tenim en aquesta col·lecció).

No tots han envellit igual de bé, i si no els podem comparar amb el que vam sentir a l’època en què els vam jugar per primer cop, com és el meu cas perquè no ho vaig fer, igualment notarem que alguns s’aguanten pitjor que altres que sí que són molt divertits encara ara, però tots tenen el seu interès. Personalment, de moment he gaudit molt amb el Prehistoric Isle in 1930, un shmup amb dinosaures que va tenir seqüela a la Neo Geo però que ja és molt bo en aquest primer intent, l’esmentat Psycho Soldier o el P.O.W.

Com es pot veure entre parèntesis a la llista, encara que ells oficialment diuen “arcade / consola”, molts jocs ens deixen triar la versió recreativa o la de la NES, i en un cas, el del Crystalis, com que és exclusiu de la 8 bits de sobretaula de Nintendo però té certa fama, s’hi ha afegit tot i que han quedat fora de la llista títols també només de la NES com el Baseball Stars. També els podríem estirar una mica les orelles pel fet que l’Street Smart té versió de Mega Drive, però no està inclosa.

De tota manera és per aplaudir, aquesta possibilitat i, a més, cada títol ens permet escollir, abans de la plataforma, si el volem jugar en versió japonesa o americana/internacional, a més d’opcions de configuració de la dificultat, les vides extra o els continues. En prémer el botó “-” de la Switch durant una partida podrem sortir, desant o sense desar, i quan hi vulguem tornar a entrar només haurem de seleccionar el joc i triar “continuar” en comptes de “nova partida”. Com a curiositat, és perfectament possible continuar en versió americana un joc desat en la japonesa, i viceversa.

La cosa no s’acaba aquí, però: si aquests 13 jocs us semblen pocs, i podria ser, el dia 11 de desembre es llançava una actualització amb 11 títols més, moviment que al principi semblava nascut d’un llançament precipitat de l’edició física, i allò tan lleig de donar-nos contingut digital que podria haver estat al cartutx/disc/targeta des del principi, però a més del fet que no és el mateix donar més contingut de franc que afegir coses que hi haurien d’haver estat des del principi i a sobre pagant, des de la companyia afirmen que el temps efectivament se’ls va tirar a sobre i era fer-ho així o no fer-ho. I van decidir fer-ho així i regalar-nos aquests jocs:

  • Chopper I
  • Fantasy
  • Munch Mobile
  • Sasuke vs. Commander
  • Time Soldiers
  • Beast Busters
  • Bermuda Triangle
  • Ozma Wars
  • Paddle Mania
  • S.A.R.: Search and Rescue
  • World Wars

En aquest cas es tracta de versions de recreativa, només. Ignoro si d’algun existia versió per a consola, també ho he de dir. De tota manera, benvinguts siguin. Hi ha alguna fita històrica, com l’Ozma Wars, de 1979 (que va ser el segon shooter de tipus fix, just després de l’Space Invaders, i conté la primera barra de vida de la història dels videojocs, tot i que numèrica), el Fantasy (1981), el primer títol de recreativa que va tenir la possibilitat de continuar, és a dir, el naixement dels continues, o el Sasuke vs. Commander (1980), que segons els desenvolupadors seria el primer cop que hi va haver combats contra enemics finals en un videojoc.

Aquesta nova tongada de videojocs ajuda una mica (una mica!) a treure protagonisme a la gran quantitat de títols dedicats a la guerra que vèiem entre els 13 primers, i és que, independentment de la seva qualitat, cal reconèixer que SNK estava una mica obsessionada amb les ambientacions estil Rambo i, al capdavall, tot plegat era conseqüència d’aquella traumàtica guerra del Vietnam que va acabar el 1975.

Doncs bé, els encarregats de curar aquesta col·lecció afirmen que aquests 11 títols extra són més innovadors i arriscats, menys comercials, i és per això que inicialment s’havien quedat fora de la selecció amb què s’havien de guanyar el públic més mainstream possible, dins les limitacions de la proposta en general, i mentre que 9 dels títols arriben a través d’una simple actualització, els altres 2 han de ser descarregats gratuïtament des de l’eShop (a la pàgina de la versió digital de la col·lecció) per una qüestió de qualificació d’edat.

D’aspectes tècnics de l’emulació jo no en sé gaire, però a mi em convenç. Cal esmentar especialment l’emulació de l’stick rotatiu de jocs com els Ikari Warriors, que permetia encarar el personatge en 8 direccions possibles a banda d’avançar, retrocedir o anar cap als costats, accions aquí repartides en els dos sticks analògics de la Switch, perquè encara que s’hi pugui jugar sense això, com passa a la ROM que hi ha al MAME, sempre és millor la màxima fidelitat possible. Per als desenvolupadors era un punt tan important que els jocs afegits han estat 11, i no 10 com els havien encarregat, perquè van voler afegir-hi el World Wars i emular, així, tots els títols d’SNK que tenien aquest stick rotatiu, com expliquen aquí entre altres coses interessants que he volgut comentar en aquesta entrada.

I perquè no sigui dit que no hi ha opcions de configuració podem triar 3 mides de pantalla (una d’elles la que cobreix tota la pantalla i, per tant, queda estirada, opció no gaire popular però que hi acostuma a ser), col·locar la imatge per tal de fer servir la Switch en vertical (el famós tate mode), posar marcs amb il·lustracions (o no posar-los), filtres (cap, de televisió o de recreativa), rebobinar amb el botó L si volem corregir ràpidament els errors i, com a característica innovadora en aquesta mena de recopilatoris, la possibilitat de mirar com la màquina juga als jocs i agafar-li el relleu en qualsevol moment.

Una col·lecció com aquesta quedaria una mica coixa si no tingués extres, i en aquest cas ens arriben en forma de tres apartats: les bandes sonores dels jocs, l’SNK Complete Works 1978-1990, amb molta informació sobre tots els jocs apareguts en aquest període, tant si estan recopilats a la col·lecció com si no, i per últim el més fluixet, Bonus Features, amb material promocional i altres curiositats com ara manuals de les recreatives, que no és que no sigui interessant, però té força menys coses i en general estan en japonès.

Digital Eclipse, desenvolupadora responsable dels recopilatoris Mega Man Legacy Collection (totes les entregues), Street Fighter 30th Anniversary Collection i The Disney Afternoon Collection, s’ha encarregat aquest cop d’aplegar diversos videojocs de l’SNK més antiga amb la màxima cura possible, i n’ha sortit aquest recopilatori de clàssics que en molts casos no han fet història, i potser tampoc no s’ho mereixien, però que per als amants del retro és una delícia poder redescobrir, provar per primer cop o repassar. A més, en alguns casos s’ha hagut de fer restauració, recuperació de les ROMs a partir de plaques arcade de col·leccionistes, perquè passava allò tan estranyament freqüent que els codis originals s’havien perdut, de manera que no era gens fàcil muntar aquesta proposta tan ben parida.

Llegint aquest fil (en anglès) queda clar l’increïble treball de recerca i preservació que Digital Eclipse va fer per tal d’oferir-nos aquests jocs -en alguns casos emulats correctament per primer cop, ja que es podien trobar al MAME amb algun aspecte gràfic o sonor imprecís-, i es nota també l’amor que ha posat en aquest llançament, cosa que almenys a mi em permet perdonar-los petites mancances com ara la impossibilitat de compartir puntuacions online, una característica considerada de mínims actualment. Aquestes dificultats també justifiquen, almenys per a mi, que el procés s’allargués i s’hagi recorregut als DLC per completar la col·lecció.

Em fa l’efecte que no està tenint gaire èxit comercial, l’SNK 40th Anniversary Collection. La gent no en parla i fora dels mitjans especialitzats no se n’ha fet gaire publicitat, per no dir gens, però convido tots aquells aficionats als videojocs a, com a mínim, pensar en donar-li una oportunitat.

Encara que sigui per conèixer l’origen d’alguns elements aferrats als videojocs, com els esmentats continues, per veure les primeres aparicions de personatges com en Ralf i en Clark o l’Athena Asamiya, coneguts pels fans de la saga King of Fighters, o també per veure les propostes d’SNK basades en els èxits de Capcom i altres companyies, però també les més arriscades. Sigui com sigui, amb presències i absències legítimament discutibles, aquests títols són història dels videojocs, i potser fins i tot, com a mi, poden cridar l’atenció de gent senzillament interessada en títols desconeguts.

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

4 Comments

  • Reply
    Salore
    15 des., 2018

    Déu n’hi do quina entrada t’has marcat, molta informació i molt completa. Al joc li tinc la mirada posada però per ara no tenia intenció de comprar-lo, però amb totes les virtuts històriques que té el recopilatori i per la curiositat de descobrir jocs que només els coneixia pel nom, el joc acabarà caient més aviat que tard. Molt interessant també els últims 11 jocs que han afegit de manera gratuïta.

    De tots els jocs del recopilatori el que havia jugat més era l’arcade de l’Ikari Warriors i de manera més puntual el P.O.W., la resta ben just recordo haver vist mai la recreativa corresponent. La veritat és que és una gran oportunitat per descobrir jocs que van aportar el seu particular granet d’arena per implementar maneres de fer en la creació de videojocs posterior. I també és molt important aquest recopilatori per fer veure a la gent que ja hi havia vida a SNK molt abans de l’època Neo Geo.

    Gran entrada, company! ¡MIS DIESES!

    Salut 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics