Jocs 13

Neo Turf Masters (Neo Geo)

Fins a quin punt un videojoc de golf pot ser atractiu i/o trepidant per a una persona que no te ni idea ni interès en un esport com aquest? Bé, no se vosaltres, però per part meva si parlem de Neo Turf Masters, el golf passa de convertir-se en una pràctica que em genera total indiferència (que queda fora de les meves possibilitats), a una passió i il·lusió com mai havia sentit per la noble pràctica de posar pilotetes en 18 forats.

neoturf_header

Comencem pel principi. Neo Turf Masters (al Japó Big Tournament Golf) va aparèixer per primera vegada pel sistema Arcade de la Neo Geo i per la Neo Geo AES. Ha aparegut a més en un compilat de clàssics d’SNK (SNK Arcade Classics Compilation Vol. 1) per a PS2 i PSP i està disponible per a la consola virtual de la Wii.

Creat per Nazca Corporation i publicat per SNK el 1996, Neo Turf Masters és una delícia d’arcade de golf amb un apartat tècnic, tant gràfic com sonor, de notable alt. El més important del joc però no és això, si no l’excel·lent jugabilitat i diversió que ofereix.

0000

Disposa de dos modalitats de joc. El Stroke Play, que és un circuit professional per a un o dos jugadors en un dels 4 països disponibles (Alemanya, Japó, EEUU, Austràlia) amb 18 pantalles (18 forats) en cada un d’aquests països, el que acaben sent un total de 72 camps diferents. A part dels players controlats per nosaltres, competirem contra 30 participants (o 31 si només som 1 player) que controlarà la CPU, amb l’objectiu de fer els 18 forats amb el menor numero de cops possibles.

El Match Play és un calc de l’anterior, amb la diferència de que sols competirem els dos jugadors humans. En definitiva una modalitat versus, que en la meva opinió resulta una mica menys divertida.

Tenim per escollir entre 6 golfistes (que no golfos) a escollir, cada un amb les seves característiques pròpies.

0014
Les dos modalitats de joc. El Match Play només està disponible per a dos jugadors
0001
Els 6 personatges per escollir.
0002
4 paisos amb 18 forats diferents cada un.

-Però com caram jugo a golf si jo no en tinc ni idea!- podries pensar amic lector. No et preocupis estem parlant d’un joc arcade i per tant no busca simular a la perfecció aquest esport, si no que presenta una formula jugable i divertida per a tothom.

Com ja hem dit, l’objectiu es completar cada un dels forats amb el menor numero de cops possibles. Just abans de començar cada pantalla, se’ns mostrarà una panoràmica del camp, on podrem veure la distancia (en iardes) fins al green (la zona més propera al forat), i la posició del forat dins d’aquest. És molt important que prestem atenció ja que això serà crucial pel triomf o la derrota. Cada un d’aquests camps te assignat un PAR. Pot ser PAR 3, PAR 4 o PAR 5. Aquest numero ens indica els cops òptims per posar la bola dins el forat.

0005
Cal fixar-se en el mapa, les distancies i la posició del forat en el green.

Si per exemple estem jugant un PAR 4 i completem el camp amb 4 cops, haurem fet PAR, o sigui que ni restarem ni sumarem cap punt. Si ho fem amb un cop menys farem Birdie i sumarem -1 a la nostra puntuació, o -2 en el cas de fer un Eagle. Si som suficient hàbils podem arribar a fer en determinades pantalles un Hole in One, o sigui posar-la directament des del primer cop.

Si per contra fem un cop més que els marcats pel PAR, farem un Bogey, un Double Bogey en el cas de fer 2 cops més, Triple Bogey si en fem 3 més, i ens faran fora si ho fem pitjor. En el cas que superem el PAR, no restarem cops a la nostra puntuació final, si no que els sumarem. Sempre per tant, busquem obtenir una puntuació tant negativa com sigui possible, o sigui quedar per sota el par. Fàcil oi?

-I com caram dono els cops i poso la bola a lloc?- Quan comencem a jugar en un camp, el primer llançament serà l’anomenat Tee Shot. Ens haurem de fixar a quina distància tenim el green i disposem de dos indicadors a la part inferior dreta que ens permeten controlar la potència i l’altura del tir. Per suposat si no som gaire precisos podem fallar el cop. Missed!

Quan llancem podem caure a Fairway, una zona allunyada del green però segura; a Rough, una superfície on l’herba és més alta; Heavy Rough, com el Rough però pitjor; Bunker, la sorra; i tard o d’hora arribarem al Green, la zona més propera al forat i on es canviarà la perspectiva del joc, ja que ara jugarem amb un pal més precís i haurem de tenir en compte les irregularitats del terreny.

0007
El Tee Shot es crucial per quedar en una bona posició a la pista i encarar el green
0008
Hem arribat al Green amb 3 cops en un PAR 4, com a molt farem PAR

Si el nostre llançament és molt dolent o molt arriscat, podem caure a l’aigua (Water Hazard) o fora del camp (Out of Bounds) en qualsevol dels casos serem penalitzats amb un cop extra. Es aquí on radica la gran dificultat del joc, ja que no podem viure de renda. Podem fer-ho molt bé durant tot el circuit i tirar totes les nostres expectatives per terra si ens encallem en algun forat.

0013
Un desastre…

Fàcil d’entendre, però no tant fàcil fer-ho bé, ja que tenim un enemic (o aliat depen de com) que serà el vent que ens desviarà la bola del lloc on la volem clavar. Podem però, fer els efectes el Hook (cap a l’esquerra) i el Slice (cap a la dreta) per contrarestar-lo, o per sortejar els obstacles com per exemple els llacs, els bunkers o els arbres.

També podem canviar de pal per donar més o menys potència segons necessitem, tot i que el sistema ens deixa sempre per defecte el pal que ell considera més òptim d’utilitzar segons la distància on estiguem.

No és un joc fàcil, sobretot al principi. El nostre consell és que no et desanimis. És probable que les primeres partides facis el ridícul, però si insisteixes i et concentres en un sol circuit, després d’uns quants intents les coses van sortint millor.

0011
Felicitat al fer un Birdie! Un cop per sota el que marcava el PAR.

En definitiva un gran joc de golf, apte per a tothom. Amb un apartat gràfic, sonor i jugable que és pràcticament immillorable i que enganxa terriblement. Es gaudeix molt més acompanyat, tot i que no deixa de ser divertit si hi juga una persona sola.

Ja saps: Fa bon dia, així que agafa els teus millors pals, busca un/na col·lega disposat a passar-s’ho bé i demostra que el teu és el millor Drive del barri.

Player One: Tee-SHOT!!!

On the Green!!!

▲ Mola!

  • Els gràfics poden no cridar molt l’atenció al principi, però els moviments dels golfistes i els escenaris demostren de seguida que l’aspecte és fantàstic.
  • La música, les veus i els efectes sonors son genials.
  • A un videojoc li demanem bàsicament dos coses: diversió i jugabilitat, i aquest joc en te de sobres de les dos.

▼ No mola tant

  • Les celebracions (o decepcions) dels jugadors després de cada forat son un pel repetitives. S’hagués agraït una mica més de varietat.
  • Estaria bé alguna modalitat més i que poguessin jugar 3 o 4 players.

 

T'ha agradat? Comparteixe-ho!

Potser també t'agradarà…

13 Comments

  • Salore
    22 març, 2014

    Al Neo Turf Masters recordo haver-hi jugat molt poquet en recreativa, sí que me’n recordo de haver-la vist en molts llocs diferents però jugar-hi, poc.

    El que sí que et puc dir és que hi va haver una època que vaig ser un apassionat dels jocs de golf, concretament al Pebble Beach Golf Links per a Mega Drive. Quan em van regalar la Mega Drive el Nadal de 1993, era el pack amb el Sonic però a part, em van regalar el Pebble Beach Golf Links. Hi vaig jugar moltíssim i amb aquest joc, vaig descobrir i entendre les regles del golf.

    Great job, Big Boss 🙂

    • Scroll
      24 març, 2014

      Jo l’he conegut fa poquet i estic enganxadissim!!! El Pebble Beach Golf no el conec. De fet la meva primera experiència amb un joc de golf va ser amb l’spectrum, i fins aquest Neo Turf res més d’aquest genere.
      Salut catacrocker!!!

  • sito_pixelacos
    23 març, 2014

    un gran joc, i ajuda molt que siga tan rapid, perque clar, aquest joc estaba disenyat per al mercart dels arcades, i per a una recre no podien fer un joc molt “espes”. Aixo afavoreix sens dubte la seva jugabilitat.

    • Scroll
      24 març, 2014

      Exacte! És ràpid i fàcil d’entendre i executar, però fer-ho bé ja es una altra cosa XD
      Salut Sito!!!

  • Molsupo
    24 març, 2014

    Gran entrada Scroll! Jo reconec que sempre havia passat molt del golf, ho veía una cosa molt “de rics” que no em quadrava amb la meva idea de fer esport suant i deixant-te la pell amb activitats físiques intenses…i això ho traslladava als videojocs i feia que no m’interesessin els jocs de golf (els malaïts perjudicis que nes afecten de tant en tant) i que em sonés molt extrany que hi haguessin recreatives basades en aquest “esport”.

    I mira que em van deixar més d’un cop l’Arnold Palmer de megadrive insistint-me en que, si li dedicava temps, m’enganxaria, però mai vaig donar-li la oportunitat ni a aquest ni a cap altre joc de golf fins que va arribar el wiisports de la Wii per treure’m els perjudicis…i un cop em vaig treure la bena dels ulls, m’he adonat que dins d’aquest subgènere hi han joies sensacionals com el neo turf masters: un joc collonut, divertit i amb moltíssim vici, tot i que estic abonat als “boogeys” i a que el meu jugador intenti trencar el pal al final de cada forat xD (també molt mítica la veu femenina amb els “on the greeeeeen, nice shot” i aquestes coses!).

    A la Wii, apart de la consola virtual, també va sortir el SNK Arcade Classic Collection, que és tinc jo a casa aquest joc (l’hagués preferit jugar a la Neo Geo X, però és dels que pateixen amb els efectes “rasters” i no es pot jugar bé amb el seu “meravellós” emulador xD).

    Salutacions!

    • Scroll
      31 març, 2014

      Hahahha que dolents on els perjudicis. Tots en tenim. Jo de fet els jocs de golf tambe els mirava una mica malament al principi. Recordo que amb el meu pare vam comprar unes quantes cintes de l’spectrum a saldo en un videoclub de la platja (en una època que ja era dificil trobar-ne) i entre ells un joc de golf, que a hores d’ara encara no se quin joc era, perquè les cintes estan desaparegudes. De tots els que vam comprar el que menys em cridava l’atenció era precisament el de golf, i mira va ser el que més vaig jugar.
      Jo ara al Neo Turf ja no soc un rookie, i ja no faig tants bogeys. De fet ahir vaig acabar primer amb -11 igualant el meu record! Això si, a Australia,que crec que es el país més fàcil.
      Salutacions Molsupo!!!

  • Sikus
    26 març, 2014

    “JUEGAZO!!!!” Justament em va passar igual que tu, el golf no em feia cap gracia per aquest joc es la bomba. LA de horas que li haure futut!

    Inclus li vaig dedicar un article a Game Museum, es un de aquells jocs que la que tinc un emulador de Neo Geo, va de cap junt a Metal Slug o Baseball Stars 2.

    Mai he arribat al final de cap campionat, soc un patata, per es un vici.

    • Scroll
      31 març, 2014

      Gràcies per comentar Sikus! Ara mirare aquest article a game museum que segur està molt xulu.
      Salutacions crack!!

  • Moroboshi
    4 abr., 2014

    Per cert, que com que veig que als comentaris es repeteix l’error, us vull avisar que “perjudicis” no és el mateix que “prejudicis” 😛

    • sito_pixelacos
      5 abr., 2014

      m’has ofes.En clavare una denuncia per danys i prejudicis!!! xdddddddddd

      • Scroll
        6 abr., 2014

        Grrr… XD sou molt dolents! Total perquè una “e” i una “r” s’han canviat de lloc! XD

  • Freaky 8
    4 abr., 2014

    En commodore Amiga jugaba al Leoder Board, puro vicio. Los juegos de golf no son mis preferidos pero tampoco me dejan indiferente. Vician sobre todo cuando ya estas a punto de meter la pelota!

    Buena entrada Scroll!

  • elXuxo
    25 abr., 2014

    Dons tenim força jocs de Golf per a MD i n’hi he jugat a uns quants! Al Neo Turf Masters no hi he pas jugat peró si que a molts de MD i la veritat es que gairebé sempre s’han trencat molt el cap per a fer molt jugables aquesta mena de jocs. Gairebé tots et poden oferir unes quantes hores de joc i distracció.

    També he estat sempre reaci a aquesta mena de jocs peró per circustancies de la vida hi he acabat jugant i puc assegurar que no están pas malament!

    El Neo Turf sembla molt i molt complet a part de molt atractiu!

    Bon post!

Verified by ExactMetrics