Jocs Temàtics 10

Videojocs “Matrioskas”

Si hi ha una cosa que m’agradi més que un videojoc, és que un videojoc em sorprengui amb un altre videojoc dins d’ell.

No sé què en pensareu, però per a mi no hi ha res millor que rebre dos jocs pel preu d’un, o com deia al títol de l’article, que el joc que he comprat es converteixi en una mena de nina russa “matrioska” que n’amaga un altre dins seu.

De modalitats de jocs “matrioskes” n’hi han unes quantes: jocs ocults i desbloquejables mitjançant un truc o codi, jocs que apareixen com a recompensa per finalitzar el joc, o fins i tot els que es presenten com un “extra” seleccionable des del primer moment…, però tots tenen en comú una cosa, són capaços de multiplicar la diversió i, de retruc, ens conviden a fer un exercici d’història ajuntant un clàssic i una versió més contemporànea dins del mateix videojoc.

Per desgràcia, aquestes “matrioskes” cada cop escassejen més, probablement per culpa de les reedicions de clàssics i de les diverses botigues electròniques que, per un poc econòmic preu, expremen una mica més la gallina dels jocs antics. Sembla que les companyies de videojocs ja no pensen tant en donar un valor afegit a un joc nou “regalant-ne” un que ja s’ha amortitzat suficientment durant anys (i de pas, millorar les vendes del nou o justificar l’increment de preu d’una versió col•leccionista), sino que ara el que triomfa és vendre’t la rom o iso d’un joc descarregable des d’alguna plataforma (o amb molta sort, un disc recopilatori que en el fons és un emulador “amb llicència” i unes quantes roms), o tornar a treure un joc amb filtres d’alta definició (HD)…quina pena!

munecas_rusas_mario_33
source: http://www.pixfans.com/matrioska-basada-en-el-mundo-de-mario/

Però tornant al tema principal, aquesta entrada anirà dedicada només a aquells videojocs que incorporen dins seu altres videojocs “amb papers” ,és a dir, videojocs que van ser comercialitzats al seu dia i que, com una cria d’ Alien dins la panxa, esperen renèixer dins d’un altre videojoc que li fa d’amfitrió.

Per aquest motiu,  deixarem de banda les recopilacions de videojocs clàssics (tipus èxits de Sega, Capcom, SNK, Data East…), els “packs” mítics d’altres èpoques (com els A Toda Máquina d’Ocean o els Megagames de la Megadrive), els compendis de minijocs (com els Tanto-R, Bishi Bashi, Wario Ware o Rayman Rabbits) o els minijocs i jocs extres inclosos en jocs més grans però que no s’han venut com a jocs independents (com els mítics minivideojocs dels No More Heroes 1 i 2, els pokers, billars, videojocs ficticis i altres dins de “sandbox” tipus GTA, els particulars jocs de cartes i els casinos als Final Fantasy VIII i VII, etc, etc, etc).

Un cop feta l’anterior salvetat, comencem amb el repàs d’un grapat de “matrioskes” de llegenda:

1) Day of the Tentacle (inclou el Maniac Mansion) : No sé si va ser el primer joc en oferir aquesta característica, però és el primer del que jo en tinc constància.

Així, si jugaves al Day of the Tentacle original per PC, en una de les habitacions del joc podies encendre un ordinador i accedir a una versió plenament jugable del seu predecesor, el Maniac Mansion.

Fins i tot, sembla que es podia jugar al Maniac Mansion sense ni tan sols carregar el Day of the tentacle: explorant les seves carpetes i arxius, podiem localitzar l’executable del Maniac Mansion…tot un regal pels jugadors que van comprar “El Dia del Tentacle”…i no puc entrar en gaires detalls més, ja que no he jugat mai a cap d’aquestes dues llegendes del gènere “aventurer” (vergonya!!!)

Day of the Tentacle Remastered_20160323103935

2) Pitfall: the Mayan Adventure (conté el Pitfall original d’Atari 2600): La resurrecció del mític explorador i aventurer després d’una década d’inactivitat portava un extra molt preuat pels amants de l’arqueologia.

Mitjançant un codi secret (a la megadrive, des de la pantalla del títol, Avall, Ax26, Avall), s’activava un truc per poder jugar ni més ni menys que a l’original d’Activision tal i com va aparèixer per l’Atari 2600…un “descobriment” molt meritori per consoles com la megadrive o la snes, que no acostumaven a incloure concessions dins la limitada memòria dels seus cartutxos.

3) Ridge Racer Revolution i Tekken (inclouen Galaga): Seguim amb un clàssic de Namco que a més cumplia una doble funció encomiable, ja que servia per entretenir-nos durant les càrregues i lectures del disc de la Playstation abans de les partides i a més, en cas d’aconseguir una bona partida, es podien desbloquejar característiques al seu joc “hoste”, com millors cotxes al Ridge Racer i nous lluitadors a Tekken.

Una aportació molt original i que suposava una millora espectacular respecte al tediós cartell de “loading” de la majoria de jocs en format CD-Rom de l’época.

4 i 5) Shenmue (Space Harrier i Hang On) i Shemue 2 (Space Harrier i Out Run): Un dels últims clàssics de Sega per la Dreamcast (bé, la segona part també per la Xbox) amagava un regal fabulós dins els recreatius que podiem visitar a la ciutat, les conversions domèstiques més fidels fins a aquell moment dels Space Harrier, Hang On i del bestial Out Run.

Els títols inclosos no només són grans èxits de la Sega dels 80 sino que, a més, tots tenen en comú ser creacions de l’honorable sr. Yu Suzuki, un dels grans genis d’aquest món i que, com no podia ser d’una altra forma, també estava darrera dels Shenmue.

6) Out Run 2 (inclou l’Out Run original de recreativa): Continuem amb Sega i amb una de les millors seqüeles de Yu Suzuki, l’ Out Run 2. Sembla que no és una característica de totes les conversions domèstiques, però almenys qui comprava la de la Xbox se’n duia de retruc una versió -desbloquejable via codi- del genial Out Run de 1986 (per cert, el codi precisament és nineteen86)

7) Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Battle Nexus (inclou l’arcade original de Konami TNMT): Qui m’ho havia de dir? Aquest joc de PS2, Xbox i Game Cube m’havia passat totalment desapercebut, però d’haver-me assabentat que també incorporava el clàssic beat ‘em up de finals dels 80, de segur que m’hagués interessat molt abans per ell.

Això sí, per desbloquejar-lo llegeixo que havies d’aconseguir determinades fites a la fase 9-1 del joc…no està malament pensat, perque si me’l deixen accessible des del principi, crec que aquest Battle Nexus no el tocaria ni amb un pal (ni amb un NTSC tampoc, muahahaha!).

8) Ninja Gaiden i Ninja Gaiden Black de la Xbox (contenen la trilogia de NES i l’arcade respectivament) : És difícil que una nissaga d’èxit es reinventi i torni a triomfar molts anys després, però justament això és lo que va passar amb el ninja Ryu Hayabusa.

Això sí, per si de cas la seva reaparició a la Xbox no funcionava prou bé, també contava amb un as a la màniga…bé, un no, ja que tenia els tres jocs que van brillar al seu dia a la NES…mentre que el Ninja Gaiden “Black” inclou l’arcade de Tecmo que ho va començar tot.

9) Prince of Persia Las Arenas del Tiempo (Sands of Time) i Prince of Persia Las Arenas Olvidadas (Forgotten Sands) : Una altre nissaga que va renèixer amb força a la generació dels 128 bits, on la gent d’Ubisoft va tenir l’encert d’incorporar -d’amagat- la versió original del Prince of Persia dins les noves versions de PS2, GameCube, Xbox i PC (desbloquejable tant en un moment de la partida com via truc amb un codi).

Posteriorment, la versió de Wii que tancava aquesta línea argumental, las Arenas Olvidadas o Forgotten Sands, tornava a incorporar, com a premi ben a l’inici del joc, la possibilitat de desbloquejar el príncep primigeni…però incomprensiblement aquesta característica no hi és a totes les edicions de Wii, sino que es va limitar a les que així ho informaven a la caràtula exterior (encara que van sortir al mateix preu i sense més diferències)

10) Panzer Dragoon Orta (inclou primer Panzer Dragoon de Saturn): Aquí estem davant una altre nissaga de Sega força exclusiva i enyorada. En concret, i fins la data de publicació d’aquest article, aquest és l’últim joc de Panzer Dragoon, i va apareixer per la ja llunyana primera Xbox.

Els anteriors “panzers” tampoc van veure la llum fora de Saturn (tret d’una versió molt menor per Gamegear)…fins que va tornar d’amagatotis a la Xbox sota determinades condicions (finalitzar el PD Orta o jugar-hi un número determinat d’hores). I encara que avui dia tots sabem de les potents capacitats emuladores de la màquina de Microsoft, no deixa de sorprendre que un joc potent de la generació dels 32 bits passés a ser un “apèndix” en un disc de la següent generació, tant sobrada anava la Xbox!.

11) Metroid Prime de Game Cube + Metroid Fusion de GBA (per desbloquejar el Metroid original de NES) : Nintendo és molta Nintendo, i poca amiga de fer regals. Per això, per aconseguir la recompensa de poder jugar al Metroid de NES a la Gamecube, necessitaves desbloquejar-lo a les opcions del Metroid Prime… mitjançant una Game Boy Advance connectada a la Cube i amb el Metroid Fusion finalitzat! Res de posar les coses fàcils!.

A més, al recopilatori de Wii Metroid Trilogy va desapareixer l’extra del metroid de nes (si el vols legalment, has de pasar per caixa -5 euros- a la consola virtual)

12) Indiana Jones and the Staff of the Kings de Wii (incorpora l’ Indiana Jones and Fate of Atlantis) : En altres jocs d’aquesta llista no m’he pronunciat tant clarament, però aquí s’ha de dir sense embuts que el joc “regalat” és molt millor que el “principal”, de mode que suposa gairebé l’únic alicient per comprar el de Wii.

Sé que és una mica injust per part meva quan tinc pendent de jugar “de veritat” a la versió de Wii (que ha arribat a casa fa poquet), però sembla que tots els crítics i la majoria dels jugadors están d’acord en assenyalar que la diferència de qualitat entre l’un i l’altre és abismal.

A tenir present que aquest Staff of the Kings també hi és a PS2, PSP i PC, però només a la Wii inclou el Fate of Atlantis, motiu de sobres per optar per aquesta versió sobre les altres.

indiana-jones-and-the-fate-of-atlantis-poster

13) SplatterHouse de PS3 i 360 (inclou la trilogia original) : Un cas amb molt de mèrit i per aplaudir a Namco, ja que a diferència del que va fer Nintendo amb els Metroid de Wii, Namco va rescatar la seva nissaga més sanguinolenta, incloent l’arcade original i les dues seqüeles de megadrive (amb el preuat Splatterhouse 3) com material a desbloquejar…i això que al 2010 ja estava de moda revendre els èxits anteriors en recopilatoris i botigues online. Des d’aquí, un aplaudiment ben fort per Namco Bandai!

14) Metal Gear Solid 3: Subsistance de PS2 i Metal Gear Solid: Twin Snakes de Gamecube (inclouen diferents versions de 8 bits): L’Obra mestre de Kojima s’ha reinventat continuament i molts cops s’ha inspirat sense cap complexe en lo que ja havia fet als MSX i MSX2, però adaptant-ho a les noves tecnologies.

Per això, quan Konami es va animar a incloure l’original de MSX i la sensacional seqüela de MSX2 com a “bonus extra” del Metal gear Solid 3: Subsistance de PS2, molta gent va començar a valorar de veritat la qualitat de les versions antigues i la seva influència en els seus jocs preferits d’avui.

D’Altra banda, menys sort van tenir els usuaris de Nintendo, ja que el controvertit Twin Snakes per Game Cube només postava un “joc extra” a l’edició especial “Premium” llançada en exclusiva pel Japó…i a sobre, la versió escollida no va ser la de MSX sino la de NES, que està considerada inferior….nintendo, nintendooo.

15) Project Gotham Racing 2 (inclou Geometry Wars): Aquest és un cas una mica especial i diferent de la resta, però hi ha un motiu pel qual apareix aquí.

Aquest genial joc de cotxes per la Xbox presentava, dins el nostre taller-garatge, una vetusta màquina “arcade” amb un mini joc d’aspecte vectorial de reminiscències al clàssic Asteroid però amb una nova jugabilitat.

El joc s’anomenava Geometry Wars, i era un matamarcians tant addictiu i original que, tot i nèixer com a minijoc dins el PGR2, aviat es va independitzar, primer en format online per la 360, i més tard, com a joc complert i millorat per la Wii i la DS…i personalment, el recomano moltíssim!

16) Doom 3 edició col•leccionista i expansió per Xbox (inclouen Ultimate Doom i Doom2) : A mi el Doom 3 no m’agrada, és massa fosc i fa molta por…però si afegim els originals a l’equació amb tots els seus “pixelacs” (enlace a pixelacs), encara que sigui passant per caixa amb les edicions col•leccionistes o l’expansió, a mi ja em tenen al sac. I es que si s’ha de pagar per una edició col•leccionista, prefereixo mil cops que em donin més videojocs a una samarreta o engantxina cutre…i a més Doom i Doom2 són taaaaan bons!

17) Oh Mummy! Genesis (inclou l’original, versió Amstrad CPC): La gent de “1985 alternativo” són dels que es fan estimar! No només es van currar un joc nou per la megadrive després de tants anys, sino que inclús han ficat dins el cartutx la versió original d’Amstrad CPC, que ja era prou divertida, gràcies nois…i ara a fugir de les mòmies!

Fins aquí el meu repàs, però segur que me’n deixo uns quants…i vosaltres, teniu més exemples de jocs amagats dins d’altres jocs?

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

10 Comments

 • Reply
  Moroboshi
  2 juny, 2016

  Interesantíssim tema i entrada, molts dels exemples no els coneixia!

  Un que jo recordo és el Sonic Generations en versió Xbox 360 i PS3, on pots comprar a la botiga interna del joc un comandament de Mega Drive, trobar una Mega Drive pel mapa i jugar al Sonic the Hedgehog original! 🙂

 • Reply
  Rokuso
  2 juny, 2016

  Ostres Molsupo!!!! M’encanta aquest tema (i trobo fascinant trobar aquests petits secrets dintre dels jocs), mai se m’hagués acudit fer-ne una entrada!! M’han encantat tot els exemples que has posat!

  Em sorprèn especialment el de l’OutRun 2 d’XBOX, ja que jo també el tinc… i no m’hi he fixat mai! Serà perque hi jugo més a PS2 i PSP, però bo es saber-ho considerant que mai he jugat a l’original. Tampoc sabia el dels Ninja Gaiden!

  El de Metal Gear de fet està molt treballat, perquè a part d’haver-se traduït per l’ocasió expressament, inclou nous retrats dels personatges perquè s’assemblin més a les seves versions més actuals. Tot un detall!

  De Metroid no sabia això (i el Super Metroid no el fiquen eh, què cabrons!), però el Metroid Fusion té un petit easter egg (que es veu desde el cartutx a una Game Boy Advance sense fer cap història rara, vaja) molt interessant que veig que no comentes. No comptaria en aquesta secció perquè no permet jugar al joc sencer, però hi ha una part on trobes una màquina antiga durant la típìca secció de “compte enrere, juga amb presses, tens cinc minuts” que, si et pares a tocar la màquina, et deixa jugar al Metroid de Game Boy!!!! Això sí, crec que el comptador de segons segueix baixant… suposo que té la ROM completa, però per temps és impossible acabar-la. Desconec si s’hi pot jugar amb algún codi, però no deixa de ser curiosísim. Encara que ja amb el cas del Geometry Wars sí que m’has deixat morta, no tenia ni idea que va nèixer com a minijoc d’altre joc!

  Jo en tinc uns quants per aportar, a vere què et semblen.

  – Al Shin Megami Tensei III: Lucifer’s Call (o Nocturne per a USA), RPG fantàstic per a PS2, s’hi pot trobar una màquina arcade al sòtan on es pot jugar a una mena de remake del Kwirk de Game Boy, un joc de puzles molt entretingut. Té menys fases, però inclou fins i tot un arrange del tema principal del joc.

  – Al Tekken 5 s’inclouen les versions arcade de Tekken 1, 2, 3 i StarBlade (aquest a la pantalla de “Press Start diría, però he buscat perquè no recordava exactament el nom del joc, i llegeixo que també es pot desbloquejar per separat)

  – Buscant lo de l’Star Blade m’he trobat un top d’aquest mateix tema… on diuen que el Call of Duty Black Ops inclou el Zork! Caram…

  – El Contra 4 porta com a desbloquejables (completant reptes del mode Challenge… que no es desbloqueja fins acabar el joc) el Contra original, Probotector, i el Super C. (Gens malament!)

  – Es poden jugar 4 fases del Pop’n’Twinbee al Tokimeki Memorial, el famós joc de cites de Konami (hi ha moooolts minijocs dintre, un miniremake del Track’n’field… però l’únic que és el joc original i no un remake-amb-altre-nom o shmup-que-recorda-a-Gradius és aquest)

  – Però la saga que més es llueix en això és Yakuza (SEGA). Sempre havíen fet minijocs genials a l’arcade (per qui no conegui la saga és un món obert amb mil tonteríes per fer, molta gent el compara amb Shenmue), però al cinquè joc van decidir ficar una versió completa del Virtua Fighter 2 (que juraría que té online, però no trobo cap confirmació ara) i una màquina del Taiko no Tatsujin. I al Yakuza Zero (preqüela que se sitúa als anys vuitanta) ja es van flipar, incloent Space Harrier, Super Hang-On, OutRun i Fantasy Zone, recordant molt al Shenmue. I les sales d’arcade també estàn molt cuidades: als jocs de l’actualitat són homenatges a les sales actuals, però naturalment al Yakuza Zero trobem un arcade dels vuitanta en el seu màxim esplendor. Impresionant!

 • Reply
  Scroll
  3 juny, 2016

  Ostres! Quina gran entrada. Molt original i que m’ha fet pensar en quins jocs dintre d’altres jocs conec. El primer que m’ha vingut a la ment és shenmue com ja tu comentes, tot un luxe! Em sona recordar un comentari teu pels inicis de retroscroll on deies que el teu ryo només jugava a videojocs i no avançava en la historia xDDDD. Després també he pensat en les tekkens arcade del tekken 5 que ja comenta la Rokuso.

  Així ràpid només se’m passa pel cap el hyper street fighter 2 de ps2 que porta el sf3, però només el japonès 🙁 Aquí l’extra només va ser la peli animada de sf2.

  A mida que pensi en altres els poso aquí.
  Enorme Molsupo! Com sempre 🙂

 • Reply
  Freaky 8
  3 juny, 2016

  Muy original Jaume. Ni si quiera era consciente de las Matrioskas! Pensaba que ye ibas a referir a juegos tipo GTA con juegos genéricos dentro. Lo que no me esperaba era descubrir que……PITFALL VERSIÓN VCS !!!! He alucinado. También con Princep of persia, Out run y Metal Gear. No pensaba que hoy aprendería este tema. Eres como el libro gordo de Petete!!!

  Saludos!

 • Reply
  Salore
  4 juny, 2016

  Bravo Molsupo, magnífica i original entrada!
  La veritat és que quan he començat a llegir l’entrada pensava que t’encararies més cap als metajocs que porten els jocs i no a jocs antics i complerts incorporats dins el videojoc, però ja he vist que ràpidament ho has aclarit. Tot i així, i tal com ja mig comentes tu , destacaria: Gold Saucer, el joc de “tower defense” i les carreres de chocobos del FFVII, el joc de cartes Triple Triad del FFVIII i Tetra Master del FFIX, i sobretot el Blitzball del FFX, que per si sol ja mereixeria tenir un videojoc.

  Després del gran repàs que has fet tu i afegint les aportacions dels companys, ara mateix no me’n ve cap al cap per nombrar, si me’n recordo d’alguna ja la posaré.

  Una llàstima que la del Metal Gear del Twin Snakes es quedes solament al Japó.
  Dir que del Metroid Trilogy jo sí que en vaig poder aprofitar el codi de l’original de NES. 🙂

  Senyor Molsupo, com enyorem que puguis escriure més assíduament. L’haguessis tingut guardada ara no et passaria el que et passa 😛

  Salut!

 • Reply
  Sikus
  8 juny, 2016

  Tot un senyor article, si senyor.A mi sempre me han agradat aquest detallets, em sbemblan tot un homenatge a obres anteriors.

  El que em va deixar a cuadres va ser el de Maniac Mansion, que no ho sabia. Va ser utilitzar ordinador per fer-ho i vaig alucinar.

 • Reply
  Situ_pixelacs
  16 juny, 2016

  Quan he començar a llegir l’article el primer joc que m’ha vingut al cap era precisament el primer. El day of the tentacle. Jajajjaa. Per a trobar-lo no calia enredar molt. Estava dins d’una carpeta anomenada maniac. Jajjaja. Com a curiositat, la versió que portava era la primera. La que es similar a la de c64. Pero quan va eixir en espanya el dott, com no existia traduccio al castellà d’ aquesta versio, van incloure la versio amb grafics avançats, que es la que va sortir en castellà.

  Els jocs de rare de n64 com el donkey kong 64 solien tenir amagat algun joc vell d’ultimate, com el jetpac. El goldeneye te amagat al seu codi un emulador d’spectrum amb jocs, encara que no es accesible directament…

  L’animal crossing de gamecube (abans de la moda de vendre jocs emulats a 10 euros) també te uns quants jocs classics de nes que cal trobar i desbloquejar.

 • Reply
  ElXuxo
  6 jul., 2016

  GRANDE MOLSUPUUUUUUU!!!!

  La veritat es que desconec que aquests jocs incorporaven jocs dins….Evidentment hauré de fer un Day of Tentacle, i que fort lo del PitFall de MegaDrive tia, no en tenia ni ideia!!!

  Be, veig que he de posar-me les piles!!!

 • Reply
  Llegeix-sant
  6 jul., 2016

  Si tu conectant le metroid prime 1 avec le metroid fusion de gba, tu obtenant le metroid originalnt de Nintendo Nes, le metroit zero mission de gba tambienant tienent dentront le metroid originalant. Grandeaux articlent molsupo, con mi expertant catalá est un plaisir de leer.

 • Reply
  Llegeix-sant
  6 jul., 2016

  Ah pardonant que ye ne habia leidant que tu has dixiant el metroid fusion. Los Killer instinct de xbox one si te compras la versión entera te traen también los killer instinct de arcade. Un saludo a todos ;D

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Verified by ExactMetrics