Jocs 13

Dragon Ball Advanced Adventure: el joc que li demanaríem al drac Shenron

Quan pensem en els videojocs de Bola de Drac, invariablement ens vénen al cap els anomenats Super Butôden de la Super Nintendo -on s’inclou també aquella “sorpresa” que vam tenir els usuaris de Mega Drive amb l’únic títol d’en Son Goku i companyia per a la 16 bits de Sega-. Videojocs de lluita 1 contra 1, similars als seus companys de gènere però amb les característiques pròpies de Bola de Drac, evidentment més enllà dels personatges, com ara les pantalles partides, la possibilitat de volar i els espectaculars atacs d’energia lluminosa que tan bé coneixíem del manga i l’anime.

advanceadvenure

Estàndards que s’associarien a la versió electrònica de Bola de Drac durant molts anys, almenys a Occident, que la vèiem com un conjunt de títols de lluita en 2D popularment coneguts com a “saga Butôden”, ressuscitada en els darrers anys a la Nintendo 3DS. D’altra banda als anys 2000 van arribar els també popularíssims Budôkai Tenkaichi, per als més joves l’entrada a la saga des del punt de vista dels videojocs, i per a uns altres el millor que s’ha fet mai per la fidelitat respecte a l’obra original en termes visuals i jugables. El seu èxit, però, no es va poder repetir a la següent generació de consoles, ni a la que va arribar després d’aquesta.

Però aquesta és la visió que en tenim a Occident, on han arribat molts videojocs de Bola de Drac, sí, però no són, ni de bon tros, la majoria. I no tots els videojocs de l’univers creat per l’Akira Toriyama són de lluita. De fet, gairebé una desena de jocs que no eren d’aquest gènere van sortir entre 1986 i 1993, només un dels quals, per a la NES, editat excepcionalment a l’estat espanyol en una època en què els jocs basats en manga i anime no acostumaven a sortir del Japó o, com a màxim, arribaven als Estats Units. Trigaríem molts anys a començar a tenir títols de Bola de Drac d’altres gèneres, com els RPG o les aventures, i entre tots aquests destaca el joc de què vull parlar avui. 738b79d0cdd8b438836acca02008617e_screeshots_2

Perquè el Dragon Ball Advanced Adventure -sí, és “Advanced”, amb de final, no com el nom de la consola- és el desig fet realitat dels aficionats als videojocs que també pertanyen a aquell grup tan nombrós de persones que, sigui per convenciment personal o per pura demagògia de cunyat, diuen coses com “a mi Bola de Drac Z no m’agradava, només molava quan en Goku era petit”, o potser amb més criteri i argumentant més aquest punt de vista afirmen que quan el protagonista no aixecava un pam de terra la història era molt més divertida i aventurera.

A mi, que m’agrada moltíssim Bola de Drac i a totes les sagues els trobo punts forts, em sap greu aquesta manera de veure-ho, però reconec que sí, que quan en Goku era petit tot plegat era més divertit i aventurer, i això és el que es pot veure i gaudir en aquest magnífic videojoc de la Game Boy Advance, de 2004 (2005 a Europa i 2006 als EUA), una autèntica delícia per a aquests fans que també agradarà als que només coneixen els jocs de lluita de la saga i, en general, a qualsevol aficionat als beat’em ups de plataformes.

Dragon Ball Advanced Adventure ens posa a la pell d’en Goku, naturalment, i amb ell vivim tota l’aventura en què era estrictament petit. Ni tan sols arriba a aquella última saga en què en Goku ja era gran però encara era Bola de Drac sense la Z. La part que cobreix va des que surt de casa seva fins a la batalla èpica contra en Cor Petit pare. I, al mig, absolutament tot. Recordeu aquella mena d’ós punk dels 80 que es volia menjar la tortuga del Follet Tortuga? Doncs és l’enemic final del primer nivell. També haurem de perseguir l’Oolong transformat en porc-ratpenat enfilats al Núvol Kinton (sí, el joc alterna les fases de plataformes amb altres de shoot’em up horitzontal en què la nau és el famós núvol), o lluitar amb en Yamcha al desert en un 1 contra 1, a més de derrotar en Pilaf i els seus esbirros i entrenar amb el Follet Tortuga.

Són només alguns exemples perquè us feu una idea del detall amb què s’ha reproduït aquest estimat univers. És clar, pel camí ens anirem trobant enemics menors, com en qualsevol beat’em up, i aquests estan inspirats en els dissenys de la sèrie però són de creació original. Animals, persones i els esmentats enemics de final de nivell voldran obstaculitzar el nostre progrés, i nosaltres els haurem de vèncer, però també explorar per a aconseguir objectes repartits per l’escenari que ens donaran energia, augmentaran les caselles de vida que tenim o ens proporcionaran potència per al bastó màgic o el kamehame-ha (quan l’aprenguem).

Si esteu pensant “ah, però si és beat’em up, llavors els tornejos de les arts marcials, què?”, i a mi personalment són els moments que més m’agraden de la sèrie, doncs us he de dir que hi surten: com que és només l’etapa d’en Goku petit, apareixen únicament el 21è i el 22è, que “interrompen” la història però van col·locats entre les mateixes sagues que a l’obra original. I com que haurem après a lluitar en combats 1 contra 1, aquí l’única diferència serà que ho farem al famós ring del campionat. Aquí, però, a diferència del que passa a la sèrie hem de guanyar-los tots dos, això sí. I també participarem al petit torneig de la Baba la Vident, no us penséssiu que es van descuidar aquesta part.

Només de parlar-ne ara, i veient altre cop els seus preciosos gràfics, em torna a venir salivera i unes ganes increïbles de tornar-hi a jugar. I parlant de tornar a jugar, un cop completada la història, que no és curta, aquest és un títol altament rejugable: quan acabem la modalitat història es desbloqueja l’Extra, que ens permet tornar a jugar, i l’al·licient per fer-ho és que ara podrem controlar en Krilín -en aquest cas sense les pantalles de narració de la història-, però també accedir a una sèrie de portes que la primera vegada romanien tancades. Allà hi ha molts objectes per a col·leccionar. Si els aconseguim tots desbloquejarem minijocs, i també desbloquejarem altres personatges que podrem fer servir tant en aquesta modalitat Extra com a la modalitat de què encara no he parlat: el simple combat 1 contra 1, sense història. Al final, un cop desbloquejat tot, hi ha 30 personatges jugables comptant en Goku i en Krilín. I entre aquests personatges n’hi ha de molt curiosos, com en Tao Pai Pai, l’avi Son Gohan, el General Blue o el monstre Gyran, el p*to robot de la cova dels pirates, el pu*o Sergent Metallic o el *uto Pilaf, que no sortien ni tan sols al Budôkai Tenkaichi 3. I amb tots ells podem completar la història. Increïble.

hqdefault

Suposo que amb tot això queda clar que és rejugable com pocs, perquè hi ha tant d’amor per la saga en aquest joc, i tanta profunditat, que em faig creus que no aconseguís unes notes excessivament altes en el seu moment. Deixant de banda el fet que estem acostumats a que els videojocs de Bola de Drac siguin de lluita 1 contra 1, i oblidant els debats sobre si eren millors els Butôden o els Budôkai Tenkaichi, la proposta de l’Advanced Adventure és prou diferent i alhora té tanta qualitat intrínseca que hauria de ser considerat un dels millors videojocs de Bola de Drac que s’han fet mai. És únic, de fet. Se n’han fet molts per a consoles portàtils, i de sobretaula, fora del gènere habitual, però cap com aquest.

El que és fascinant és que s’hagi implementat tan bé l’imaginari de Bola de Drac en un gènere que inicialment no associem als videojocs de la sèrie, però que resulta que li escau d’allò més. I a sobre hi ha diversitat de subgèneres dins el mateix joc, amb les pantalles de vol i els combats individuals trencant el ritme d’una manera que s’agraeix, i en resulta una proposta divertidíssima tant si s’és seguidor de la saga com si no, i això és quelcom a tenir molt en compte, perquè moltes vegades els jocs de llicència no són gaire bons i és precisament la llicència el que els salva. En aquest cas la llicència és tan potent com el joc en si mateix, i per això trobo que és tan recomanable.

 

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

13 Comments

  • Reply
    Ayate
    7 abr., 2016

    Bona crítica, Moroboshi. Enhorabona! Aquest és dels que tinc pendentíssims.Jo sóc dels que critiquen moltíssim els jocs de Goku, perquè considero que comparant-los amb jocs de lluita com ‘Street Fighter’ o ‘Mortal Kombat’ pequen d’una falta de profunditat abrumadora. Semblen la utilització de la més poderosa propietat intel.lectual de l’època en jocs descafeinats, amb pantalles partidas absurdes i duels de combinacions de tecles més que veritables jocs de lluita. Per això aquest em crida tant l’antenció, perquè és diferent. Què tal va de duració?

    • Reply
      Moroboshi
      8 abr., 2016

      Moltes gràcies!

      Doncs a veure, sóc dolent calculant la durada d’un joc, i m’agrada quan les consoles et permeten dur un registre d’activitat (que jo sàpiga, només la 3DS i, no tan ben implementat, la Wii U), però són força pantalles i com explico a l’entrada és altament rejugable, tant per a repetir la història amb altres personatges accedint a llocs tancats el primer cop, com per l’opció de lluitar en combats 1 contra 1 directament.

      Òbviament la “campanya” no dura 60 hores, que sembla el mínim acceptable per als jugadors de nova fornada, però no em va semblar pas curt.

  • Reply
    Jon
    7 abr., 2016

    Gran article!! provaré el joc 🙂

  • Reply
    Salore
    9 abr., 2016

    Enhorabona per l’entrada, molt bona, a l’altura del gran joc del qual parles.

    Dragon Ball Advanced Adventure va ser dels primers jocs que vaig jugar a la GBA, me la vaig comprar el novembre de 2004. Recordo haver-lo jugat l’estiu de 2005 i puc dir, sense cap mena de dubte, que per mi és un dels millor jocs del catàleg de GBA i el millor videojoc de Bola de Drac que he jugat mai.
    Sempre anhel·lava un joc que sabes plasmar l’esperit de la sèrie original de Bola de Drac i que no fos de lluita, Dragon Ball Advanced Adventure va ser la resposta a aquell desig i puc dir que complia perfectament, tant com a videojoc de gran jugabilitat i de gran factura tècnica com de gran ambientació sabent explotar l’esperit aventurer i divertit de la sèrie.

    També em permeto recomanar el Dragon Ball Origins i el Dragon Ball Origins 2, tots dos jocs de DS, com a grans exponents de saber reproduir l’ambientació de la sèrie original, encara que en aquest cas els jocs són d’un estil més aventurer amb perspectiva isomètrica.

    L’aventura comença ara
    Anem-la a buscar
    Anem, anem,
    Anem, anem, anem.

    • Reply
      Moroboshi
      12 abr., 2016

      M’alegro que recolzis la recomanació, tot un honor! Que la gent vegi que no és fanatisme i prou! xD

      Els Origins de la DS els tinc pendents, però no els acabo de trobar a preu raonable. Ara els buscaré amb més ànsia 😛

  • Reply
    Scroll
    13 abr., 2016

    Molt bona entrada Moroboshi, i també gran gran joc.

    Estic força d’acord amb tu en el tema de si millor bd o bdz, o més aviat goku petit i goku gran xD. Les dos tenen coses molt bones. Al principi és tot més desenfadat i més semblant al dr slump (salvant les distàncies) però després tot pren un caire de més lluites sense tantes aventures. Per mi la sèrie te un canvi molt fort a partir de la mort d’en krilin (la primera clar).

    Jo al primer joc de bola de drac que recordo haver jugat és el de super, el “la legende saien” xD i tot i que m’hi esforçava molt mai vaig ser capaç de dominar-lo, fins que al final li vaig agafar tirria…

    Els budokai tenkaichi m’encanten, com a mínim el 2 i sobretot el 3, al qual vam jugar amb un amic fins a desbloquejar-ho tot i més enllà. No son el millor joc de lluita de la historia però si molt bons jocs i tenen l’esperit dels combats de la sèrie.

    El Advanced Adventure és brutal també. Crec que vaig fer cas d’una recomanació d’en salore i la rokuso quan em vaig comprar la SP, i no el vaig deixar fins acabar-lo.
    Això si moroboshi, tot i que el vaig jugar a la màquina original, el cartutx era un flash piratón chino, que en alguns llocs es conegut com “la muchacha del muchacho” i que a més tenia ralentitzacions en alguns moments, cosa que el joc original evidentment no te. jajajaj se que acabo de ferir el teu purisme.

    Llegint la teva entrada m’han vingut ganes de tornar-lo a jugar. Gràcies per aquest text company!

    • Reply
      Moroboshi
      14 abr., 2016

      Moltes gràcies!

      Ja que ens posem històrics, jo em vaig estrenar amb el de la NES, que un amic el va llogar, i després al primer Butôden de la SNES (és a dir, l’anterior a La Légende Saien) amb un altre amic. Després ja vaig tenir el de Mega Drive, el meu primer joc de Bola de Drac, i al cap de molts anys un parell de Budokai Tenkaichi en PS2.

      Pel que fa a l’Advanced Adventure… ara que estem tu i jo sols t’he de confessar que… me’l vaig passar en emulador 😛

      Però fa anys que el tinc també en original, complet, que em va sortir molt bé de preu, i espero el moment de poder-hi jugar altre cop.

  • Reply
    Freaky 8
    13 abr., 2016

    No he jugado a bola de drac por lo que poco puedo aportar. No obstante después de leer la entrada ya se por donde empezar!

    Gran entrada!

  • Reply
    molsupu
    13 abr., 2016

    Grandíssima recomanació, Moroboshi.

    El meu joc preferit de Bola de Drac sense cap dubte (llàstima el King Piccolo de la wii, que semblava seguir l’estil d’aquest però no els hi va sortir tant rodó), la meva etapa preferida de la sèrie i el meu joc preferit de gba (i mira que té moltíssims jocs bons)

    Per cert, la primera volta amb goku crec que em va durar tot un viatge en ave de barcelona a madrid i part de la tornada (emulat a dingoo)

    Salutacions!

  • Reply
    Sikus
    20 abr., 2016

    Mira un joc que vaig probarel seu dia i no em a fer el pes. Encara que estaba millor que el de DS.

    Probarem a donarle un altre volta.

    • Reply
      Moroboshi
      20 abr., 2016

      Home, també està bé algú que doni una opinió diferent a la dels altres.

      Però… què va ser? Potser t’agraden més els Budokai Tenkaichi? O els Butôden? O cap de Bola de Drac en general?

  • Reply
    Juan carlos
    30 maig, 2016

    Bona opinio aquest joc mencanta he pasta hores y hores jugaba per cert us recomano que veieu bola de drac super piel YouTube o al facebook

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics