Jocs 19

Un toro anomenat Alfonso

Encara que sóc un malalt de la Megadrive, mai me n’amago de dir que les meves primeres passes amb els videojocs les vaig donar amb el Commodore 64 de casa. Per això, no podia passar molt més temps sense portar algun joc d’aquest ordinador llegendari (encara que una mica desconegut per la nostra terra), i després de donar-li moltes voltes, m’he decidit per portar-vos ni més ni menys que un petit joc conegut com Raging Beast (fera “feréstega” que diria un antic professor meu), també anomenat simplement “Ole!”, i que com us esteu imaginant, efectivament és un videojoc de braus i toreros.

Espera, un joc de toros a Retroscroll!molsupo, ara t’has ben passat! Bé, abans d’escriure res més, i encara que no hauria de ser necessari, vull aclarir que no m’agraden les curses de braus ni els espectacles i festes on es fan patir i fins i tot es maten animals, siguin toros, cabres o pollastres…

Raging_Beast_1
Olé! a.k.a. Raging Beast per Commodore 64

Dit això, tampoc estic a favor dels assassins en sèrie, la violència o de les armes de foc, però això no vol dir que no m’ho passi bé jugant a un joc on disparem armes o ens “liem” a cops de puny…lo important és saber diferenciar realitat de videojocs, que després arribem a extrems ridículs (però verídics) com que determinats grups ecologistes acusin a Nintendo de no respectar els animals perquè Mario es disfressa d’ós rentador i segons ells, això els posiciona a favor de l’ús d’abrics de pell…

A més, doneu gràcies que al final m’hagi decidit per aquest joc, que per aquesta entrada vaig dubtar molt entre aquest Ole! i un altre il·lustre producte britànic anomenat Terrormolinos”, però els amics de Commodore Plus ja havian parlat força bé d’ell (i no, no m’he equivocat al escriure el nom, i si, és pot aproximar al que esteu pensant…una aventura gràfica d’una família de guiris anglesos estiuejant a Torremolinos…verídic!)

Caràtula britànica del joc
Caràtula britànica del joc

Deixant-nos de romanços, la meva única intenció és donar a conèixer (o com a mínim recordar) un curiós joc de Commodore 64 anomenat Ole! o Raging Beast (bèstia furiosa) que agafa un tema tan polèmic i delicat com el dels toros i el tracta amb un sentit de l’humor força gamberro…

Ole! a.k.a. Raging Beast (Jawx-Firebird – 1985) de Commodore 64

La primera cosa que em crida l’atenció d’aquest videojoc, fins i tot abans de jugar-lo, és el fet que sigui originari d’un país que no té gens de simpatia pels temes taurins, el Regne Unit. De fet, al mateix any 1985 les revistes britàniques van matxacar sense pietat al Ole Toro! (per Amstrad CPC i Spectrum) de Dinamic només per la seva temàtica (s’ha de dir que el joc espanyol pretenia ser “més realista”), però aquest Ole! (Raging Beast) sembla que no va tenir tanta mala sort, potser perquè el va publicar la companyia britànica “Firebird”, que en aquell moment era el segell de jocs de Telecomsoft, la divisió de software ni menys ni menys que de British Telecom (en altres paraules, era como si “Telefónica de España” tingués una divisió de videojocs i li dones per fer-ne un de criquet, però què hi farem…)

La companyia Firebird es va encarregar del joc
La companyia Firebird es va encarregar del joc

 Passant a analitzar el joc (encara que no penso fer-li un examen exhaustiu), els seus gràfics són molt simples però també molt simpàtics i molt ben animats (uns quants píxels col·locats amb bon gust i uns pocs colors són suficients), i sorprèn veure les accions que poden fer el torero i, sobretot, el toro, un bitxo impressionant anomenat “Alfonso” amb unes banyes que fan pensar que la seva dona no li és gaire fidel.

ragingbeast15
Aquí qui s’ho passa millor és el toro, però de llarg!

Un cop en acció, el gran encert del joc és que en cap moment es pren seriosament ni a si mateix ni a la “festa” que representa, i això ho veurem quan el toro ens atrapi per primer cop, ens llenci per l’aire i acabi assegut sobre les potes del darrera amb el patidor “torero” fent de coixí, o quan després de donar-nos una bona pallissa, el brau s’assegui a l’arena i es posi a aplaudir com un espectador més mentre surten les assistències mèdiques amb la llitera, moment en que finalitzarà el joc amb un cartell molt “taurí” amb el teu nom i la inscripció El Mejor del Hospital”…

No fa falta dir res més...
No fa falta dir res més…

Però lo més important, és fàcil aprendre a jugar? La resposta per a mi és un sí rotund. Així, controlem un torero equipat únicament amb el seu capot (res d’espases, banderilles o altres armes punxants) que ha de torejar a l’Alfonso, un bon element banyut, i movent el joystick en una de les 4 direccions bàsiques amb al botó de disparar pressionat farem les accions principals: disparar + esquerra fa un moviment amb el capot per cridar l’Alfonso; disparar + dreta serveix per torejar; disparar + abaix deixa anar el capot (pot quedar-se a terra o fins i tot embolicar-se entre les banyes) i disparar + amunt fa saltar al torero sobre el brau, moment en el que ens pujarem a sobre com si estiguéssim en un “rodeo” americà.

jiiiiiihaaaa!!!
jiiiiiihaaaa!!!

 D’Altra banda, si ens movem sense prémer el botó, ens posem a córrer per fugir de les escomeses del nostre amic quadrúpede, tenint en compte que el torero té certa inèrcia que dificulta la precisió de les nostres accions en moviment.

I ja està, no hi ha cap objectiu ni història de rerefons, i fora d’un marcador de punts (representat per una pancarta penjada d’un avió) no hi ha barres d’energia ni cap indicador per fer res… només sobreviure.

Bé, llegint informació per internet (bàsicament, les instruccions de la caràtula), he descobert que és possible guanyar el joc, però en el fons em sembla una cosa secundària, lo més important encara que sigui increïble, és que el joc és molt divertit, simpàtic i amb un protagonista clar, l’Alfonso (el toro) sobrat de carisma.

2013-12-07 19.51.02
L’Alfonso s’ho passa en gran…el torero no tant XD!

No m’atreveixo a recomanar-lo obertament, però si un dia d’aquests us poseu amb algun emulador de Commodore 64 (o si podeu, amb l’ordinador de veritat) i voleu fer una partideta ràpida sense complicacions, ús puc garantir que us arrencarà un somriure…i pels que no, vídeo de youtube…

Enllaços recomanats (pels que sapigueu anglès):

theywereourgods.com/…budget-day-raging-beas
stadium64.com/…ragingbeast.htm
archive.org/…Raging_Beast_1985_Firebird_Software

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

19 Comments

  • Reply
    Bieno
    28 febr., 2014

    Bon reportatje sobre un joc no gaire conegut, segurament per la seva tematica. El joc, com be dius, te una animacio fluida i la seva execucio es bastant correcta.
    Particulament casi ni l’he provat, ja que no m’ha agradat mai aquest circ ni la gent que hi participa, pero potser ho tindre que veure amb altres ulls i jugar-ho una mica ;D
    Igualment, felicitats pel reportatje.

    • Reply
      Molsupo
      28 febr., 2014

      Moltes gràcies pel comentari i la felicitació, Bieno!

      A mi la temàtica a priori també em produia rebuig més que una altra cosa, però em vaig sorprendre a mi mateix jugant-lo i és ben divertit per partidetes ràpides…a més té un to molt simpàtic (no crec que sigui ofensiu per a ningú, però si a algú no li fa gràcia probablement sigui més a un aficionat als toros que s’ho prengui com un insult a la seva festa…encara que ja dic que tampoc és això)

      Doncs això, tu que ets un commodorero il·lustre 😉 , dona-li una oportunitat un dia que et vingui de gust una cosa lleugereta i ràpida, que segurament et donarà uns cinc minutets força divertits.

      Salutacions!!!

  • Reply
    sito_pixelacos
    28 febr., 2014

    jajajaja molbona!!! oleeeeeee!! jasdjfoaojsdfojasdfjoasdf mai he jugat a aquest joc (i no crec que ho faça a hores d’ara) pero tot i que no m’agraden gens ni mica els bous, ni mai ho han fet, si que li vaig dedicar moltes hores al ole toro! de spectrum. jajajajjaa I tens rao. Era molt mes realista que aquest.

    • Reply
      Molsupo
      28 febr., 2014

      Jaja! Gràcies Sito!

      La veritat és que el Ole Toro de Dinamic és una altra cosa més seriosa i no em crida tant, però tampoc el criticaré quan tinc coses a la prestatgeria de casa com el Manhunt (encara que m’acabo d’enrecordar que està sense obrir, a veure si em poso algun dia amb ell, jaja!)…i aquest Ole! o Raging Beast veient un parell de minuts del vídeo de youtube és suficient per descobrir tots els seus secrets i veure que sobretot és ben catxondo!

      Salutacions!

  • Reply
    Scroll
    28 febr., 2014

    Oléeeeeee toma ya! XD Toros a Retroscroll!! Això ja és la hòstia!! Jo tampoc soc fan dels toros ni partidari de que cap animal i/o persona pateixi cap mal, ara bé tal com dius, una cosa es la realitat i l’altre els pixels.
    No coneixia aquest Raging Beast es veu divertit i com que l’Alfonso no pateix cap mena de dolor (és més, sembla l’autèntic protagonista del joc) em resulta simpàtic.
    Si em poso a emular c64 (que no crec perquè es un sistema molt desconegut per mi) pensaré en aquest joc, com a mínim per veure quanta estona aguanto.
    Olé per tu Molsupo!

    • Reply
      Molsupo
      28 febr., 2014

      jajaja! Això de veure toros per aquí segur que era de les últimes coses que et podies imaginar al començar amb Retroscroll, eh? Jajaja!

      I és completament com dius, podrien haver posat perfectament l’avís de que cap animal ha patit maltractaments o patiments per fer aquest joc…es més, l’Alfonso és lo que avui es coneix com un “NPC” (non playable character o personatge no controlable-jugable) amb més carisma i importància que el propi personatge que controlem nosaltres, llàstima que no s’atrevissin a anar més lluny i deixar elegir entre jugar sent el torero o el toro.

      Hi ha bastants emulador de c64, i si al final et poses, et recomano alguna versió de l’emulador frodo (com el hobbit) …i quasevol dubte pregunta’m.

      Oooolé…salutacions scroll!!!

  • Reply
    Freaky 8
    28 febr., 2014

    Suscribo los comentado por el personal, los animalicos hay que acariciarlos pero… Ole Toro! ja, ja, ja me acuerdo la versión de Spectrum, que cachondeo.

    Buen reportaje.

    • Reply
      Molsupo
      28 febr., 2014

      Jeje! Gracias Rafeva!

      Todos opinamos igual, como animales que somos más de uno de los que andamos por aquí, preferimos las caricias en el lomo xDDDD

      Y se me había olvidado que este Ole! de commodore también tuvo su conversión a Spectrum, pero no hay que confundirlo con otro juego de toros, el Ole! de Dinamic para Spectrum y Amstrad, que fue algo más famoso en España y que era más “simulador”…

      Un saludo!!!!

      • Reply
        Freaky 8
        1 març, 2014

        Se de alguno que seguro prefiere las caricias en el lomo un tal ELXUXO…

        Es verdad que era más simulador de Dinamic.

        • Reply
          Molsupo
          3 març, 2014

          jajaja! Seguro que sí…a ver si le dan un poco de tregua en casa y vemos pronto al Xuxo por aquí, que ya se le echa de menos…

          • Freaky 8
            7 març, 2014

            Si, la verdad se le hecha de menos.

  • Reply
    Salore
    2 març, 2014

    Curiós el tema d’aquest joc. Jo el tinc en versió MSX, encara no l’he jugat ni tampoc al Olé Toro de Dinamic, em va arribar l’any passat amb una pack de jocs de MSX que vaig comprar a l’estiu.

    La caràtula és totalment diferent i les paraules Raging Beast desapareixen, deixo aquí l’enllaç de la caràtula del que tinc jo http://pics.mobygames.com/images/covers/small/1218358212-00.jpg

    A més, a la caràtula surt el nom de l’estudi que el va desenvolupar, Bug Byte, creadors del famós Manic Miner. A l’estudi Bug-Byte hi treballaven varis membres que van deixar l’estudi per formar Imagine Software, que més tard passaria a ser Psygnosis, creadors entre molts de Destruction Derby i WipeOut, i quan la va comprar Sony va passar a anomenar-se SCE Studio Liverpool, del qual l’any passat vam tenir que lamentar el seu tancament.

    Molt interessant tot el que expliques en l’entrada sobre el joc i molt original. Li hauré de donar una oportunitat algun dia només per veure com l’Alfonso es carrega el torero, encara que virtualment sigui jo xD.

    Grande Molsupo, en hombros sale de la plaza 🙂

    • Reply
      Molsupo
      3 març, 2014

      Gràcies Salore! Però no crec que surti “a hombros”, jo sóc més “el Rey del Hospital”, jajaja!

      Lo de la versió de MSX no ho sabia, ves per on! De totes maneres, em dóna la sensació que deu ser el típic “port” més o menys directe del Spectrum al MSX…ah! i molt interessants també les dades dels estudis britànics que has explicat…fins i tot fa cosa pensar que alguns dels programadors de psygnosis hagin treballat en alguna versió del Olé!, jaja!

      Salutacions!

  • Reply
    Moroboshi
    11 març, 2014

    Curiós, en veure’n el nom em pensava que no tenia res a veure amb el que tinc jo, però amb les imatges i l’explicació ja m’ha quedat clar que sí.

    Entre els disquets que tinc amb títols de l’MSX (llàstima que quan era petit em nodria de jocs a través d’aquests disquets que li gravaven al meu pare uns de la feina i, evidentment, això no té cap valor col·leccionista) n’hi havia de ben estranys, i en aquest grup destacava el dels toros, que ara mateix no recordo com es deia exactament, però és aquest.

    Sí que recordo que el toro es deia d’una altra manera i que, ja que no guanyava mai, vaig decidir posar-me de nom el mateix que el del toro, així que al final posava que el rei de l’hospital era ell! XDDD

    • Reply
      Molsupo
      11 març, 2014

      Jajaja! Molt bo lo de posar el nom del toro al personatge perque surti al cartell de l’hospital, Moroboshi! xDDD

      I pel que esteu explicant alguns, potser les versions del MSX i Spectrum van tenir més difusió per aquí que no pas l’original de commodore…

      Salutacions!

  • Reply
    Sikus
    12 març, 2014

    Per un moments pensaba que Ole! y Ole toro eren el mateix joc. Com sempre la picaresca espanyola…

    I despres del comentari xorra del dia, gran article. Com tu jo no soc amant dels toros, es mes em sembla un acte digne de eliminar.

    Pero res no impedeix que es pugui disfrutar del joc, tambe soc antibelicista i be jugu a jocs de estrategia militar. Es cuestio de saber diferencia realitat i ficcio.

    Realment el joc es molt gracios, Alfonso es el p&%&u amo. El tio es un caxondo, com apladueix cuan et porten al hospital.

    Nomes per aixo val la pena deixarse atropellar per aquest toro.

    Lo millor el detall del cartell, bonisim!

    • Reply
      Molsupo
      12 març, 2014

      Gràcies Sikus, jeje! L’Alfonso és el millor de la plaza, però jo sempre seré “el mejor del hospital”, que tremolin les infermeres! xDDDD

      PD- Tant aquest joc com el de Dinamic són del 85 i no sé quin va sortir abans, però aquí penso que va ser coincidència i prou…

  • Reply
    elXuxo
    2 maig, 2014

    Dons he tingut la possibilitat peró no hi he jugat mai, només per un tema de temàtica. Mal fet. Tens tota la raó. No som asessins en serie peró be que ens agrada SplatterHouse!!! Pel que dius li hauria de haver donat una possibilitat al joc.

    A veure si el recupero per Spectrum o MSX, el de Commodore haurà d’esperar!

    • Reply
      Molsupo
      2 maig, 2014

      Hola Xuxo!

      Crec que aquí ens ha passat a tots el mateix amb la temática, que no és gaire agradable…però a part del que comentem de que no hauriem de tenir tants prejudicis (espero que ho hagi dit bé 😉 quan després juguem a segons quins jocs, en el fons pots estar tranquil amb aquest joc, que està fet amb molt sentit de l’humor i crec que gairebé amb “hamor” envers el toro, que és l’autèntic protagonista i un element ben catxondo.

      Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics